“What In The World?” Quiz – Dec 17-23, 2018

Give them the world this holiday season. Membership in the Tennessee World Affairs Council is something they’ll appreciate year round. [Send your gift here]

Don’t forget to sign up as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.(If you’re a weekly winner you’ll be entered for the monthly prize drawing but you must be a TNWAC member to win.  TNWAC.org/join)

***Alternate Link to Quiz***

Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

Breck Walker, Nashville, TN

Ryan Sachs, Nashville, TN

Michael Peek, Nashville, TN

David Hillinck, Huntsville, AL

Charles Bowers, Nashville, TN

Yezzie Dospil, Nashville, TN

Jacob Williams, Franklin, TN

If you’re a weekly winner you’ll be entered for the monthly prize drawing but you must be a TNWAC member to win.  TNWAC.org/join

DECEMBER 2018 MONTHLY QUIZ PRIZE

LikeWar: The Weaponization of Social Media

by P. W. Singer


To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD? QUIZ

WEEK OF DEC 10-16, 2018

1. Violent action broke out in Paris and other major French cities over the last four weeks as rioters known as “Gilets Jaunes” protested fuel tax increases, high living costs and other social issues. The movement which has already cost the French economy $1.5 billion in damage and lost revenue, seeks to highlight economic frustration of the working poor is called THIS.

A. 15th of November Movement
B. Yellow Jackets
C. The Workers Brigade
D. The Miserable Ones

Correct Response: B. Yellow Jackets
https://www.bbc.com/news/world-europe-46499996

2. U.S. Trade Representative Robert Lighthizer said March 1st was the deadline for resolution of THIS important issue affecting the US-China relationship.

A. Resolution of intellectual property piracy claims made by Washington against Chinese communications giant Huawei Technologies Co.
B. A new quota on importation of American products in the transportation sector targeting automobiles and aircraft.
C. A truce announced at the G-20 meeting in Buenos Aires delaying a US hike in US tariffs from 10 to 25 percent on $200 billion of Chinese goods.
D. A proposal from Washington for China to increase purchase of U.S. goods by 25% by 2020.

Correct Response: C. A truce announced at the G-20 meeting in Buenos Aires delaying a US hike in US tariffs from 10 to 25 percent on $200 billion of Chinese goods.
https://www.reuters.com/article/us-usa-trade-china/u-s-says-march-1-hard-deadline-for-trade-deal-with-china-idUSKBN1O80LX

3. After nearly 60 years as a member of the Organization of Petroleum Exporting Countries (OPEC) the State of Qatar – currently in a diplomatic crisis with several of its Arab partners – dropped out of the group that has been key to setting oil production quotas and hence impacting global energy pricing. Which of these countries is NOT a member of OPEC?

A. Ecuador
B. Iraq
C. Russia
D. Venezuela

Correct Response: C. Russia
https://www.aljazeera.com/news/2018/12/opec-181203112510476.html

4. Delegations representing Houthi rebels and the Yemeni government held face-to-face negotiations in Sweden on Sunday seeking a breakthrough in the three year-old civil war that has evolved into a humanitarian catastrophe. The UN has brought together a Houthi delegation and representatives of THIS recognized president of Yemen.

A. President Michel Aoun
B. President Abdel Fattah el-Sisi
C. President Abd-Rabbu Mansour Hadi
D. President Ali Abdullah Saleh

Correct Response: C. President Abd-Rabbu Mansour Hadi
https://www.aljazeera.com/news/2018/12/yemen-warring-sides-meet-face-face-sweden-peace-talks-181209123459715.html

5. The saga of what Brexit will look like is entering the final phase of negotiations. THIS action is the critical next step in the process that began with a referendum two years ago.

A. The Assembly in Belfast votes on the final Northern/Southern Ireland border protocols needed for a final Brexit pact.
B. NATO Ministers take up discussion of defense/security implications of UK separation from Europe.
C. Prime Minister May’s proposed withdrawal agreement goes to Parliament for approval.
D. The EU Council considers Prime Minister May’s withdrawal agreement for final vote.

Correct Response: C. Prime Minister May’s proposed withdrawal agreement goes to Parliament for approval.
https://www.aljazeera.com/news/2018/12/burdened-brexit-prime-minister-theresa-brink-181208151546829.html

6. President Trump confirmed he planned to nominate State Department spokeswoman Heather Nauert to THIS key diplomatic post. However, the announcement drew criticism due to Ms. Nauert’s inexperience in government or international affairs.

A. Ambassador to the United Nations
B. National Security Advisor
C. Ambassador to France
D. White House Chief of Staff

Correct Response: A. Ambassador to the United Nations
https://www.nytimes.com/2018/12/07/us/politics/heather-nauert-un-ambassador.html

7. The leader of the State of Qatar, which has been the target of an economic and diplomatic embargo by its Arab neighbors since mid-2017, declined to attend the summit of THIS regional cooperation organization that includes six of the Arab Gulf states.

A. The Arab League
B. The Gulf Cooperation Council
C. The Organization of the Islamic Conference
D. The Arabian Gulf League

Correct Response: B. The Gulf Cooperation Council
https://www.reuters.com/article/us-gulf-qatar-saudi/qatar-sends-state-minister-for-foreign-affairs-to-saudi-for-gcc-summit-idUSKBN1O80A7

8. This week Secretary of State Pompeo said the US would start the formal process of abandoning THIS treaty unless Russia re-established compliance. Meanwhile Russian President Vladimir Putin threatened Russia would respond if Washington acted outside the bounds of the treaty. What treaty is Washington and Moscow wrangling over?

A. 1991 Strategic Arms Reduction Treaty
B. 1963 Partial Nuclear Test Ban Treaty
C. 1987 Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty
D. 2003 Tactical Nuclear Weapon Deployment Limitation Agreement

Correct Response: C. 1987 Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty
https://www.nytimes.com/2018/12/05/world/europe/putin-missiles-trump-pompeo.html

9. Thousands of Hindu protestors marched on THIS site of a Muslim mosque destroyed in 1992 demanding the government of Prime Minister Neandra Modi help build a temple there, a flashpoint between the Hindus and Muslims, about 14 percent of the population, of India. Where is THIS flashpoint?

A. Chennai
B. Bodh Gaya
C. Goa
D. Ayodhya

Correct Response: D. Ayodhya
https://www.reuters.com/article/us-india-election-religion/hindu-monks-large-crowds-call-on-modi-to-help-build-ayodhya-temple-idUSKBN1O805N

10. Saudi Arabia’s foreign minister announced, “We do not extradite our citizens,” in response to arrest warrants from THIS place to turn over suspects in the October 2nd murder of journalist Jamal Khasghoggi. Saudi Arabia has charged 11 people in connection with the killing but continues to deny Crown Prince Mohammed bin Salman was involved.

A. Turkey
B. United States
C. Jordan
D. The Hague

Correct Response: A. Turkey
https://www.bbc.com/news/world-latin-america-46501472

COPYRIGHT 2018, Tennessee World Affairs Council


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.


SUPPORT OF TNWAC’S EDUCATION OUTREACH

THANKS TO BELMONT UNIVERSITY’S CENTER FOR INTERNATIONAL BUSINESS

THANKS TO THE AWC FAMILY FOUNDATION

THANKS TO THE NASHVILLE AREA CHAMBER OF COMMERCE, INTERNATIONAL BUSINESS COUNCIL


THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round


THE MISSION of the nonprofit, nonpartisan Tennessee World Affairs Council is to promote international awareness, understanding and connections to enhance the region’s global stature and to prepare Tennesseans to thrive in our increasingly complex and connected world.

THE VISION of  the Tennessee World Affairs Council is a well-informed community that thinks critically about the world and the impact of global events.   


Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *