“What In The World?” Quiz – Jan 21-27, 2019

Give to support global affairs awareness programs in the community and in your schools

Don’t forget to sign up as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.

Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

Kelly O’Connor, Nashville, TN

Pete Griffin, Nashville, TN

Kathy Ingleson, Brentwood, TN

Yezzie Dospil, Nashville, TN

David Hillinck, Huntsville, AL

Jane Dillard-Eggers, Brentwood, TN

Deb Monroe, Croxton, UK

Brandon Ray Darr, Bangkok, Thailand

Bailey Sims, Nashville, TN

Charles Bowers, Nashville, TN

Campbell Lahman, Nashville, TN

If you’re a weekly winner you’ll be entered for the monthly prize drawing but you must be a TNWAC member to win.  TNWAC.org/join


JANUARY 2019 MONTHLY QUIZ PRIZE

Fortune Cookie Chronicles by Jennifer 8. Lee

If you think McDonald’s is the most ubiquitous restaurant experience in America, consider that there are more Chinese restaurants in America than McDonalds, Burger Kings, and Wendy’s combined. Former New York Times reporter and Chinese-American (or American-born Chinese). In her search, Jennifer 8 Lee traces the history of Chinese-American experience through the lens of the food. In a compelling blend of sociology and history, Jenny Lee exposes the indentured servitude Chinese restaurants expect from illegal immigrant chefs, investigates the relationship between Jews and Chinese food, and weaves a personal narrative about her own relationship with Chinese food. The Fortune Cookie Chronicles speaks to the immigrant experience as a whole, and the way it has shaped our country.

TED  Talk – “The Hunt for General Two” with Jennifer 8. Lee [Here]

About Jennifer 8. Lee

Jennifer 8. Lee is a journalist and founder of Plympton, a literary studio. She was a metropolitan reporter at The New York Times, where she has worked for many years. She harbors a deep obsession for Chinese food, the product of which is The Fortune Cookie Chronicles (Twelve, 2008), which explores how Chinese food is all-American.
At the Times, she has written about poverty, the environment, crime, politics, and technology. She has been called, by NPR, a “conceptual scoop artist.” One of her better known articles is on the Man Dates, and also on the fastest growing baby name in the history of America.She was born and raised in New York City, attending Hunter College Elementary School and Hunter College High School for a total of 14 years. She majored in applied math and economics at Harvard, where she also angsted a lot about The Harvard Crimson, a fabulous start-up magazine called Diversity & Distinction, and the Asian American Association.
After college, she fled to China and spent a year at Beijing University studying international relations. She has a younger sister named Frances (foreign exchange programmer) and a younger brother named Kenneth (actuary). If you string their first initials together, it spells JFK, which their parents tease is the airport they landed at when they first came to the United States. (though currently, JFK is her least favorite of the NYC airports). She has a purple stuffed hippo named Hubba Bubba who travels the world with her. She used to know how to solve a Rubiks Cube, though is a bit rusty now. And she has always harbored fantasies of being a fortune cookie message scribe. She lives in Harlem (about four blocks away from her parents). She makes great turkey fried dumplings (recipe from mom). She is a former member of the Poynter Institute National Advisory Board, a board member of the Asian American Writers Workshop, and has been featured in the Esquire Women We Love issue.
Source: Amazon

To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD? QUIZ

WEEK OF JAN 14-20, 2019

1. In a speech at a university in Cairo, part of his nine-nation tour of the Middle East, US Secretary of State Mike Pompeo declared that the U.S. and its allies would work “to expel every last __________” from Syria:

A. “supporter of Syrian President Bashar Al-Assad”
B. “ISIS fighter”
C. “Iranian boot”
D. “enemy of the Kurds”

Correct Response: C. “Iranian boot”
https://www.bbc.com/news/world-middle-east-46828810

2. After two years of delays and refusal to leave office by outgoing President Joseph Kabila, presidential elections in the Democratic Republic of Congo (DRC) finally took place, setting the stage for that nation’s first democratic transfer of power since it gained independence from Belgium in 1960. However, THIS shadow hangs over the certification of opposition candidate Félix Tshisekedi’s as the nation’s new president:

A. Vote tallies by the DRC’s Catholic Church showed another candidate, Martin Fayulu, as the winner; Fayulu was leading in polls taken before the election
B. Doubts abound that Tshisekedi eventually won by striking a power-sharing agreement with Kabila
C. Losing candidates have 10 days to contest the results to the DRC’s constitutional court
D. All of the above

Correct Response: D. All of the above
https://www.reuters.com/article/us-congo-election/opposition-leader-felix-tshisekedi-wins-congos-presidential-election-election-board-idUSKCN1P30RO?il=0

3. Scientists in Hawaii and around the world are mourning the death of George, the last surviving member of the species Achatinella apexfulva. What was George?

A. A Hawaiian salamander
B. A Hawaiian tree snail
C. A pineapple tree
D. A bacterium

Correct Response: B. A Hawaiian tree snail
https://www.thetimes.co.uk/article/george-the-last-tree-snail-slithers-into-history-books-achatinella-apexfulva-59zvdsqfn

4. The European Union took the extraordinary step of freezing THIS organization’s assets, citing planned attacks in France and Denmark, as well as two alleged assassinations in the Netherlands:

A. Iranian intelligence service
B. The CIA
C. Saudi intelligence service
D. North Korean intelligence service

Correct Response: A. Iranian intelligence service
https://www.reuters.com/article/us-iran-sanctions/in-shift-eu-sanctions-iran-over-planned-europe-attacks-idUSKCN1P20UA

5. The Trump administration downgraded the EU’s diplomatic status from that of a state, to an international organization, but did not inform the EU’s delegation to Washington, led by Ambassador David O’Sullivan. How did Mr. O’Sullivan discover the change?

A. At a White House state dinner
B. At recent trade negotiations
C. At the funeral of the late US President George H.W. Bush
D. During a meeting at the U.N.

Correct Response: C. At the funeral of the late US President George H.W. Bush
https://www.cnn.com/2019/01/08/politics/us-eu-diplomatic-downgrade/index.html

6. Jim Yong Kim, president of the World Bank, resigned abruptly, well ahead of the 2021 end to his term at the global lending organization. Kim’s resignation would normally mean that US President Donald Trump would appoint a successor, but what potential obstacle does Mr. Trump now face?

A. Opposition from member nations over the long-standing practice of allowing the U.S. to appoint the World Bank’s president
B. A backlog in appointments to posts in the US government that must be filled first
C. The general disdain for multi-lateral organizations that Mr. Trump has shown throughout his presidency
D. By convention, the appointment of the World Bank’s president now falls to the Organization of African States

Correct Response: A. Opposition from member nations over the long-standing practice of allowing the U.S. to appoint the World Bank’s president
https://www.cnn.com/2019/01/07/politics/world-bank-resignation-trump/index.html

7. THIS world leader made the unprecedented choice to address his fellow citizens directly, through a televised address, in order to refute yet another set of corruption charges brought against him by police. The leader in question made the address to argue that indicting him ahead of elections scheduled for April 9th would be “unfair”:

A. Donald Trump of the United States
B. Benjamin Netanyahu of Israel
C. Emmanuel Macron of France
D. Justin Trudeau of Canada

Correct Response: B. Benjamin Netanyahu of Israel
https://www.apnews.com/82d4bc7a869947c886071bfef325fe70

8. King Muhammad V of Malaysia abdicated this week, only two years after ascending to the throne. Malaysia is a constitutional monarchy: What characteristic of its government’s structure, and King Muhammad’s abdication, make this situation unusual?

A. The throne is shared between 9 different ruling houses, each taking a 5-year term as ruler
B. King Muhammad V’s abdication was the first-ever for Malaysia
C. No reason was given for the abdication
D. All of the above

Correct Response: D. All of the above
https://www.reuters.com/article/us-malaysia-king-resignation/malaysias-king-steps-down-palace-statement-idUSKCN1P0092

9. Canadian-born actress Sandra Oh made entertainment history this week by doing THIS:

A. Winning the Golden Globe for best actor in a television series
B. Being the first person of Asian descent host the Golden Globes
C. Being the first host to also win an award
D. Winning a Golden Globe in two separate categories

Correct Response: B. Being the first person of Asian descent host the Golden Globes
https://www.hollywoodreporter.com/news/golden-globes-sandra-oh-makes-history-drama-actress-win-1173377

10. Traces of rare lapis lazuli pigment, mined only in Afghanistan and used by medieval scribes to illuminate manuscripts, has been found in THIS location. The discovery means that previously held theories on medieval history must be reconsidered:

A. In dental plaque on teeth belonging to a medieval woman: Up until this discovery, it was widely believed that only men were scribes, or were allowed to illuminate sacred texts
B. In Iroquois pottery shards, meaning that North Americans had contact with people from Europe or Asia much earlier than researchers thought
C. In a skeleton found in Antarctica and dating back to about 900 CE, implying that European or Asian explorers landed there much earlier than previously thought
D. In samples taken from the moai of Easter Island: This points to potentially different origins for the stone the moai are carved from than previously thought

Correct Response: A. In dental plaque on teeth belonging to a woman: Up until this discovery, it was widely believed that only men were scribes, or were allowed to
illuminate sacred texts
https://www.cnn.com/2019/01/09/health/medieval-woman-ultramarine-teeth-study/index.html

COPYRIGHT 2018, Tennessee World Affairs Council


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.


SUPPORT OF TNWAC’S EDUCATION OUTREACH

THANKS TO BELMONT UNIVERSITY’S CENTER FOR INTERNATIONAL BUSINESS

THANKS TO THE NASHVILLE AREA CHAMBER OF COMMERCE, INTERNATIONAL BUSINESS COUNCIL


THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round


THE MISSION of the nonprofit, nonpartisan Tennessee World Affairs Council is to promote international awareness, understanding and connections to enhance the region’s global stature and to prepare Tennesseans to thrive in our increasingly complex and connected world.

THE VISION of  the Tennessee World Affairs Council is a well-informed community that thinks critically about the world and the impact of global events.   


Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *