“What In The World?” Quiz – Jul 1-7, 2019

Give to support global affairs awareness programs in the community and in your schools

Don’t forget to sign up as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.

Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

Pat Miletich, Nashville, TN

Yezzie Dospil, Nashville, TN

Donald Dawson, Nashville, TN

Charles Bowers, Nashville, TN

Anthony Campanella, Avola, Italy

David Hillinck, Huntsville, AL

If you’re a weekly winner you’ll be entered for the monthly prize drawing but you must be a TNWAC member to win.  TNWAC.org/join

Volunteers make the World (Affairs Council) go round!


JUNE 2019 MONTHLY QUIZ PRIZE WINNER

Pat Miletich, Nashville, TN

DESTINATION EARTH

Nicos Hadjicostis


JULY 2019 MONTHLY QUIZ PRIZE

(Join the World Affairs Council to be eligible to win)

The Shadow War: Inside Russia’s and China’s Secret Operations to Defeat America

Jim Sciutto

Are we losing a war few of us realize we’re fighting?

Poisoned dissidents. Election interference. Armed invasions. International treaties thrown into chaos. Secret military buildups. Hackers and viruses. Weapons deployed in space. China and Russia (and Iran and North Korea) spark news stories here by carrying out bold acts of aggression and violating international laws and norms. Isn’t this just bad actors acting badly?

That kind of thinking is outdated and dangerous. Emboldened by their successes, these countries are, in fact, waging a brazen, global war on the US and the West. This is a new Cold War, which will not be won by those who fail to realize they are fighting it. The enemies of the West understand that while they are unlikely to win a shooting war, they have another path to victory. And what we see as our greatest strengths—open societies, military innovation, dominance of technology on Earth and in space, longstanding leadership in global institutions—these countries are undermining or turning into weaknesses.

In The Shadow War, CNN anchor and chief national security correspondent Jim Sciutto provides us with a revealing and at times disturbing guide to this new international conflict. This Shadow War is already the greatest threat to America’s national security, even though most Americans know little or nothing about it. With on-the-ground reporting from Ukraine to the South China Sea, from a sub under the Arctic to unprecedented access to America’s Space Command, Sciutto draws on his deep knowledge, high-level contacts, and personal experience as a journalist and diplomat to paint the most comprehensive and vivid picture of a nation targeted by a new and disturbing brand of warfare.

Thankfully, America is adapting and fighting back. In The Shadow War, Sciutto introduces readers to the dizzying array of soldiers, sailors, submariners and their commanders, space engineers, computer scientists, civilians, and senior intelligence officials who are on the front lines of this new kind of forever war. Intensive and disturbing, this invaluable and important work opens our eyes and makes clear that the war of the future is already here.

Source: Amazon


To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD QUIZ

WEEK OF JUNE 24-30, 2019

1. Iranian air defense forces shot down a U.S. Global Hawk unmanned reconnaissance aircraft on Thursday sparking the most serious level of confrontation between Tehran and Washington in the recent round of tensions. The shootdown occurred in THIS location.

A. Southern Persian Gulf
B. Strait of Hormuz
C. Over eastern Hormozgan Province of Iran
D. Bab el Mandeb Strait

Correct Response: B. Strait of Hormuz
https://www.cnn.com/2019/06/20/middleeast/iran-drone-claim-hnk-intl/index.html

2. President Trump said he ordered the military to abort an attack on Iran on Friday for THIS reason:

A. The target list did not include nuclear development sites.
B. Casualty estimates were out of proportion to the loss of an unmanned aircraft.
C. Russia warned against striking Iran.
D. The Pentagon could not guarantee the safety of all U.S. airmen involved in the strike.

Correct Response: B. Casualty estimates were out of proportion to the loss of an unmanned aircraft.
https://www.reuters.com/article/us-mideast-iran-usa/trump-says-he-aborted-retaliatory-strike-to-spare-iranian-lives-idUSKCN1TL07P

3. President Trump commented on the confrontation with Iran said, “We’re not going to have Iran have a nuclear weapon… when they agree to that, they’re going to have a wealthy country.” Concerning the goal of a rapprochement he said:

A. “Let’s make Iran great again.”
B. “I want to see more trade and investment with Tehran.”
C. “Let’s start doing some deals with the Iranian people.”
D. “Iran has hundreds of miles of coastline suitable for fantastic real estate investment.”

Correct Response: A. “Let’s make Iran great again.”
https://www.newsweek.com/make-iran-great-again-trump-says-hell-best-friends-iran-if-country-agrees-nuclear-demands-1445380

4. The White House pulled the plug on military strikes against Iranian targets on Friday in response to the shootdown of an unmanned American reconnaissance aircraft but was said to have carried out cyberattacks against THESE targets.

A. Iranian Revolutionary Guard rocket and missile control systems
B. Iranian electrical grid in the city of Bandar Abbas near the Strait of Hormuz
C. Iranian nuclear facilities in Arak and Parchin
D. Iranian Revolutionary Guard Navy communications network

Correct Response: A. Iranian Revolutionary Guard rocket and missile control systems
https://www.usatoday.com/story/news/world/2019/06/23/iran-drone-us-iran-mum-reports-us-cyberattack-iran/1540393001/

5. President Trump’s statement, “They’re not going to have a nuclear weapon and when they agree to that they are going to have a wealthy country,” undercut the hard-line positions of National Security Advisor John Bolton and Secretary of State Mike Pompeo who demanded more far-reaching, and potentially regime-changing, conditions summarized by THIS.

A. Secretary Pompeo’s “12 conditions” speech last year.
B. Advisor Bolton’s warning that Iran not mistake US “prudence and discretion for weakness.”
C. Secretary Pompeo’s joint communique with Saudi and UAE foreign ministers in Riyadh on Saturday.
D. The UN Security Council Resolution condemning Iranian attacks on international shipping.

Correct Response: A. Secretary Pompeo’s “12 conditions” speech last year.
https://www.politico.com/story/2019/06/02/pompeo-iran-trump-negotiations-1349845

6. Following days of demonstrations that brought upwards of two million protestors to the streets of Hong Kong, the government announced it would suspend controversial legislation that would have allowed extraditions to the People’s Republic of China. Despite suspension of the legislation, protests continue and now demand the resignation of THIS Hong Kong Chief Executive.

A. Carrie Lam
B. Xi Jinping
C. Tsai Ing-wen
D. Joshua Wong

Correct Response: A. Carrie Lam
https://www.npr.org/2019/06/19/733947873/hong-kong-leaders-apologize-for-extradition-bill-as-territory-braces-for-more-pr

7. This weekend, the Trump administration released the economic portion of its “Peace to Prosperity” plan, which will be unveiled at a conference next week and lay out steps for resolving THIS conflict.

A. Yemeni Civil War
B. Israeli-Palestinian conflict
C. Syrian Civil War
D. ISIS insurgency in Iraq

Correct Response: B. Israeli-Palestinian conflict
https://www.nbcnews.com/news/world/cut-out-process-palestinians-reject-trump-s-economic-plan-mideast-n1020706

8. As Mexico puts into effect a deal on undocumented immigration reached with the United States, the Mexican government has announced THIS action to help control the flow of migrants headed towards the US. In doing so, the Mexican government hopes to head off stiff tariffs that the Trump administration has threatened to put on imports, but Mexico appears to be struggling to implement this action.

A. Deployment of 6,000 National Guard agents to its southern border
B. Expansion of welfare measures for asylum-seekers
C. Creation of a new law enforcement agency to monitor each of its borders
D. Convening of a regional task force aimed at shrinking migration flows

Correct Response: A. Deployment of 6,000 National Guard agents to its southern border
https://www.bbc.com/news/world-latin-america-48689283

9. Protest leaders in Sudan have accepted a proposal put forward by THIS mediating power to resolve the political crisis that has consumed the country in the months since President Omar al-Bashir was removed from power in April. The proposal, which would create a civilian-majority governing body, has not yet been accepted by the ruling Transitional Military Council (TMC).

A. South Africa
B. Egypt
C. Ethiopia
D. Canada

Correct Response: C. Ethiopia
https://www.aljazeera.com/news/2019/06/sudan-protesters-accept-ethiopia-plan-political-transition-190622203349749.html

10. North Korean leader Kim Jong-un welcomed THIS head of state to Pyongyang last week, pulling out all the stops for THIS leader’s first visit to North Korea. Though little was released in terms of outcomes from the visit, many anticipate that its agenda may be relevant to the G-20 meetings beginning in Osaka on Friday.

A. Shinzo Abe, Prime Minister of Japan
B. Moon Jae-in, President of South Korea
C. Lee Nak-yeon, Prime Minister of South Korea
D. Xi Jinping, President of China

Correct Response: D. Xi Jinping, President of China
https://www.nytimes.com/2019/06/22/opinion/sunday/xi-jinping-kim-jong-un-north-korea.html

COPYRIGHT 2019, Tennessee World Affairs Council


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.


SUPPORT OF TNWAC’S EDUCATION OUTREACH
THANKS TO BASS BERRY + SIMS

THANKS TO SOUTHWEST AIRLINES

THANKS TO BELMONT UNIVERSITY’S CENTER FOR INTERNATIONAL BUSINESS

THANKS TO THE NASHVILLE AREA CHAMBER OF COMMERCE, INTERNATIONAL BUSINESS COUNCIL


THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round


THE MISSION of the nonprofit, nonpartisan Tennessee World Affairs Council is to promote international awareness, understanding and connections to enhance the region’s global stature and to prepare Tennesseans to thrive in our increasingly complex and connected world.

THE VISION of  the Tennessee World Affairs Council is a well-informed community that thinks critically about the world and the impact of global events.   


Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *