“What In The World?” Quiz – Dec 10-16, 2018

Give them the world this holiday season. Membership in the Tennessee World Affairs Council is something they’ll appreciate year round. [Send your gift here]

Don’t forget to sign up as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.(If you’re a weekly winner you’ll be entered for the monthly prize drawing but you must be a TNWAC member to win.  TNWAC.org/join)

***Alternate Link to Quiz***

Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

Pat Miletich, Nashville, TN

Pete Griffin, Nashville, TN

Carlos Guerrero, Lawrenceville, GA

Charles Bowers, Nashville, TN

David Hillinck, Huntsville, AL

Breck Walker, Nashville, TN

Yezzie Dospil, Nashville, TN

Kathy Ingleson, Brentwood, TN

If you’re a weekly winner you’ll be entered for the monthly prize drawing but you must be a TNWAC member to win.  TNWAC.org/join

DECEMBER 2018 MONTHLY QUIZ PRIZE

LikeWar: The Weaponization of Social Media

by P. W. Singer


To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD? QUIZ

WEEK OF DEC 3-9, 2018

1. Mexican President Enrique Peña Nieto stirred up ire among his compatriots when he announced that he would award THIS U.S. government official the Order of the Aztec Eagle, Mexico’s highest honor for foreigners:

A. President Donald Trump
B. White House Innovations Director Jared Kushner
C. Former Attorney General Jeff Sessions
D. Secretary of Homeland Security Kirstjen Nielsen

Correct Response: B. Jared Kushner
https://www.theguardian.com/world/2018/nov/28/a-humiliation-outcry-after-mexico-president-gives-highest-honour-to-jared-kushner

2. A report from the European Center for Disease Prevention and Control shows that rates of HIV infection are growing at an “alarming rate,” in Eastern Europe, with the highest rates of contraction in THIS country:

A. Belarus
B. Ukraine
C. Russia
D. Slovenia

Correct Response: C. Russia
https://www.cnn.com/2018/11/27/health/hiv-eastern-europe-study-intl/index.html

3. The U.S. Senate approved a resolution calling for the end of U.S. involvement in the war in Yemen, a move designed to punish Saudi Arabia for THIS action:

A. The murder of journalist Jamal Khashoggi
B. Its role in the conflict in Yemen, which has led to the world’s worst humanitarian disaster
C. Its role in yet another chemical attack in Aleppo, Syria
D. The persecution of women’s rights activists

Correct Response: A. The murder of journalist Jamal Khashoggi
https://www.apnews.com/4fd2614baa394c6cb86b5bc9a75c8544

4. The annual G20 summit happened last week, and for the first time the group of global economic leaders met in Latin America. Which of the following Latin American nations is NOT a member of the G20?

A. Brazil
B. Mexico
C. Chile
D. Argentina

Correct Response: C. Chile
https://www.standard.co.uk/news/world/g20-summit-argentina-countries-involved-agenda-a4002461.html

5. Tensions are so high around the Azov and Black Seas that Ukraine declared martial law in areas along its border with Russia for the first time since the annexation of Crimea in 2014. What event triggered this declaration?

A. Russia sent troops to the former Chernobyl—located in Ukraine—nuclear site to salvage enriched uranium
B. Russia seized three Ukrainian ships and detained their crews in the Kerch Strait, waters that are considered territory of both Ukraine and Russia
C. Russian fighter jets buzzed the Ukrainian capital of Kiev, violating Ukrainian airspace
D. Russian-backed Crimean separatists set off bombs in Kiev

Correct Response: B. Russia seized three Ukrainian ships and detained their crews in the Kerch Strait, waters that are considered territory of both Ukraine and Russia
https://edition.cnn.com/2018/11/26/europe/ukraine-russia-kerch-strait-intl/index.html

6. THIS author announced an upcoming sequel to her 1985 global bestseller, The Handmaid’s Tale:

A. Isabel Allende
B. Arundhati Roy
C. Margaret Atwood
D. Doris Lessing

Correct Response: C. Margaret Atwood
https://www.theguardian.com/books/2018/nov/28/margaret-atwood-announces-the-handmaids-tale-sequel-the-testaments

7. Police in Paris used water cannons and tear gas to disperse crowds of protestors as up to 75,000 people turned out to demonstrate across France against new fuel taxes. For the last three weeks crowds of protestors bearing THIS nickname have been expressing their opposition to Emmanuel Macron’s new fuel tax:

A. “Yellow vests,” for the safety vests all motorists are required to wear while stopped on the side of the road
B. “Gassers,” for their opposition to the gas tax
C. “Anti-Marconistes,” for their opposition to the French president’s policies
D. “Stoppers,” a play on the French term for hitchhiking that also denotes the protestors’ practice of blocking roads

Correct Response: A. “Yellow vests,” for the safety vests all motorists are required to wear while stopped on the side of the road
https://www.bbc.com/news/world-europe-46411699

8. This new week brought more grim environmental news when the United Nations issued its annual environment report; the report says that countries will have to reduce carbon emissions by a quarter before 2030 in order to keep global warming under THIS critical target level:

A. 2 degrees Celsius
B. 5 degrees Celsius
C. 8 degrees Celsius
D. 10 degrees Celsius

Correct Response: A. 2 degrees Celsius
https://www.theguardian.com/environment/2018/nov/27/world-triple-efforts-climate-change-un-global-warming

9. Mexico celebrated THIS new president’s inauguration this week. The gentleman in question swept the presidential election with 56% of the vote, an unprecedented amount since the end of the Institutional Revolutionary Party’s (PRI) 71-year hold on Mexican politics in 2000:

A. Vincente Fox
B. Enrique Peña Nieto
C. Felipe Calderón
D. Andrés Manuel López Obrador

Correct Response: D. Andrés Manuel López Obrador
https://www.bbc.com/news/world-latin-america-44646478

10. UNESCO added THIS form of music to its “Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity”:

A. Vietnamese xoan signing
B. North African mezwed
C. Kentucky bluegrass
D. Reggae

Correct Response: D. Reggae

https://www.rollingstone.com/music/music-news/reggae-unesco-intangible-cultural-heritage-list-761286/

COPYRIGHT 2018, Tennessee World Affairs Council


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.


SUPPORT OF TNWAC’S EDUCATION OUTREACH

THANKS TO BELMONT UNIVERSITY’S CENTER FOR INTERNATIONAL BUSINESS

THANKS TO THE AWC FAMILY FOUNDATION

THANKS TO THE NASHVILLE AREA CHAMBER OF COMMERCE, INTERNATIONAL BUSINESS COUNCIL


THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round


THE MISSION of the nonprofit, nonpartisan Tennessee World Affairs Council is to promote international awareness, understanding and connections to enhance the region’s global stature and to prepare Tennesseans to thrive in our increasingly complex and connected world.

THE VISION of  the Tennessee World Affairs Council is a well-informed community that thinks critically about the world and the impact of global events.   


Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *