“What In The World?” Quiz – Dec 3-9, 2018

Give them the world this holiday season. Membership in the Tennessee World Affairs Council is something they’ll appreciate year round. [Send your gift here]

 

Don’t forget to sign up as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.(If you’re a weekly winner you’ll be entered for the monthly prize drawing but you must be a TNWAC member to win.  TNWAC.org/join)

***Alternate Link to Quiz***

Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

David Hillinck, Huntsville, AL

Pratik Yedla, Huntsville, AL

Nondi Walters, Lawrenceville, GA

Charles Bowers, Nashville, TN

 

If you’re a weekly winner you’ll be entered for the monthly prize drawing but you must be a TNWAC member to win.  TNWAC.org/join

NOVEMBER 2018 MONTHLY QUIZ PRIZE

CHARLES BOWERS, NASHVILLE, TN

The Hell of Good Intentions: America’s Foreign Policy Elite and the Decline of U.S. Primacy by Stephen M. Walt


DECEMBER 2018 MONTHLY QUIZ PRIZE

LikeWar: The Weaponization of Social Media

by P. W. Singer


To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD? QUIZ

WEEK OF NOV 26-DEC 2, 2018

1. A major report on the consequences of climate change was released by the U.S. Government on Friday. The worrisome conclusions of the 1,656 page report mirrored the 2014 study but provided additional clarity on THIS prospect.

A. Climate change will cost the U.S. economy about 10 percent of its value by the year 2100.
B. Climate change will result in an increase of twelve inches to the mean sea level on America’s coastal regions.
C. Climate change will accelerate rural to urban population migration of about 1.5 billion people by the year 2050.
D. Climate change negative consequences will reach an irreversible tipping point by the year 2030.

Correct Response: A. Climate change will cost the U.S. economy about 10 percent of its value by the year 2100.
https://www.nytimes.com/2018/11/23/climate/us-climate-report.html

2. UK Prime Minister Theresa May made major progress in Brexit deal-making over the weekend with THIS development.

A. The parliament of Northern Ireland agreed to London’s terms for north-south border terms.
B. The British Parliament voted to approve May’s proposal for a EU-UK trade pact.
C. The European Commission endorsed a treaty setting terms for UK withdrawal.
D. The UK agreed to return Gibraltar to Spain opening the door for unanimous EU agreement on Brexit.

Correct Response: C. The European Commission endorsed a treaty setting terms for UK withdrawal.
https://www.reuters.com/article/us-britain-eu/eu-agrees-best-possible-brexit-deal-urges-britons-to-back-may-idUSKCN1NS2E7

3. An American missionary was killed by tribesmen with a history of repelling outsiders when he illegally landed on North Sentinel island in THIS area.

A. Greater Mauritius Island
B. Diego Garcia Island
C. Seychelles Islands
D. Andaman and Nicobar Islands

Correct Response: D. Andaman and Nicobar Islands
https://www.cnn.com/2018/11/25/asia/missionary-john-chau-north-sentinel-island-sentinelese/index.html

4. A major showdown lies ahead in the British Parliament when Prime Minister Theresa May seeks agreement on a treaty with the European Union on Brexit. The main opposition Labour Party will likely stand against the deal. WHO is the leader of the Labour Party in the UK?

A. Boris Johnson
B. Nigel Farage
C. Jeremy Corbyn
D. David Cameron

Correct Response: C. Jeremy Corbyn
https://www.reuters.com/article/us-britain-eu-labour/britains-opposition-labour-party-will-oppose-brexit-deal-corbyn-idUSKCN1NU0KF

5. An attack on a Chinese consulate in THIS south Asian country followed pushback on a major economic corridor initiative including access from China to the port of Gwadar as part of the “Belt and Road” initiative as well as growing Chinese influence.

A. Sri Lanka
B. Pakistan
C. Bangladesh
D. Myanmar

Correct Response: B. Pakistan
https://apnews.com/a2e25af232a04d7f8eb294151ecdbbf4

6. Madrid briefly attempted to use contentious negotiations over a UK-EU Brexit agreement to advance its argument to return Gibraltar to Spanish control. Which of THESE statements regarding Gibraltar is NOT true?

A. Gibraltar is commonly referred to as “The Rock”
B. Gibraltar will remain in the EU when the UK exits.
C. Gibraltar has been a British territory since 1713.
D. Gibraltar is home to a strategic British military installation.

Correct Response: B. Gibraltar will remain in the EU when the UK exits.
https://www.reuters.com/article/us-britain-eu-spain/spain-revives-call-for-shared-control-over-gibraltar-after-brexit-idUSKCN1NU0GW

7. Almost one-year since the submarine San Juan with 44 crew members was lost the ship’s wreckage was found on the ocean floor. The San Juan was part of THIS country’s Navy.

A. Argentina
B. Brazil
C. South Africa
D. Puerto Rico

Correct Response: A. Argentina
https://www.nytimes.com/2018/11/17/world/americas/argentina-submarine-found.html

8. Which of these statements concerning North Korea developments last week is NOT true.

A. The International Atomic Energy Agency indicated Pyongyang was expanding its nuclear arms program.
B. The latest relationship building between the North and South leaders was a gift of a pair of North Korean hunting dogs, dubbed “Doggy Diplomacy.”
C. Pyongyang and Seoul have agreed to start direct commercial air links starting in Summer 2019.
D. The UN Security Council approved connecting rail links between North and South Korea.

Correct Response: C. Pyongyang and Seoul have agreed to start direct commercial air links starting in Summer 2019.
https://www.channelnewsasia.com/news/asia/north-korea-still-working-at-main-nuclear-site-un-watchdog-10962026

9. In last week’s developments in the Khashoggi Affair a Turkish newspaper claimed a CIA wiretap was a smoking gun of Crown Prince Mohammed bin Salman’s direct involvement in the assassination. The CIA Director went to Turkey to meet with authorities shortly after the murder in Istanbul. Who is the CIA Director?

A. Michael Pompeo
B. Michael Hayden
C. Gina Haspel
D. John Brennan

Correct Response: C. Gina Haspel
https://www.usatoday.com/story/news/world/2018/11/22/cia-saudi-crown-prince-jamal-khashoggi-killing-report/2085273002/

10. China-US trade, meetings with Presidents Xi of China, Putin of Russia and Crown Prince Mohammed bin Salman headline President Trump’s agenda at the Group of Twenty (G-20) meeting later this week. The gathering of the twenty leading economic powers will be held in THIS city.

A. Buenos Aires
B. Brasilia
C. Santiago
D. Lima

Correct Response: A. Buenos Aires
https://www.cnbc.com/2018/11/26/trade-war-will-still-be-a-problem-for-markets-after-g20-summit.html

COPYRIGHT 2018, Tennessee World Affairs Council


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.


SUPPORT OF TNWAC’S EDUCATION OUTREACH

THANKS TO BELMONT UNIVERSITY’S CENTER FOR INTERNATIONAL BUSINESS

THANKS TO THE AWC FAMILY FOUNDATION

THANKS TO THE NASHVILLE AREA CHAMBER OF COMMERCE, INTERNATIONAL BUSINESS COUNCIL


THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round


THE MISSION of the nonprofit, nonpartisan Tennessee World Affairs Council is to promote international awareness, understanding and connections to enhance the region’s global stature and to prepare Tennesseans to thrive in our increasingly complex and connected world.

THE VISION of  the Tennessee World Affairs Council is a well-informed community that thinks critically about the world and the impact of global events.   


Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *