“What In The World?” Quiz – Feb 4-10, 2019

Give to support global affairs awareness programs in the community and in your schools

Don’t forget to sign up as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.
Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

David Hillinck, Huntsville, AL

Keith Simmons, Nashville, TN

Patricia Miletich, Nashville, TN

David Wilson, Phoenix, AZ

Donald Dawson, Tulsa, OK

Carlos Bowers, Choluteca, Honduras

Graham Kettle, San Jose, CA

Brandon Darr, Bangkok, Thailand

If you’re a weekly winner you’ll be entered for the monthly prize drawing but you must be a TNWAC member to win.  TNWAC.org/join


FEBRUARY 2019 MONTHLY QUIZ PRIZE

COUNTRY MUSIC HALL OF FAME

FAMILY MEMBERSHIP FOR ONE YEAR

Includes all of the benefits listed below for TWO named adults and children ages 12 and under in your household plus TWO single-visit admission tickets for guests.

  • SKIP THE LINE. Expedited gallery ticketing at the Information and Membership desks
  • FREE admission to the Museum galleries and the Taylor Swift Education Center
  • FREE admission to hundreds of Museum programs, including weekly songwriter sessions, instrument demonstrations, film screenings, and family activities
  • FREE admission to the Poets and Prophets series, honoring legendary songwriters, and the Nashville Cats series, honoring legendary session musicians
  • Member exclusive exhibit event and member appreciation concert The Big Gig
  • DISCOUNTED tours of Historic RCA Studio B, home of 1,000 hits, and Hatch Show Print, Nashville’s legendary letterpress shop
  • 10% DISCOUNT at The Museum Store, Circa, Hatch Show Print retail, and Two Twenty Two
  • SUBSCRIPTION to Inside the Circle email newsletter and bi-monthly postcards

To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD? QUIZ

WEEK OF February 4-10, 2019

1. THIS American envoy, former US Ambassador to the UN, Afghanistan and Iraq, announced a peace deal framework with Taliban officials was reached, saying, “The Taliban have committed, to our satisfaction, to do what is necessary that would prevent Afghanistan from ever becoming a platform for international terrorist groups or individuals.”

A. Ryan Crocker
B. Karl Eikenberry
C. Samantha Power
D. Zalmay Khalilzad

Correct Response: D. Zalmay Khalilzad
https://www.nytimes.com/2019/01/28/world/asia/taliban-peace-deal-afghanistan.html

2. The United States announced its support for THIS opposition leader, president of the National Assembly in Venezuela, launching a showdown with strongman Nicolas Maduro who retaliated by ordering a break of diplomatic relations and the expulsion of American diplomats.

A. Juan Guaido
B. Hugo Chavez
C. Marco Rubio
D. Rafael Correa

Correct Response: A. Juan Guaido
https://www.nytimes.com/2019/01/24/world/americas/donald-trump-venezuela.html

3. THIS was the theme at last week’s 2019 World Economic Forum at Davos.

A. Climate and Economy
B. Global Recession Paradigm
C. Globalization 4.0
D. Economic Bloc Devolution

Correct Response: C. Globalization 4.0
https://www.cnn.com/2019/01/26/perspectives/davos-2019-globalization-elites/index.html

4. The Trump Administration on Sunday lifted sanctions imposed against Russian holdings including the business empire of THIS oligarch who had connections to convicted Trump campaign manager Paul Manafort.

A. Konstantin Kilimnik
B. Oleg Deripaska
C. Maria Valeryevna Butina
D. Natalia Veselnitskaya

Correct Response: B. Oleg Deripaska
https://www.reuters.com/article/us-usa-russia-sanctions/rusal-shares-soar-aluminum-falls-as-u-s-lifts-sanctions-idUSKCN1PL0S1

5. A key sticking point in passing a Brexit deal in London is the “Backstop.” This week Boris Johnson said Prime Minister May could insert a “Freedom Clause” into the Brexit deal to remove the Backstop without EU agreement. What is the “Backstop”?

A. A provision to maintain open border status for London financial houses across the EU after the March 29th exit.
B. The United Kingdom’s continuation in NATO.
C. A position of last resort to maintain an open border on the island of Ireland in the event the UK leaves the EU without securing an all-encompassing deal.
D. A position to extend the status quo for one-year pending agreement on unresolved exit issues.

Correct Response: C. A position of last resort to maintain an open border on the island of Ireland in the event the UK leaves the EU without securing an all-encompassing deal.
https://www.reuters.com/article/uk-britain-eu/boris-johnson-tells-may-ditch-the-irish-backstop-and-get-support-idUSKCN1PM0M7

6. The United Nations envoy to Yemen called on the Saudi-backed government of Abd-Rabbu Mansour Hadi and Iranian-backed Houthi rebels to act on a December agreement to withdraw forces from THIS embattled port city, the lifeline of humanitarian aid to Yemenis facing starvation.

A. Aden
B. Hodeidah
C. Zinjibar
D. Bab el Mandeb

Correct Response: B. Hodeidah
https://www.reuters.com/article/us-yemen-security/u-n-envoy-urges-yemen-combatants-to-withdraw-from-lifeline-port-idUSKCN1PM178

7. Canadian PM Trudeau fired his Ambassador to China after the diplomat said an executive of THIS company could make a strong case against extradition to the United States, where she is sought for violating sanctions on Iran. The case has caused a firestorm of rhetoric and detentions between Ottawa and Beijing.

A. Baidu
B. Huawei
C. Alibaba
D. Tencent

Correct Response: B. Huawei
https://www.reuters.com/article/us-china-canada/china-says-canadian-ambassador-sacking-an-internal-affair-idUSKCN1PM0QW

8. Twenty people were killed and over 100 wounded in a bombing in Jolo, a stronghold of the Abu Sayyaf separatist group with ties to ISIS and Al Qaeda, in THIS country.

A. Nigeria
B. Philippines
C. Kenya
D. Indonesia

Correct Response: B. Philippines
https://www.reuters.com/article/us-philippines-security-explainer/explainer-who-is-behind-the-philippine-church-bombings-idUSKCN1PM0H2

9. Commemorations on Sunday’s World Holocaust Memorial Day at the death camp Auschwitz were marred by the first-ever protest march by ultra-nationalists. The Nazis murdered about one million Jews and 150,000 non-Jewish Poles at Auschwitz which is located in THIS country.

A. Germany
B. Czech Republic
C. Hungary
D. Poland

Correct Response: D. Poland
https://www.bbc.com/news/world-europe-47026904

10. New York Yankees’ ace relief pitcher Mariano Rivera was the first player to be voted into the Baseball Hall of Fame with a unanimous vote of 425 baseball writers. Rivera who said, “After my career, I was thinking that I had a shot to be a Hall of Famer,” is from THIS country.

A. Dominican Republic
B. Cuba
C. Panama
D. Venezuela

Correct Response: C. Panama
https://www.nytimes.com/2019/01/22/sports/baseball/mariano-rivera-hall-of-fame.html

COPYRIGHT 2018, Tennessee World Affairs Council


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.


SUPPORT OF TNWAC’S EDUCATION OUTREACH

THANKS TO BELMONT UNIVERSITY’S CENTER FOR INTERNATIONAL BUSINESS

THANKS TO THE NASHVILLE AREA CHAMBER OF COMMERCE, INTERNATIONAL BUSINESS COUNCIL


THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round


THE MISSION of the nonprofit, nonpartisan Tennessee World Affairs Council is to promote international awareness, understanding and connections to enhance the region’s global stature and to prepare Tennesseans to thrive in our increasingly complex and connected world.

THE VISION of  the Tennessee World Affairs Council is a well-informed community that thinks critically about the world and the impact of global events.   


Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *