“What In The World?” Quiz – Jan 28-Feb 3, 2019

Give to support global affairs awareness programs in the community and in your schools

Don’t forget to sign up as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.

Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

Charles Bowers, Choluteca, Honduras

Jason Hicks, Cookeville, TN

David Hillinck, Huntsville, AL

Carlos Guerrero, Lawrenceville, GA

Jacob Williams, Franklin, TN

If you’re a weekly winner you’ll be entered for the monthly prize drawing but you must be a TNWAC member to win.  TNWAC.org/join


JANUARY 2019 MONTHLY QUIZ PRIZE WINNER

Bailey Sims, Nashville, TN

Fortune Cookie Chronicles by Jennifer 8. Lee


FEBRUARY 2019 MONTHLY QUIZ PRIZE

COUNTRY MUSIC HALL OF FAME

FAMILY MEMBERSHIP FOR ONE YEAR

Includes all of the benefits listed below for TWO named adults and children ages 12 and under in your household plus TWO single-visit admission tickets for guests.

  • SKIP THE LINE. Expedited gallery ticketing at the Information and Membership desks
  • FREE admission to the Museum galleries and the Taylor Swift Education Center
  • FREE admission to hundreds of Museum programs, including weekly songwriter sessions, instrument demonstrations, film screenings, and family activities
  • FREE admission to the Poets and Prophets series, honoring legendary songwriters, and the Nashville Cats series, honoring legendary session musicians
  • Member exclusive exhibit event and member appreciation concert The Big Gig
  • DISCOUNTED tours of Historic RCA Studio B, home of 1,000 hits, and Hatch Show Print, Nashville’s legendary letterpress shop
  • 10% DISCOUNT at The Museum Store, Circa, Hatch Show Print retail, and Two Twenty Two
  • SUBSCRIPTION to Inside the Circle email newsletter and bi-monthly postcards

To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD? QUIZ

WEEK OF JAN 21-27, 2019

1. After failing to get approval for the Brexit deal in the British Parliament PM Theresa May did not rule out an extension of the process set in motion under THIS arrangement.

A. Chapter 5 of the Atlantic Charter
B. Sixth Amendment to the European Economic Community Compact
C. Article 50 of the Treaty on European Union
D. The Second Treaty of Maastricht

Correct Response: C. Article 50 of the Treaty on European Union
https://www.theguardian.com/politics/2019/jan/14/theresa-may-refuses-to-rule-out-brexit-article-50-extension

2. Which headline best characterizes China’s economy based on reporting this week?
A. China set to post slowest growth in 28 years in 2018, more stimulus seen
B. China growth bests 2018 forecast but slowdown signals worry
C. Slow growth ignites aggressive Beijing economic stimulus
D. Slow China growth does little to deflect global economic gains

Correct Response: A. China set to post slowest growth in 28 years in 2018, more stimulus seen
https://www.reuters.com/article/us-china-economy-gdp/china-set-to-post-slowest-growth-in-28-years-in-2018-more-stimulus-seen-idUSKCN1PE02Z

3. The Arab Economic and Social Development summit in Beirut called on global support to repatriate many of the 5.6 million Syrians who have fled their homes mainly to Turkey, Lebanon, Jordan, Egypt and Iraq. WHICH country does not share a land border with Syria?

A. Turkey
B. Lebanon
C. Jordan
D. Egypt

Correct Response: D. Egypt
https://www.reuters.com/article/us-arabs-summit-syria-refugees/arab-economic-summit-in-beirut-urges-syrian-refugee-returns-idUSKCN1PE08W

4. London’s Brexit mess has produced frustrations that resulted in UK Prime Minister May’s office warning against THIS prospect.

A. Scotland’s Parliament taking up a “devolution” referendum initiative to separate from the UK.
B. The government in Dublin opening a review of the “Good Friday Agreement” to pressure the UK against a “hard border” between the Republic and Northern Ireland.
C. A group of cross party MPs taking the initiative in Parliament to block the Withdrawal Bill and block a “no-deal” Brexit.
D. An initiative among EU leaders, Merkel and Macron, to reopen Brexit terms negotiations with London.

Correct Response: C. A group of cross party MPs taking the initiative in Parliament to block the Withdrawal Bill and block a “no-deal” Brexit.
https://edition.cnn.com/2019/01/20/uk/brexit-lawmakers-plot-downing-street-gbr-intl/index.html

5. THIS country’s President signed a decree this week loosening restrictions on gun ownership. There are an estimated 600,000 registered guns, but millions are smuggled illegally throughout the country. A pollster reports that 61% of citizens think guns should be outlawed as they represent a threat to human life.

A. Venezuela
B. South Africa
C. Brazil
D. El Salvador

Correct Response: C. Brazil
https://www.washingtonpost.com/world/the_americas/amid-a-spike-in-slayings-brazils-president-loosens-restrictions-on-gun-ownership/2019/01/15/62360b58-18d8-11e9-b8e6-567190c2fd08_story.html

6. As the standoff between the US President and Congress continues over a border wall, a US 2018 Drug Enforcement Administration report the majority of the heroin sold in the United States is channeled through legal entrances, and only a small percentage is moved “between ports of entry.” Court testimonies in THIS person’s trial provide further evidence that a physical barrier, whether it’s fencing, steel slats or a concrete wall, would probably not stop drug trafficking.

A. Roberto Suárez Gómez
B. Nemesio Oseguera Cervantes
C. Pablo Escobar
D. Joaquín Guzmán

Correct Response: D. Joaquín Guzmán
https://www.washingtonpost.com/world/2019/01/16/trump-says-border-wall-would-help-stopdrugs-
el-chapos-smugglers-suggest-it-wont

7. Al-Shabab, a militant group based in Somalia and linked to al-Qaeda, has asserted responsibility for an attack that killed at least 21 people at a luxury hotel compound in Nairobi, Kenya. THIS was the reason cited.

A. Retaliation to the Kenya Defense Force’s incursions in Somalia.
B. A “response” to US recognition of Jerusalem as the capital of Israel.
C. Retaliation for Kenyan negative media coverage of their activities.
D. A response to Kenyan reprisals against its Muslim population.

Correct Response: B. A response” to US recognition of Jerusalem as the capital of Israel
https://www.bbc.co.uk/news/world-africa-46888682

8. The prospects for talks between Russian President Vladimir Putin and Japanese Prime Minister Shinzo Abe about giving some portion of THESE disputed island spurred demonstrations in Moscow with one placard reading, “We’ll hand over Putin rather than…”

A. Aleutian Islands
B. Kuril Islands
C. Kamchatka Islands
D. Senkaku Islands

Correct Response: B. Kuril Islands
https://www.telegraph.co.uk/news/2019/01/20/russians-protest-putin-abes-talks-returning-kuril-islands-japan/

9. North Korean nuclear envoy Kim Yong Chol was in Washington last week for talks with U.S. counterparts that resulted in THIS.

A. Secretary of State Pompeo announced a new round of “Five Party” talks on Korean Peninsula denuclearization.
B. Acting Defense Secretary Shanahan announced the spring time round of U.S.-South Korean military drills were postponed as a gesture of American good faith in future North-South talks.
C. President Trump said he would meet Kim Jong Un in February.
D. Energy Secretary Rick Perry announced a delegation of U.S. nuclear inspectors would travel to North Korean in March for consultations.

Correct Response: C. President Trump said he would meet Kim Jong Un in February.
https://www.cnbc.com/2019/01/19/trump-says-a-lot-of-progress-on-north-korea-but-sanctions-stay.html

10. As a consequence of the U.S. government shutdown the Trump Administration announced its delegation to the World Economic Forum was cancelling its participation. The event is held at THIS place.

A. The Hague
B. Davos-Klosters
C. Singapore
D. Rio de Janiero

Correct Response: B. Davos-Klosters
https://www.cnbc.com/2019/01/18/trump-is-going-to-dominate-davos–even-though-he-wont-be-there.html

COPYRIGHT 2018, Tennessee World Affairs Council


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.


SUPPORT OF TNWAC’S EDUCATION OUTREACH

THANKS TO BELMONT UNIVERSITY’S CENTER FOR INTERNATIONAL BUSINESS

THANKS TO THE NASHVILLE AREA CHAMBER OF COMMERCE, INTERNATIONAL BUSINESS COUNCIL


THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round


THE MISSION of the nonprofit, nonpartisan Tennessee World Affairs Council is to promote international awareness, understanding and connections to enhance the region’s global stature and to prepare Tennesseans to thrive in our increasingly complex and connected world.

THE VISION of  the Tennessee World Affairs Council is a well-informed community that thinks critically about the world and the impact of global events.   


Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *