“What In The World?” Quiz – Jun 24-30, 2019

Give to support global affairs awareness programs in the community and in your schools

Don’t forget to sign up as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.
Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

Pat Miletich, Nashville, TN
David Hillinck, Huntsville, AL
Anthony Campanella, Avola, Italy
Yezzie Dospil, Nashville, TN
Charles Bowers, Nashville, TN
Logan Monday, Nashville, TN

If you’re a weekly winner you’ll be entered for the monthly prize drawing but you must be a TNWAC member to win.  TNWAC.org/join

Volunteers make the World (Affairs Council) go round!


JUNE 2019 MONTHLY QUIZ PRIZE

DESTINATION EARTH

Nicos Hadjicostis

Nicos Hadjicostis traveled around the world continuously for 6.5 years, without backtracking, or returning to his point of departure. His aim was to treat the world as if it were one huge country, a single destination. He explored 70 countries on 6 continents delving deep into their peoples, cultures, and natural wonders. This life-transforming journey inspired the award-winning book, ”Destination Earth: A New Philosophy of Travel by a World-Traveler.”

Prior to his long journey, Nicos had managed the largest media group in Cyprus for more than a decade. He had become jaded with the business world and abandoned it in order to explore both the world and himself.


To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD QUIZ

WEEK OF JUNE 17-23, 2019

1. Two oil tankers were attacked last week and their crews abandoned ship in an escalation of the tension between the United States and Iran. The Japanese-flagged Kokuka Courageous and the Norwegian-flagged Front Altair were attacked in THIS body of water.

A. Strait of Hormuz
B. Gulf of Oman
C. Gulf of Aden
D. North Arabian Sea

Correct Response: B. Gulf of Oman
https://www.reuters.com/article/us-mideast-attacks-ship/blast-hit-tankers-to-be-assessed-off-uae-coast-idUSKCN1TH06R

2. In the face of ceaseless, increasingly violent protests in Hong Kong, Chief Executive Carrie Lam suspended efforts to pass THIS legislative measure.

A. Abrogating the 1997 Sino-UK treaty that called for no change in Hong Kong’s status until 2047.
B. Limiting citizens’ emigration to the United Kingdom.
C. Limiting voting rights for non-Chinese citizens.
D. Allowing extradition of Hong Kong citizens to mainland China.

Correct Response: D. Allowing extradition of Hong Kong citizens to mainland China.
https://www.reuters.com/article/us-hongkong-extradition/bowing-to-pressure-hong-kong-leader-suspends-extradition-bill-idUSKCN1TG01Z

3. President Trump distanced himself from the CIA last week when he commented on allegations that the agency did THIS by saying, “”I know this: that the relationship is such that that wouldn’t happen under my auspices…”

A. CIA recruitment of Kim Jong Un’s half-brother as a source.
B. CIA clandestine operations against Russian forces in eastern Ukraine.
C. CIA cyber operations against the Russian electrical grid.
D. CIA detention and interrogation of Iranian Revolutionary Guards Corps militiamen in Iraq.

Correct Response: A. CIA recruitment of Kim Jong Un’s half-brother as a source.
https://www.cnn.com/2019/06/11/politics/trump-kim-jong-nam-cia-intl-hnk/index.html

4. The New York Times reported American cyber warriors were “stepping up digital incursions” into THIS aspect of Russian life with U.S. National Security Advisor John Bolton tell the press, “to say to Russia, or anybody else that’s engaged in cyberoperations against us, ‘You will pay a price.’”

A. Hacking Russian nuclear command and control systems.
B. Placing malware in the Russian electrical grid.
C. Disrupting Russian rail network scheduling and signaling.
D. Hacking private Kremlin email servers.

Correct Response: B. Placing malware in the Russian electrical grid.
https://www.nytimes.com/2019/06/15/us/politics/trump-cyber-russia-grid.html

5. The Group of Twenty (G20), the world’s preeminent economic consultation grouping, consists of 19 nations and the European Union. They account for 90 percent of global GDP, 80 percent of world trade and about 66 percent of the world’s population. The G20 summit is set for June 28-29 in Osaka, Japan. WHICH of these countries is NOT a G20 member?

A. Indonesia
B. Saudi Arabia
C. Israel
D. Turkey

Correct Response: C. Israel
http://www.arabnews.com/node/1511201

6. Iran said it will make an announcement this week describing steps it will take to decrease its commitment to the so-called Iran Nuclear Deal. President Trump removed the United States from the agreement last year and reinstituted crushing sanctions on Iran which has contributed to the current tensions in the Gulf between Washington and Tehran. WHAT was the official name of the Iran nuclear deal?

A. Iran Nuclear Status Protocol
B. Nuclear Non-Proliferation Treaty Iranian Annex
C. Joint Comprehensive Plan of Action
D. Comprehensive Reduction of Middle East Proliferation Agreement

Correct Response: C. Joint Comprehensive Plan of Action
https://www.reuters.com/article/us-iran-nuclear/iran-to-scale-back-nuclear-deal-commitments-tasnim-idUSKCN1TH0AX

7. On June 5th President Trump ditched trade preferences for THIS G20 country which had allowed duty free exports up to $5.6 billion expanding tariff/trade battles with nations that enjoyed trade surpluses with the U.S. On Sunday (Jun 16) THIS country retaliated by slapping retaliatory tariffs on 28 American made products.

A. Japan
B. Brazil
C. India
D. Vietnam

Correct Response: C. India
https://www.reuters.com/article/us-usa-trade-india/india-to-impose-retaliatory-tariffs-on-28-u-s-goods-from-sunday-idUSKCN1TG0H0

8. When two tankers were attacked in the Gulf of Oman off the coast or Iran this week THIS leader was on a “peacemaking” visit to Tehran for talks with Iranian leaders. Iran’s Supreme leader Ali Hosseini Khamenei turned down HIS efforts at opening communications with Washington, “I do not see Trump as worthy of any message exchange, and I do not have any reply for him, now or in future.”

A. Emmanuel Macron
B. Narendra Modi
C. Shinzo Abe
D. Vladimir Putin

Correct Response: C. Shinzo Abe
https://www.reuters.com/article/us-iran-japan-usa-khamenei/iranian-leader-tells-japans-abe-trump-not-worthy-of-a-reply-to-message-idUSKCN1TE14V

9. The controversial S-400 will be delivered to Turkey starting in July according to President Tayyip Erdogan. The sale from Russia has set NATO ally Ankara and Washington at odds, with the US Defense Secretary announcing readiness to axe Turkey from purchases of the F-35 advanced combat fighter jet. Erdogan responded, “When someone lower down says different things, then we immediately make contact with Mr. Trump and try to solve issues with telephone diplomacy. Matters don’t take long there.” WHAT is the S-400?

A. A submarine
B. An air to air missile
C. A surface to air missile
D. A main battle tank

Correct Response: C. A surface to air missile
https://www.reuters.com/article/us-turkey-usa-security/turkeys-erdogan-sees-russian-s-400s-delivery-starting-in-july-ntv-idUSKCN1TH04S

10. Irish Prime Minister, the Taoiseach, Leo Varadkar reiterated his country’s opposition to a “hard border” being created between the Republic of Ireland and Northern Ireland as a result of the UK’s exit, or Brexit, from the European Union. Varadkar’s remarks were a response to increasing calls in London for a no-deal Brexit if there was no agreement that included scrapping a provision that would keep the Irish border open, the only EU-UK land border. WHAT is the name of the provision to keep the border open?

A. Backstop
B. Irish Opening
C. Global Border
D. Inter-Irish Community

Correct Response: A. Backstop
https://www.reuters.com/article/uk-britain-eu-ireland/brexit-irish-pm-says-no-backstop-as-bad-for-ireland-as-no-deal-idUSKCN1TG08H

COPYRIGHT 2019, Tennessee World Affairs Council


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.


SUPPORT OF TNWAC’S EDUCATION OUTREACH
THANKS TO THE AWC FAMILY FOUNDATION
THANKS TO BASS BERRY + SIMS

THANKS TO SOUTHWEST AIRLINES

THANKS TO BELMONT UNIVERSITY’S CENTER FOR INTERNATIONAL BUSINESS

THANKS TO THE NASHVILLE AREA CHAMBER OF COMMERCE, INTERNATIONAL BUSINESS COUNCIL


THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round


THE MISSION of the nonprofit, nonpartisan Tennessee World Affairs Council is to promote international awareness, understanding and connections to enhance the region’s global stature and to prepare Tennesseans to thrive in our increasingly complex and connected world.

THE VISION of  the Tennessee World Affairs Council is a well-informed community that thinks critically about the world and the impact of global events.   


Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *