“What In The World?” Quiz – Jun 10-16, 2019

Give to support global affairs awareness programs in the community and in your schools

Don’t forget to sign up as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.
Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

Pat Miletich, Nashville, TN

Charles Bowers, Hamburg, Germany

Sue Kizer, Nashville, TN

If you’re a weekly winner you’ll be entered for the monthly prize drawing but you must be a TNWAC member to win.  TNWAC.org/join

Volunteers make the World (Affairs Council) go round!


JUNE 2019 MONTHLY QUIZ PRIZE

DESTINATION EARTH

Nicos Hadjicostis

Nicos Hadjicostis traveled around the world continuously for 6.5 years, without backtracking, or returning to his point of departure. His aim was to treat the world as if it were one huge country, a single destination. He explored 70 countries on 6 continents delving deep into their peoples, cultures, and natural wonders. This life-transforming journey inspired the award-winning book, ”Destination Earth: A New Philosophy of Travel by a World-Traveler.”

Prior to his long journey, Nicos had managed the largest media group in Cyprus for more than a decade. He had become jaded with the business world and abandoned it in order to explore both the world and himself.


To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD QUIZ

WEEK OF JUNE 3-9, 2019

1. The European Union held parliamentary elections over four days, with the highest voter turnout in two decades. THESE two groups did surprising well, breaking with trends from past elections:

A. Centrist parties
B. Parties with pro-LGBTQ platforms
C. Reformist parties
D. Far-right nationalist and Green parties

Correct Response: D. Far-right nationalist and Green parties
https://www.npr.org/2019/05/27/727293356/4-takeaways-from-the-european-parliament-election-results

2. Austrian Chancellor Sebastian Kurz, Europe’s youngest leader, added another distinction to his resume last week when THIS happened:

A. He was the first chancellor indicted on corruption charges after a video surfaced of him offering government contracts in exchange for positive press coverage
B. He became the first chancellor to resign the leadership of his center-right People’s Party in order to lead the far-right, neo-Nazi Freedom Party
C. He became Austria’s first chancellor to lose a no-confidence vote since World War II
D. All of the above

Correct Response: C. He became Austria’s first chancellor to lose a no-confidence vote since World War II
https://www.vox.com/2019/5/28/18642281/austrian-chancellor-sebastian-kurz-no-confidence-vote-ibiza-scandal

3. A British court has ordered former mayor of London and UK foreign secretary Boris Johnson, now a front-runner in the race to replace outgoing Prime Minister Theresa May, to face misconduct in public office charges because he did THIS:

A. Used £300,000 of Foreign and Commonwealth Office funds to renovate a personal residence
B. Accepted £100,000 in unregistered campaign contributions
C. Lied to the public about the amount the UK would save annually by leaving the EU
D. Publicly slandered Theresa May

Correct Response: C. Lied to the public about the amount the UK would save annually by leaving the EU
https://www.npr.org/2019/05/29/727832275/boris-johnson-is-ordered-to-face-accusations-that-he-lied-to-the-public

4. As possible retaliation for increased tariffs and the blacklisting of telecommunications giant Huawei, Chinese media are suggesting a moratorium on export of THIS material to the U.S. A disruption in the supply of the material in question could impact several industries in the U.S., from defense to healthcare:

A. Steel and aluminum
B. Recycled plastics
C. Chemicals
D. Rare earth minerals

Correct Response: D. Rare earth minerals
https://www.npr.org/2019/05/29/727850485/plenty-of-cards-to-play-chinese-media-suggest-cutting-rare-earth-exports-to-u-s

5. Israeli lawmakers voted this week to dissolve parliament. Current Prime Minister Benjamin Netanyahu just won the most recent elections in April, but must now stand in new elections, scheduled for September. What caused the dissolution of parliament, and the subsequent need for new elections?

A. Mr. Netanyahu’s failure to form a coalition government
B. Mr. Netanyahu’s indictment on corruption charges
C. The sudden resignation of Mr. Netanyahu’s current cabinet
D. All of the above

Correct Response: A. Mr. Netanyahu’s failure to form a coalition government
https://www.nytimes.com/2019/05/30/world/middleeast/israel-elections-netanyahu.html

6. South African President Cyril Ramaphosa’s new cabinet is remarkable for THIS characteristic, a first in the nation’s history:

A. Its members come from every political party in the country
B. Fifty percent of its members come from opposition parties
C. It includes the nation’s first openly gay politician
D. It is gender balanced

Correct Response: D. It is gender balanced
https://www.bbc.com/news/world-africa-48457310

7. Despite an unusually deadly climbing season on Mt. Everest that led to 11 fatalities and a viral photo of climbers waiting to reach the summit, the government of THIS nation has said it will not limit the number of climbing permits it issues:

A. Bhutan
B. India
C. China
D. Nepal

Correct Response: D. Nepal
https://www.npr.org/2019/05/28/727707684/after-deadly-season-on-everest-nepal-has-no-plans-to-issue-fewer-permits

8. Renewed grassroots efforts to legalize abortion in Argentina kicked off, with large-scale demonstrations in favor of a new bill making its way through the nation’s Congress. Supporters in Argentina and elsewhere in the world—including Spanish actor Penelope Cruz and others at the Cannes film festival—use THIS color to show their support of the proposed legislation:

A. White
B. Green
C. Blue
D. Yellow

Correct Response: B. Green
https://www.nbcnews.com/news/latino/lawmakers-activists-renew-battle-legalize-some-abortions-argentina-n1010956

9. THIS monument in Paris shut down after staff walked off the job, citing overcrowding due to a 25% increase in the number of visitors:

A. Eiffel Tower
B. Notre Dame Cathedral
C. Louvre Museum
D. Arc de Triomphe

Correct Response: C. Louvre Museum
https://thehill.com/blogs/blog-briefing-room/445845-paris-louvre-closed-as-staff-strike-over-conditions-from

10. Just after two attacks on mosques in Christchurch, New Zealand, Australian teenager Will Connolly—aka “Egg Boy”—gained notoriety for cracking an egg on right-wing Australian senator Fraser Anning’s head, who declared that the attacks had been caused by New Zealand’s willingness to allow Muslim immigrants. Now a bit of a folk hero, Mr. Connolly was back in the news this week for which of the following reasons?

A. He threw a milkshake on UK politician and Brexit supporter Nigel Farage
B. He presented New Zealand Prime Minister Jacinda Ardern with a dozen eggs during her state visit to Australia
C. He donated the $69,000 collected from crowdfunding for his legal fees to the victims of the Christchurch mosque attacks
D. He cracked an egg on U.S. President Donald Trump’s head

Correct Response: C. He donated the $69,000 collected from crowdfunding for his legal fees to the victims of the Christchurch mosque attacks
https://www.npr.org/2019/05/29/728015225/australian-egg-boy-gives-69-000-to-families-of-new-zealand-shooting-victims

COPYRIGHT 2019, Tennessee World Affairs Council


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.


SUPPORT OF TNWAC’S EDUCATION OUTREACH
THANKS TO BASS BERRY + SIMS

THANKS TO SOUTHWEST AIRLINES

THANKS TO BELMONT UNIVERSITY’S CENTER FOR INTERNATIONAL BUSINESS

THANKS TO THE NASHVILLE AREA CHAMBER OF COMMERCE, INTERNATIONAL BUSINESS COUNCIL


THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round


THE MISSION of the nonprofit, nonpartisan Tennessee World Affairs Council is to promote international awareness, understanding and connections to enhance the region’s global stature and to prepare Tennesseans to thrive in our increasingly complex and connected world.

THE VISION of  the Tennessee World Affairs Council is a well-informed community that thinks critically about the world and the impact of global events.   


Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *