“What In The World?” Quiz – Jun 3-9, 2019

Give to support global affairs awareness programs in the community and in your schools

Don’t forget to sign up as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.
Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

Charles Bowers, Paris, France

Anthony Campanella Avola, Italy

David Hillinck, Huntsville, AL

Yezzie Dospil, Nashville, TN

Keith Simmons, Nashville, TN

If you’re a weekly winner you’ll be entered for the monthly prize drawing but you must be a TNWAC member to win.  TNWAC.org/join

Volunteers make the World (Affairs Council) go round!


JUNE 2019 MONTHLY QUIZ PRIZE

DESTINATION EARTH

Nicos Hadjicostis

Nicos Hadjicostis traveled around the world continuously for 6.5 years, without backtracking, or returning to his point of departure. His aim was to treat the world as if it were one huge country, a single destination. He explored 70 countries on 6 continents delving deep into their peoples, cultures, and natural wonders. This life-transforming journey inspired the award-winning book, ”Destination Earth: A New Philosophy of Travel by a World-Traveler.”

Prior to his long journey, Nicos had managed the largest media group in Cyprus for more than a decade. He had become jaded with the business world and abandoned it in order to explore both the world and himself.


To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD QUIZ

WEEK OF May 27-Jun 2, 2019

1. Officials in the Trump administration are pushing the President to invoke emergency provisions that would allow $7 billion in munitions sales to move forward between the US and THESE TWO Gulf states, circumventing Congress in the process.

A. Saudi Arabia and Yemen
B. Bahrain and Iraq
C. Yemen and Bahrain
D. Saudi Arabia and the United Arab Emirates

Correct Response: D. Saudi Arabia and the United Arab Emirates
https://www.nytimes.com/2019/05/23/us/politics/trump-saudi-arabia-arms-sales.html

2. The World Health Organization has declared both Argentina and Algeria to be free of THIS tropical disease. While they join thirty-six other states and territories in holding this recognition, Algeria remains only the second African country on this list.

A. Dengue
B. Polio
C. Malaria
D. Guinea worm

Correct Response: C. Malaria
https://edition.cnn.com/2019/05/22/health/argentina-algeria-malaria-free-intl/index.html

3. In the same week that Taiwan became the first Asian country to legalize same-sex marriage and Brazil’s top court criminalized homophobia and transphobia, the high courts of THIS sub-Saharan African state upheld laws criminalizing LGBT relationships that date back to the country’s colonial period.

A. Uganda
B. Kenya
C. Tanzania
D. Ethiopia

Correct Response: B. Kenya
https://www.nytimes.com/2019/05/24/world/africa/kenya-gay-ban-british.html

4. UK Prime Minister Theresa May has announced that she will resign June 7th after failing to deliver Brexit, leaving way for a new British prime minister to step in and pursue a cleaner break with the European Union. THIS eccentric former Foreign Secretary (as well as former Mayor of London) is a favorite to replace May.

A. Sadiq Khan
B. Penny Mordaunt
C. Boris Johnson
D. Jeremy Corbyn

Correct Response: C. Boris Johnson
https://uk.reuters.com/article/uk-britain-eu-may-idUKKCN1SU0UF?utm_campaign=trueAnthem%3A+Trending+Content&utm_content=5ce7c21e2f1d73000127ae54&utm_medium=trueAnthem&utm_source=facebook

5. After President of the Philippines, Rodrigo Duterte, threatened to take THIS action against Canada, the Canadian government has announced it will cover the costs of addressing ongoing refuse-related tensions between the two nations.

A. Rescind diplomatic relations with Ottawa
B. Stop exports of copper to Canada
C. Lodge a complaint with the International Court of Justice
D. Deposit several tons of garbage off Canada’s coast

Correct Response: D. Deposit several tons of garbage off Canada’s coast
https://www.latimes.com/world/la-fg-philippine-canada-garbage-20190522-story.html

6. President Trump arrived in Japan this week as the first state visitor since the ascension of new Japanese Emperor Naruhito. In addition to concerns about North Korea’s recent test-firing of short-range missiles, the agenda for this visit includes making progress on THIS as a counterbalance to recent diplomatic challenges with China.

A. A ceasefire in the South China Sea
B. A bilateral trade agreement
C. An increase in troops stationed in Japan
D. A regional trade bloc

Correct Response: B. A bilateral trade agreement
https://edition.cnn.com/2019/05/23/asia/trump-abe-japan-china-korea-intl/index.html

7. The head of the UN Institute for Disarmament Research (UNIDIR) announced that the risk of nuclear weapons being used is at its highest since World War II and called it an “urgent” issue that the world should take more seriously. As all states with nuclear weapons pursue nuclear modernization programs and the arms control landscape of the world is changing, 122 countries have come together to sign THIS, which is strongly opposed by the United States, Russia, and many other nuclear countries.

A. An agreement to stop modernization programs
B. An agreement to back the terms of the JCPOA with Iran
C. An agreement to ban nuclear weapons entirely
D. An agreement to expand access to nuclear weapons to new regional powers

Correct Response: C. An agreement to ban nuclear weapons
https://www.reuters.com/article/us-un-nuclear/risk-of-nuclear-war-now-highest-since-ww2-un-arms-research-chief-says-idUSKCN1SR24H

8. As the humanitarian crisis in the situation continues, President Abed Rabbo Mansour Hadi of Yemen sent a letter to the UN Secretary General alleging that UN Special Envoy Martin Griffiths has been DOING THIS, “which threaten(s) prospects for a solution.” Tensions between the Hadi administration and Special Envoy Griffiths have been ongoing as the UN attempts to secure the withdrawal of the Houthi rebel group from the port city of Hodeidah, a lifeline for foreign aid in Yemen.

A. Accepting foreign assistance from Saudi Arabia
B. Back-channeling with Iran
C. Siding with the Houthi rebels
D. Employing private security contractors

Correct Response: C. Siding with the Houthi rebels
https://www.aljazeera.com/news/2019/05/yemen-president-hadi-accuses-envoy-siding-houthis-190524145907992.html

9. India’s most recent general election, which had the largest number of female candidates, the highest number of seats won by women, as well as THIS, saw several gains for women’s participation in politics in the country from the previous general elections in 2014.

A. Implementation of a new quota system for female politicians
B. More female than male voters
C. Approval by referendum of gender parity legislation
D. Creation of a women’s caucus

Correct Response: B. More female than male voters
https://www.theguardian.com/commentisfree/2019/may/20/india-women-vote-safer-equal-bjp-election

10. Several nights of clashes broke out between security forces and demonstrators in THE CAPITAL of Indonesia after the country’s General Election Commission confirmed the victory of President Joko Widodo over former general Prabowo Subianto last month. What is the capital?

A. Jakarta
B. Kuala Lumpur
C. Singapore
D. Manila

Correct Response: A. Jakarta
https://www.reuters.com/article/us-indonesia-election/indonesian-protesters-police-clash-in-second-night-of-post-election-unrest-idUSKCN1ST003

COPYRIGHT 2019, Tennessee World Affairs Council


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.


SUPPORT OF TNWAC’S EDUCATION OUTREACH
THANKS TO BASS BERRY + SIMS

THANKS TO SOUTHWEST AIRLINES

THANKS TO BELMONT UNIVERSITY’S CENTER FOR INTERNATIONAL BUSINESS

THANKS TO THE NASHVILLE AREA CHAMBER OF COMMERCE, INTERNATIONAL BUSINESS COUNCIL


THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round


THE MISSION of the nonprofit, nonpartisan Tennessee World Affairs Council is to promote international awareness, understanding and connections to enhance the region’s global stature and to prepare Tennesseans to thrive in our increasingly complex and connected world.

THE VISION of  the Tennessee World Affairs Council is a well-informed community that thinks critically about the world and the impact of global events.   


Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *