“What In The World?” Quiz – Dec 24-30, 2018

Give them the world this holiday season. Membership in the Tennessee World Affairs Council is something they’ll appreciate year round. [Send your gift here]

Don’t forget to sign up as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.(If you’re a weekly winner you’ll be entered for the monthly prize drawing but you must be a TNWAC member to win.  TNWAC.org/join)

***Alternate Link to Quiz***

 

Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

Pratik Yedla, Huntsville, AL

William Dramby, Wyomissing, PA

Ryan Sachs, Nashville, TN

Breck Walker, Nashville, TN

David Hillinck, Huntsville, AL

Yezzie Dospil, Nashville, TN

If you’re a weekly winner you’ll be entered for the monthly prize drawing but you must be a TNWAC member to win.  TNWAC.org/join

DECEMBER 2018 MONTHLY QUIZ PRIZE

LikeWar: The Weaponization of Social Media

by P. W. Singer


To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD? QUIZ

WEEK OF DEC 17-23, 2018

1. A U.S. Senate report disclosed Sunday warned that social media had moved past the original purposes of sharing and community “to being a computational tool for social control, manipulated by canny political consultants and available to politicians in democracies and dictatorships alike.” It specifically addressed findings that:

A. Russia used every major social network to support Donald Trump in the 2016 election and continued its support after he was elected president.
B. Multinational corporations are influencing social media consumers in areas as diverse as climate change, immigration issues and multilateral defense institutions.
C. China has used social media to respond to Trump Administration tariffs and trade tightening measures by appealing to Americans impacted by the actions.
D. North Korean social media campaigns have lured Americans to the country only to find they are subject to detection and ransom demands.

Correct Response: A. Russia used every major social network to support Donald Trump in the 2016 election and continued its support after he was elected president.
https://www.marketwatch.com/story/russia-used-every-major-social-network-to-aid-trump-report-finds-2018-12-16

2. President Vladimir Putin has asked the Ministry of Culture to “take charge” of this form of expression saying, “What I really agree with is that if it is impossible to stop it, it should be taken over and navigated in a particular way.”

A. Graffiti
B. Coffee shop political gatherings
C. Rap music
D. Underground art crawls

Correct Response: C. Rap music
https://www.bbc.com/news/world-europe-46584554

3. Turkey’s foreign minister said on Sunday that President Donald Trump told his Turkish counterpart the United States was working on extradition of THIS U.S.-based Muslim cleric who has been in exile in America for almost twenty years. He has been long sought by Turkey’s Tayyip Erdogan on claims of involvement in a 2016 coup attempt. THIS figure was also named as a target of an alleged plot involving Trump’s National Security Advisor Michael Flynn to orchestrate a return to Turkey.

A. Abdullah Gul
B. Fethullah Gulen
C. Mevlut Cavusoglu
D. Jamal Khashoggi

Correct Response: B. Fethullah Gulen
https://www.reuters.com/article/us-turkey-us-gulen/turkey-says-trump-working-on-extraditing-wanted-cleric-gulen-idUSKBN1OF0BM

4. The decades old territorial conflict between India and Pakistan over THIS princely state in the northernmost reaches of the sub-continent has flared after several years of quiet. Over 200 militants, 100 civilians and 80 security officials have been killed this year. This week seven civilians died when Indian security forces fired upon people protesting the deaths of three militants killed in a gun battle. THIS troubled region is what?

A. Sri Lanka
B. Baluchistan
C. Srinagar
D. Jammu and Kashmir

Correct Response: D. Jammu and Kashmir
https://www.reuters.com/article/us-india-kashmir/seven-dead-as-indian-police-fire-on-kashmir-protesters-idUSKBN1OE0FN

5. Over 10,000 protestors marched in Budapest in the fourth march in a week against new labor laws that included a provision for up to 400 hours of mandatory overtime work with delayed payments up to three years later. THIS Hungarian Prime Minister who hailed the reforms as necessary to fill labor shortages is seen as an increasingly authoritarian leader.

A. Prime Minister Andrezq Duda
B. Prime Minister Viktor Orban
C. Prime Minister Alexander Lukashenko
D. Prime Minister Petro Poroshenko

Correct Response: B. Prime Minister Viktor Orban
https://www.bbc.com/news/world-europe-46588033

6. The future of Brexit – the United Kingdom’s departure from the European Union set for March 2019 – is increasingly perilous for British politicians who are at an impasse over the separation. Prime Minister May has sought assurances from the EU for a guarantee against a return to a hard border between Northern Ireland, part of the UK, and the Irish Republic. The insurance policy London wants in place is known as THIS.

A. Backstop
B. Dublin Accord
C. Derry Line
D. March 29th Protocol

Correct Response: A. Backstop
https://www.reuters.com/article/us-britain-eu/new-brexit-vote-would-break-faith-with-british-says-may-idUSKBN1OF0V2

7. A Balkans parliament voted on Friday, December 14 to create a 5,000 soldiers standing army. Which country approved the measure and which country suggested the new army could provoke military intervention?

A. Kosovo and Albania
B. Bosnia and Serbia
C. Albania and Macedonia
D. Kosovo and Serbia

Correct Response: D. Kosovo and Serbia
https://www.reuters.com/article/us-kosovo-army/kosovo-approves-new-army-despite-serb-opposition-nato-criticism-idUSKBN1OD16S

8. THIS country recently recognized West Jerusalem as Israel’s capital but will not yet relocate its embassy there:

A. Brazil
B. China
C. Australia
D. Austria

Correct Response: C. Australia
https://www.reuters.com/article/us-israel-australia/australia-recognizes-west-jerusalem-as-israels-capital-embassy-not-moving-yet-idUSKBN1OE02I

9. THIS U.S. Senator led the effort for a resolution in the Senate that explicitly called Saudi Arabian Crown Prince Mohammed bin Salman “responsible” for the murder of Jamal Khashoggi and said the Kingdom’s “erratic actions” have “undermined trust and confidence in the longstanding friendship.” What GOP Senator has been behind the pushback against the Trump Administration’s ambivalent position regarding Crown Prince Mohammed’s involvement?

A. Senator Rand Paul
B. Senator Mitch McConnell
C. Senator Lindsay Graham
D. Senator Bob Corker

Correct Response: D. Senator Bob Corker
https://www.tennessean.com/story/news/politics/2018/12/13/jamal-khashoggi-bob-corker-trump-saudi-journalist-resolution/2301438002/

10. France topped the UK in the World Cup of THIS new sport at a championship tournament held in Morocco last week. It combines elements – equipment and venues – of two popular international sports.

A. Volley-cricket
B. Tennis-golf
C. Water-lacrosse
D. Footgolf

Correct Response: D. Footgolf
https://www.bbc.com/sport/46455569

COPYRIGHT 2018, Tennessee World Affairs Council


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.


SUPPORT OF TNWAC’S EDUCATION OUTREACH

THANKS TO BELMONT UNIVERSITY’S CENTER FOR INTERNATIONAL BUSINESS

THANKS TO THE AWC FAMILY FOUNDATION

THANKS TO THE NASHVILLE AREA CHAMBER OF COMMERCE, INTERNATIONAL BUSINESS COUNCIL


THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round


THE MISSION of the nonprofit, nonpartisan Tennessee World Affairs Council is to promote international awareness, understanding and connections to enhance the region’s global stature and to prepare Tennesseans to thrive in our increasingly complex and connected world.

THE VISION of  the Tennessee World Affairs Council is a well-informed community that thinks critically about the world and the impact of global events.   


Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *