“What In The World?” Quiz – Apr 1-7, 2019

Give to support global affairs awareness programs in the community and in your schools

Don’t forget to sign up as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.

Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

Patricia Miletich, Nashville, TN

Yezzie Dospil, Nashville, TN

David Hillinck, Huntsville, AL

Charles Bowers, Nashville, TN

If you’re a weekly winner you’ll be entered for the monthly prize drawing but you must be a TNWAC member to win.  TNWAC.org/join

Volunteers make the World (Affairs Council) go round!


MARCH 2019 MONTHLY QUIZ PRIZE WINNER

Christine Li, Nashville, Tennessee

“Messing with the Enemy: Surviving in a Social Media World of Hackers, Terrorists, Russians, and Fake News”

by Clint Watts


APRIL 2019 MONTHLY QUIZ PRIZE

COUNTRY MUSIC HALL OF FAME

FAMILY MEMBERSHIP FOR ONE YEAR

Includes all of the benefits listed below for TWO named adults and children ages 12 and under in your household plus TWO single-visit admission tickets for guests.

    • SKIP THE LINE. Expedited gallery ticketing at the Information and Membership desks
    • FREE admission to the Museum galleries and the Taylor Swift Education Center
    • FREE admission to hundreds of Museum programs, including weekly songwriter sessions, instrument demonstrations, film screenings, and family activities
    • FREE admission to the Poets and Prophets series, honoring legendary songwriters, and the Nashville Cats series, honoring legendary session musicians
    • Member exclusive exhibit event and member appreciation concert The Big Gig
    • DISCOUNTED tours of Historic RCA Studio B, home of 1,000 hits, and Hatch Show Print, Nashville’s legendary letterpress shop
    • 10% DISCOUNT at The Museum Store, Circa, Hatch Show Print retail, and Two Twenty Two
  • SUBSCRIPTION to Inside the Circle email newsletter and bi-monthly postcards

To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD? QUIZ

WEEK OF March 25-31, 2019

1. THIS country became the first G7 state to join the controversial Chinese Belt and Road Initiative (BRI) frequently labeled “the New Silk Road,” an ambitious plan to connect Asia, the Middle East, Africa, and Europe through a ‘belt’ of overland corridors and a ‘road’ of maritime routes.

A. Japan
B. France
C. Canada
D. Italy

Correct Response: D. Italy
https://www.aljazeera.com/news/2019/03/italy-joins-china-belt-road-initiative-190321170015949.html

2. Since being flushed out of THIS village in Syria, the Islamic State has lost the last remnants of territory it once held spanning two countries. This victory inspired officials to cautiously warn, they are finished on the ground as a standing army, but the ISIS threat remains around the globe.

A. Baghuz
B. Aleppo
C. Homs
D. Damascus

Correct Response: A. Baghuz
https://www.bbc.com/news/av/world-middle-east-47678742/syrian-democratic-forces-celebrate-end-of-is-in-baghuz

3. Protests took place this week against the regime of President Omar Al-Bashir of Sudan following announcements that the Sudanese government had secured $300 million in loans to address an ongoing economic crisis in the country. Al-Bashir is wanted by the International Criminal Court for charges related to THIS humanitarian crisis.

A. The Lord’s Resistance Army insurgency
B. Inciting election violence in Harar
C. Accusations of genocide in the conflict in Darfur
D. Worsening famine crisis in the Horn of Africa

Correct Response: C. Accusations of genocide in the conflict in Darfur
https://www.apnews.com/4615e2ad21674e6ba7d33313978c4a1c

4. After leading Kazakhstan for thirty years, including when it was still a part of the Soviet Union and then as the first president of an independent Kazakhstan, THIS Central Asian leader announced his resignation this week. In response, the nation’s capital, formerly called Astana, is being renamed in his honor.

A. Kanat Zaudabayev
B. Orazak Ismagulov
C. Nursultan Nazarbayev
D. Nurbakyt Tengizbayev

Correct Response: C. Nursultan Nazarbayev
https://www.apnews.com/24d76b2b1ab84370a1e8c35eb0831c2c

5. President Trump indicated via Twitter that the U.S. would recognize the annexation of THIS occupied territory held by Israel since the 1967 Arab-Israeli war despite international norms that prohibit annexation of land by force of arms.

A. Sinai
B. West Bank
C. Gaza
D. Golan Heights

Correct Response: D. Golan Heights
https://www.cnn.com/2019/03/21/politics/trump-golan-heights-tweet/index.html

6. Iranian Oil Minister Bijan Zanganeh criticized US President Trump’s frequent tweets about the rise of oil prices including last month and ahead of OPEC’s meeting in December as having a detrimental impact on the oil market. OPEC is short for THIS, the intergovernmental organization whose member countries account for 81.5% of the world’s proven oil reserves.

A. Oil and Petroleum Exporting Consortium
B. Overseas Petroleum Economic Confederation
C. Organization of the Petroleum Exporting Countries
D. Oil and Petroleum Engineering Conglomerate

Correct Response: C. Organization of the Petroleum Exporting Countries
https://www.nytimes.com/reuters/2019/03/16/business/16reuters-iran-usa-oil-zanganeh.html

7. Reports indicate that Crown Prince Mohammed bin Salman of Saudi Arabia has been involved in over a dozen clandestine operations aimed at silencing the Kingdom’s dissenters for over a year before the killing of journalist Jamal Khashoggi in October. Crown Prince Salman has been frequently described as the power behind the throne of his father, THIS King of Saudi Arabia and Custodian of the Two Holy Mosques.

A. Faisal bin Abdulaziz Al Saud
B. Salman bin Abdulaziz Al Saud
C. Abdullah bin Abdulaziz Al Saud
D. Fahd bin Abdulaziz Al Saud

Correct Response: B. Salman bin Abdulaziz Al Saud
https://www.nytimes.com/2019/03/17/world/middleeast/khashoggi-crown-prince-saudi.html

8. After Emmanuel Macron released a manifesto to the “citizens of Europe,” calling for France and Germany to reclaim the initiative on Europe, the German response came from THIS successor leader of the Christian Democrats and presumptive heir to Angela Merkel’s chancellorship.

A. Frank Walter-Steinmeier
B. Annegret Kramp-Karrenbauer
C. Elisabeth Jeggle
D. Dieter-Lebrecht Koch

Correct Response: B. Annegret Kramp-Karrenbauer
https://www.brookings.edu/blog/order-from-chaos/2019/03/12/a-new-franco-german-narrative-for-europe/

9. In a tweet on Friday, President Trump announced that he would be lifting sanctions against North Korea, sparking confusion as to which sanctions he was referring to. Though officials later clarified President Trump was referring to future sanctions, there was speculation he may have been thinking of THIS action taken by the US Treasury Department to strengthen the impact of existing sanctions.

A. Scheduling a follow-up summit in Hanoi
B. Withdrawing US representation from the inter-Korean liaison office
C. Blacklisting two China-based shipping companies suspected of illegal trading with North Korea
D. Reneging on plans to invest in a resort development on North Korea’s eastern coast

Correct Response: C. Blacklisting two China-based shipping companies suspected of illegal trading with North Korea
https://www.nytimes.com/2019/03/22/world/asia/north-korea-sanctions.html

10. The death toll has risen to over 750 in three southern African countries since THIS cyclone hit two weeks ago. With over 110,000 people in shelter camps, workers are struggling to stave off disease outbreaks and restore electricity and water access in Mozambique, Zimbabwe, and Malawi.

A. Cyclone Yasi
B. Cyclone Hary
C. Cyclone Idai
D. Cyclone Nilofar

Correct Response: C. Cyclone Idai
https://www.bbc.com/news/world-africa-47678743

COPYRIGHT 2019, Tennessee World Affairs Council


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.


SUPPORT OF TNWAC’S EDUCATION OUTREACH

THANKS TO BELMONT UNIVERSITY’S CENTER FOR INTERNATIONAL BUSINESS

THANKS TO THE NASHVILLE AREA CHAMBER OF COMMERCE, INTERNATIONAL BUSINESS COUNCIL


THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round


THE MISSION of the nonprofit, nonpartisan Tennessee World Affairs Council is to promote international awareness, understanding and connections to enhance the region’s global stature and to prepare Tennesseans to thrive in our increasingly complex and connected world.

THE VISION of  the Tennessee World Affairs Council is a well-informed community that thinks critically about the world and the impact of global events.   


Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *