“What In The World?” Quiz – Apr 8-14, 2019

Give to support global affairs awareness programs in the community and in your schools

Don’t forget to sign up as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.

Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

Pat Miletich, Nashville, TN

Julia Lydon, Nashville, TN

Pete Griffin, Nashville, TN

Charles Bowers, Nashville, TN

Tigist Tilahun, Nashville, TN

Yezzie Dospil, Nashville, TN

If you’re a weekly winner you’ll be entered for the monthly prize drawing but you must be a TNWAC member to win.  TNWAC.org/join

Volunteers make the World (Affairs Council) go round!


APRIL 2019 MONTHLY QUIZ PRIZE

COUNTRY MUSIC HALL OF FAME

FAMILY MEMBERSHIP FOR ONE YEAR

Includes all of the benefits listed below for TWO named adults and children ages 12 and under in your household plus TWO single-visit admission tickets for guests.

    • SKIP THE LINE. Expedited gallery ticketing at the Information and Membership desks
    • FREE admission to the Museum galleries and the Taylor Swift Education Center
    • FREE admission to hundreds of Museum programs, including weekly songwriter sessions, instrument demonstrations, film screenings, and family activities
    • FREE admission to the Poets and Prophets series, honoring legendary songwriters, and the Nashville Cats series, honoring legendary session musicians
    • Member exclusive exhibit event and member appreciation concert The Big Gig
    • DISCOUNTED tours of Historic RCA Studio B, home of 1,000 hits, and Hatch Show Print, Nashville’s legendary letterpress shop
    • 10% DISCOUNT at The Museum Store, Circa, Hatch Show Print retail, and Two Twenty Two
  • SUBSCRIPTION to Inside the Circle email newsletter and bi-monthly postcards

To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD? QUIZ

WEEK OF April 1-7, 2019

1. Pope Francis is in Morocco on an official visit to highlight Muslim-Christian relations, but during his appearances he is also drawing attention to the North African nation’s increasing struggle with THIS issue:

A. Migration from sub-Saharan Africa to Spain
B. Child sex trafficking
C. Religious hate crimes
D. Domestic violence

Correct Response: A. Migration from sub-Saharan Africa to Spain
https://www.nbcchicago.com/news/national-international/Pope-Visits-Morocco-507878161.html

2. In a televised address, India’s Prime Minister Narendra Modi announced this week that Indian missiles had shot down one of the country’s own satellites from orbit. The successful test puts India in an elite group of nations with the capability of shooting down satellites in space: What are the other nations in this group?

A. Russia, Germany, United States
B. Russia, United Kingdom, United States
C. Russia, China, United States
D. Russia, Israel, United States

Correct Response: C. Russia, China, United States
https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-03-27/india-says-its-missile-development-crucial-for-national-security

3. Saudi Arabia released women’s rights activists Rokaya Mohareb, Aziza al-Yousef, and Eman al-Nafjan this week after they spent 10 months in prison on charges related to their advocacy. What restriction on women did the Saudi government end up abolishing shortly after the three women were arrested last year?

A. The travel restriction on unaccompanied women
B. The ban on women’s suffrage
C. The requirement that women wear the abaya, or long-sleeved black robe
D. The ban on women driving

Correct Response: D. The ban on women driving
https://www.npr.org/2019/03/28/707722564/saudi-arabia-releases-3-womens-rights-activists-from-prison-others-still-held

4. The British parliament defeated the exit plan Prime Minister Theresa May brokered with the EU for a third straight time, making THIS date the new legal deadline for Brexit. Mrs. May said she would present her deal for yet a fourth vote in order to prevent a “hard Brexit,” or one with no agreed upon terms, a situation that could have devastating consequences for the UK’s economy:

A. April 12
B. May 22
C. June 15
D. July 1

Correct Response: A. April 12
https://www.apnews.com/037dc679580448a08b42d52cae49b53e

5. On the eve of municipal elections in Turkey, several candidates and members of THIS party have been detained on suspicion of terrorism, but others from the targeted party say that the arrests are a ploy to reduce opposition to Turkish President Erdogan’s party:

A. The Republican People’s Party, aligned with opposition leader Deniz Baykal
B. The People’s Democratic Party, a pro-Kurdish party
C. The Felicity Party, led by exiled opposition leader Fetullah Gulen
D. The Freedom Party, a secular party dedicated to a government with no Islamic influence

Correct Response: B. The People’s Democratic Party, a pro-Kurdish party
https://www.foxnews.com/world/pro-kurdish-party-members-detained-before-turkeys-elections

6. U.S. President Donald Trump announced that his administration was cutting off foreign aid to Guatemala, Honduras, and El Salvador because they “set up” migrant caravans. Collectively, these three nations are also known by THIS term:

A. The Central Bloc
B. The Northern Triangle
C. The CAM (Central America and Mexico)
D. The MesoAmerican Group

Correct Response: B. The Northern Triangle
https://www.theguardian.com/us-news/2019/mar/30/trump-immigration-central-america-aid-cut-democrats

7. The ongoing popular effort to oust Algerian President Abdelaziz Bouteflika got an important endorsement from THIS figure, who called on the leader to resign, citing an article in the country’s constitution that states that if the president becomes too ill to govern, the office is to be considered vacant:

A. Moroccan King Mohammed VI
B. Saïd Bouteflika, the president’s brother, and potential successor
C. Chakib Khelil, the president’s right-hand man, and the CEO of Sonatrach, the government-owned oil company
D. Lt. General Ahmed Gaid Salah, head of Algeria’s army, often credited with keeping Bouteflika in power

Correct Response: D. Lt. General Ahmed Gaid Salah, head of Algeria’s army, often credited with keeping Bouteflika in power
https://www.cnn.com/2019/03/26/africa/abdelaziz-bouteflika-algeria-intl/index.html

8. Ukrainians will go to the polls Sunday to elect a new president, choosing among a chocolate magnate, a TV star, and an energy tycoon. Who currently occupies the office of president in Ukraine?

A. Volodymyr Zelenskiy
B. Petro Poroshenko
C. Yulia Tymoshen
D. Iosif Kobzon

Correct Response: B. Petro Poroshenko
https://www.cnn.com/2019/03/30/europe/ukraine-elections-putin-intl/index.html

9. Low-budget airline WOW Air, headquartered in THIS country, abruptly shut down last week, stranding thousands of passengers in North America and Europe:

A. Norway
B. Canada
C. Iceland
D. Scotland

Correct Response: C. Iceland
https://www.cnn.com/2019/03/28/business/wow-air-scli-intl/index.html

10. NASA astronauts Christina Koch and Anne McClain were poised to perform the first all-female spacewalk at the International Space Station (ISS) last week, but Ms. Koch was replaced by her male colleague Nick Hague for THIS reason:

A. Ms. Koch fell ill
B. Ms. Koch rotated off the ISS crew just before the walk
C. There was no spacesuit available in Ms. Koch’s size
D. Equal Employment Opportunity Commission requirements dictate that as many spacewalks as possible must be mixed-gender

Correct Response: C. There was no spacesuit available in Ms. Koch’s size
https://www.cnbc.com/2019/03/26/nasa-cancels-1st-all-female-spacewalk-due-to-spacesuit-availability.html

COPYRIGHT 2019, Tennessee World Affairs Council


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.


SUPPORT OF TNWAC’S EDUCATION OUTREACH

THANKS TO BELMONT UNIVERSITY’S CENTER FOR INTERNATIONAL BUSINESS

THANKS TO THE NASHVILLE AREA CHAMBER OF COMMERCE, INTERNATIONAL BUSINESS COUNCIL


THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round


THE MISSION of the nonprofit, nonpartisan Tennessee World Affairs Council is to promote international awareness, understanding and connections to enhance the region’s global stature and to prepare Tennesseans to thrive in our increasingly complex and connected world.

THE VISION of  the Tennessee World Affairs Council is a well-informed community that thinks critically about the world and the impact of global events.   


Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *