“What In The World?” Quiz – May 27-Jun 2, 2019

Give to support global affairs awareness programs in the community and in your schools

Don’t forget to sign up as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.

Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

Kathy Ingleson, Brentwood, TN

Pat Miletich, Nashville, TN

David Hillinck, Huntsville, AL

Yezzie Dospil, Nashville, TN

Charles Bowers, Rouen, France

Ted Lovett, Washington, DC (“Love this quiz”)

If you’re a weekly winner you’ll be entered for the monthly prize drawing but you must be a TNWAC member to win.  TNWAC.org/join

Volunteers make the World (Affairs Council) go round!


MAY 2019 MONTHLY QUIZ PRIZE WINNER 

David Hillinck, Huntsville, Al (Academic WorldQuest Teacher)

The Hundred-Year Marathon: China’s Secret Strategy to Replace America as the Global Superpower

Michael Pillsbury


JUNE 2019 MONTHLY QUIZ PRIZE

About Nicos Hadjicostis

Nicos Hadjicostis traveled around the world continuously for 6.5 years, without backtracking, or returning to his point of departure. His aim was to treat the world as if it were one huge country, a single destination. He explored 70 countries on 6 continents delving deep into their peoples, cultures, and natural wonders. This life-transforming journey inspired the award-winning book, ”Destination Earth: A New Philosophy of Travel by a World-Traveler.”

Prior to his long journey, Nicos had managed the largest media group in Cyprus for more than a decade. He had become jaded with the business world and abandoned it in order to explore both the world and himself.


To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD QUIZ

WEEK OF May 20-26, 2019

1. Tensions in the Persian Gulf increased on Sunday with a rocket attack against the “Green Zone” in this capital, as President Trump said a conflict would be the “official end” of Iran and Saudi Arabia threatened to use “all strength” against Iran. Where did the rocket strike on Sunday?

A. Manama, Bahrain
B. Doha, Qatar
C. Baghdad, Iraq
D. Kuwait City, Kuwait

Correct Response: C. Baghdad, Iraq
https://www.reuters.com/article/us-saudi-oil-emirates-tanker/trump-saudi-arabia-warn-iran-against-middle-east-conflict-idUSKCN1SP01C

2. The White House is expected to roll out the first phase of a peace plan President Trump has touted as the “deal of the century” with THIS focus. However, Palestinian officials have rejected the new American deal. What is the first part of the new peace plan being offered by Washington?

A. Investments
B. Settlement roll back
C. Right of return
D. Jerusalem as joint capital

Correct Response: A. Investments

https://www.reuters.com/article/us-usa-mideast-economy/u-s-to-encourage-investment-in-palestinians-as-first-part-of-peace-plan-idUSKCN1SP0OY

3. A conservative coalition shocked poll watchers in THIS country in elections Saturday that saw climate change and renewable energy questions among key issues. Prime Minister Scott Morrison called the result a political miracle.

A. New Zealand
B. Australia
C. Singapore
D. Tasmania

Correct Response: B. Australia
https://www.reuters.com/article/us-australia-election/australias-conservative-coalition-poised-for-parliamentary-majority-analyst-idUSKCN1SP0U2?il=0

4. President Trump met THIS European leader this week and praised him as a tough but respected man even as U.S. Senators raised concerns about “Hungary’s downward democratic trajectory and the implications for US interests in Central Europe.”

A. Andrzej Duda
B. Milos Zeman
C. Viktor Orban
D. Vaclav Klaus

Correct Response: C. Viktor Orban
https://www.cnn.com/2019/05/13/politics/trump-hungary-viktor-orban/index.html

5. Which of THESE actions are occurring as tensions between the United States and China are increasing over the impasse in tariff negotiations?

A. U.S. Ambassador to China Terry Branstad is visiting Tibet in the aftermath of a Chinese law restricting access of foreigners there.
B. A U.S. Navy warship sailed within 12 nautical miles of a Chinese claimed shoal in the South China Sea to “challenge excessive maritime claims.”
C. U.S. Senator Mark Warner began organizing meetings between intelligence officials and business people to warn against too close ties to China.
D. All of the above.

Correct Response: D. All of the above.
https://www.reuters.com/article/us-usa-china-tibet/u-s-ambassador-to-china-visiting-tibet-this-week-idUSKCN1SP0U6

6. THIS recent action by North Korea was called “standard stuff” by President Trump who continues to work toward a denuclearization agreement with Kim Jong Un.

A. Test of short-range ballistic missiles that appear designed to evade U.S. missile defense systems.
B. Shipments of coal to China despite sanctions of the UN Security Council.
C. A refusal by Chairman Kim Jong Un to meet with President Trump for a third summit.
D. New tunnel building activity at a North Korean nuclear weapon test facility.

Correct Response: A. Test of short-range ballistic missiles that appear designed to evade U.S. missile defense systems.
https://taskandpurpose.com/north-korea-missile-test-us-defenses

7. The Iranian Foreign Minister responded to increased tensions between Tehran and Washington saying, “There will be no war because neither do we want a war, nor has anyone the idea or illusion it can confront Iran in the region.” WHO is the Foreign Minister of Iran?

A. Mohammad Javad Zarif
B. Hassan Rouhani
C. Hossein Salami
D. Qassem Soleimani

Correct Response: A. Mohammad Javad Zarif
https://reut.rs/2LVdiz4

8. This week 751 seats for the European Union Parliament will be filled by election winners from 28 nations. Meetings of the whole EU Parliament, plenary sessions, take place in Strasbourg and THIS city.

A. The Hague, Netherlands
B. London, England
C. Brussels, Belgium
D. None of the above.

Correct Response: C. Brussels, Belgium
https://www.bloomberg.com/graphics/2019-european-parliament-elections/

9. THIS Indian Prime Minister appeared headed to electoral victory following days of voting in the world’s largest democracy – 900 million registered voters. He played to his strengths – strong Hindu nationalist politics and a solid image abroad – in the campaigning that will lead to another five-year term.

A. Narendra Modi
B. Rahul Gandhi
C. Josukutty Cheriantharayil Abraham
D. Ayesha Venkataraman

Correct Response: A. Narendra Modi
https://www.nytimes.com/2019/05/19/world/asia/india-modi-election-polls.html

10. The second-largest ever outbreak of Ebola is “spiraling out of control” according to the NY Times, “roaring back in the past two months.” The outbreak is occurring in THIS country.

A. Liberia
B. Sierra Leone
C. Democratic Republic of Congo
D. Burkina Faso

Correct Response: C. Democratic Republic of Congo
https://www.nytimes.com/2019/05/19/world/africa/ebola-outbreak-congo.html

COPYRIGHT 2019, Tennessee World Affairs Council


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.


SUPPORT OF TNWAC’S EDUCATION OUTREACH
THANKS TO BASS BERRY + SIMS

THANKS TO SOUTHWEST AIRLINES

THANKS TO BELMONT UNIVERSITY’S CENTER FOR INTERNATIONAL BUSINESS

THANKS TO THE NASHVILLE AREA CHAMBER OF COMMERCE, INTERNATIONAL BUSINESS COUNCIL


THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round


THE MISSION of the nonprofit, nonpartisan Tennessee World Affairs Council is to promote international awareness, understanding and connections to enhance the region’s global stature and to prepare Tennesseans to thrive in our increasingly complex and connected world.

THE VISION of  the Tennessee World Affairs Council is a well-informed community that thinks critically about the world and the impact of global events.   


Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *