“What In The World?” Quiz – Jul 8-14, 2019

Give to support global affairs awareness programs in the community and in your schools

Don’t forget to sign up as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.

*** Link to Quiz ***
Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

LAST WEEK’S QUIZ WINNERS
Yezzie Dospil, Nashville, TN
David Hillinck, Huntsville, AL
Sue Kizet, Nashville, TN
Anthony Campanella, Avola, Italy

If you’re a weekly winner you’ll be entered for the monthly prize drawing but you must be a TNWAC member to win.  TNWAC.org/join

Volunteers make the World (Affairs Council) go round!


JULY 2019 MONTHLY QUIZ PRIZE

(Join the World Affairs Council to be eligible to win)

The Shadow War: Inside Russia’s and China’s Secret Operations to Defeat America

Jim Sciutto

Are we losing a war few of us realize we’re fighting?

Poisoned dissidents. Election interference. Armed invasions. International treaties thrown into chaos. Secret military buildups. Hackers and viruses. Weapons deployed in space. China and Russia (and Iran and North Korea) spark news stories here by carrying out bold acts of aggression and violating international laws and norms. Isn’t this just bad actors acting badly?

That kind of thinking is outdated and dangerous. Emboldened by their successes, these countries are, in fact, waging a brazen, global war on the US and the West. This is a new Cold War, which will not be won by those who fail to realize they are fighting it. The enemies of the West understand that while they are unlikely to win a shooting war, they have another path to victory. And what we see as our greatest strengths—open societies, military innovation, dominance of technology on Earth and in space, longstanding leadership in global institutions—these countries are undermining or turning into weaknesses.

In The Shadow War, CNN anchor and chief national security correspondent Jim Sciutto provides us with a revealing and at times disturbing guide to this new international conflict. This Shadow War is already the greatest threat to America’s national security, even though most Americans know little or nothing about it. With on-the-ground reporting from Ukraine to the South China Sea, from a sub under the Arctic to unprecedented access to America’s Space Command, Sciutto draws on his deep knowledge, high-level contacts, and personal experience as a journalist and diplomat to paint the most comprehensive and vivid picture of a nation targeted by a new and disturbing brand of warfare.

Thankfully, America is adapting and fighting back. In The Shadow War, Sciutto introduces readers to the dizzying array of soldiers, sailors, submariners and their commanders, space engineers, computer scientists, civilians, and senior intelligence officials who are on the front lines of this new kind of forever war. Intensive and disturbing, this invaluable and important work opens our eyes and makes clear that the war of the future is already here.

Source: Amazon


To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD QUIZ

WEEK OF JULY 1-7, 2019

1. After twenty years of talks, the European Union concluded its largest-ever trade deal with THIS trading bloc. The deal will save European companies an estimated 4 billion euros in trade duties each year, and cover 780 million people:

A. African Economic Community
B. Mercosur, a South American trading bloc
C. Cooperation Council for the Arab States of the Gulf
D. Association of Southeast Asian Nations

Correct Response: B. The South American trading bloc Mercosur
https://www.france24.com/en/20190629-eu-south-america-sign-historic-trade-deal

2. U.S. President Donald Trump made history by becoming the first sitting U.S. president to visit THIS country, despite the sometimes deep tensions between the two nations:

A. Iran
B. North Korea
C. Cuba
D. Libya

Correct Response: B. North Korea
https://www.reuters.com/article/us-northkorea-usa-southkorea/trump-to-make-first-visit-to-dmz-in-hope-of-meeting-north-koreas-kim-idUSKCN1TU10D

3. Much of Europe endured an intense heat wave, due in part to a high pressure that drew warm air up from northern Africa. France logged its highest temperature to date, 45.9C, prompting officials all over the country to open cooling rooms and check on the sick and elderly. What does 45.9C translate to on the Fahrenheit scale?

A. Almost 100F
B. Almost 105F
C. Almost 110F
D. Almost 115F

Correct Response: D. Almost 115F
https://www.theguardian.com/world/2019/jun/28/france-on-red-alert-as-heatwave-forecast-to-reach-record-45c

4. Béji Caïd Essebsi, the 92-year-old president of THIS country, has been hospitalized for the last two weeks. Mr. Essebsi, is the world’s oldest sitting president, and the nation he leads is the only democracy to have emerged from the Arab Spring:

A. Bahrain
B. Egypt
C. Tunisia
D. Morocco

Correct Response: C. Tunisia
https://www.bbc.com/news/world-africa-48790068

5. In the midst of a trade war with the United States, China is strengthening its trade ties with THIS nation, whose leaders met to sign a currency swap pact, discuss ways to denuclearize the Korean Peninsula, and set up $18 billion worth of trade deals:

A. Japan
B. South Korea
C. North Korea
D. Singapore

Correct Response: A. Japan
https://www.reuters.com/article/us-china-japan/china-japan-to-forge-closer-ties-at-historic-turning-point-idUSKCN1MZ00O

6. 49-year-old Ekrem Imamoglu is the new mayor of Turkey’s capital, Istanbul, winning election by 90% of the vote. Which of the following makes Mr. Imamoglu’s large margin of victory even more remarkable?

A. This is the second time in 3 months that Mr. Imamoglu has won a race for Mayor of Istanbul
B. Mr. Imamoglu defeated the candidate of Turkish President Recep Tayyip Erdogan’s ruling party
C. Mr. Imamoglu increased his margin of victory significantly in the June election
D. All of the above

Correct Response: D. All of the above
https://www.spiegel.de/international/europe/in-istanbul-s-new-mayor-erdogan-faces-a-new-threat-a-1274798.html

7. Russian President Vladimir Putin made waves at the G20 Summit in Osaka, Japan, after he declared that THIS was “obsolete”:

A. Using the U.S. dollar as currency for international trade
B. The “liberal idea,” or the global dominance of democracy, human rights, multiculturalism and tolerance
C. The G20 Summit itself, or a “gathering of stressed and ineffective people”
D. All of the above

Correct Response: B. The “liberal idea,” or the global dominance of democracy, human rights, multiculturalism and tolerance
https://www.nytimes.com/2019/06/28/world/europe/putin-g20.html

8. Authorities in Iran seized 1,000 Bitcoin mining machines from two former factories after it was found that the crypto-currency facilities could have contributed to THIS:

A. The downing of a U.S. spy drone due to electromagnetic interference
B. A 7% spike in electricity consumption
C. Large withdrawals of cash from Iran’s Central Bank
D. A sharp drop in the value of the Iranian rial

Correct Response: B. A 7% spike in electricity consumption
https://www.bbc.com/news/technology-48799155

9. Police and residents in the small German town of Ostritz decided to deter possible violence by neo-Nazis attending the Shield and Sword Music Festival by doing THIS:

A. Holding hands and making a peaceful human chain around the venue, essentially hugging the far-right festival-goers
B. Closing down the town, including the electric and water companies
C. Buying up all the beer in town, and confiscating the beer that festival-goers brought with them
D. Cancelling the festival

Correct Response: C. Buying up all the beer in town, and confiscating the beer that festival-goers brought with them
https://www.usatoday.com/story/news/world/2019/06/26/german-locals-buy-up-towns-beer-protest-neo-nazi-festival/1570929001/

10. July 1 is Canada Day, which commemorates the day in THIS year that the British North America Act took effect. This act united the Province of Canada, along with Nova Scotia and New Brunswick, into a single dominion within the British Empire called “Canada”:

A. 1667
B. 1767
C. 1867
D. 1967
Correct Response: C. 1867

https://en.wikipedia.org/wiki/Canada_Day


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.


SUPPORT OF TNWAC’S EDUCATION OUTREACH
THANKS TO BASS BERRY + SIMS

THANKS TO SOUTHWEST AIRLINES

THANKS TO BELMONT UNIVERSITY’S CENTER FOR INTERNATIONAL BUSINESS

THANKS TO THE NASHVILLE AREA CHAMBER OF COMMERCE, INTERNATIONAL BUSINESS COUNCIL


THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round


THE MISSION of the nonprofit, nonpartisan Tennessee World Affairs Council is to promote international awareness, understanding and connections to enhance the region’s global stature and to prepare Tennesseans to thrive in our increasingly complex and connected world.

THE VISION of  the Tennessee World Affairs Council is a well-informed community that thinks critically about the world and the impact of global events.   


Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *