“What in the World?” Quiz – Oct 8-14, 2018

Don’t forget to sign up as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.

***Alternate Link to Quiz***

Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

Deanna Kendall, Nashville, TN

Anthony Campanella, Avola, Italy

Patricia Paiva, Nashville, TN

Mike Bush, Nashville, TN

Charles Bowers, Nashville, TN

Brandon Darr, Bangkok, Thailand

(If you’re a weekly winner you’ll be entered for the monthly prize drawing but you must be a TNWAC member to win.  TNWAC.org/join)


SEPTEMBER 2018 MONTHLY PRIZE WINNER

David Hillinck


OCTOBER MONTHLY PRIZE

Two tickets to the October 31st World Affairs Council luncheon program with

SENATOR BOB CORKER

WINNER TO BE ANNOUNCED OCTOBER 22ND

$100.00 VALUE

DETAILS — LINK HERE

Don’t forget to JOIN as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.

To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD? QUIZ

Week of October 1-8, 2018

1. President Trump spoke at a meeting of THIS body last week and said globalism was a threat to American sovereignty saying, “We reject the ideology of globalism.” His opening remarks included the claim his administration “accomplished more than almost any other administration in the history of our country,” a claim that drew laughter from among the assembled world leaders.

A. The Group of Twenty (G20)
B. The Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC)
C. UN General Assembly (UNGA)
D. North Atlantic Treaty Organization (NATO)

Correct Response: C. UN General Assembly (UNGA)
https://www.nytimes.com/2018/09/25/world/americas/united-nations-general-assembly-live-updates.html

2. The Chinese-U.S. relationship is showing increasing tension with the latest evidence being Beijing’s withdrawal from an annual security dialogue meeting between Secretary of State and Chinese officials. Other signs of friction between Washington and Beijing include all of these EXCEPT:

A. U.S. heavy bombers patrolling the East China Sea and South China Sea as part of a “continuous bomber presence in the region.”
B. China’s refusal to allow a port visit of an American warship to Hong Kong in October.
C. Charges from the U.S. Ambassador to China that Beijing was bullying Americans by running propaganda ads in U.S. newspapers.
D. Expulsion of five U.S. diplomats from the Consulate in Chengdu on charges of domestic interference.

Correct Response: D. Expulsion of five U.S. diplomats from the Consulate in Chengdu on charges of domestic interference.
https://www.nytimes.com/2018/09/30/world/asia/china-us-security-mattis.html

3. THIS earthquake plagued Asian nation experienced a 7.5 magnitude temblor that generated a killer tsunami. Over 800 were feared dead with the count expected to go higher as isolated regions are reached.

A. Malaysia
B. Indonesia
C. Thailand
D. Sri Lanka

Correct Response: B. Indonesia
https://www.nytimes.com/2018/09/30/world/asia/indonesia-tsunami.html?

4. Macedonians went to the polls to consider a country name change referendum that would open the way for THIS neighbor to agree to its NATO and EU applications. The referendum failed to turnout 50 percent of the necessary voters. The prime minister vowed to press on with an uncertain vote in parliament. WHO is mandating the name change?

A. Albania
B. Greece
C. Bulgaria
D. Serbia

Correct Response: B. Greece
https://www.reuters.com/article/us-macedonia-referendum/macedonia-leader-vows-to-press-on-with-name-change-despite-referendum-failure-idUSKCN1M90U1

5. A Syrian rebel group has begun withdrawal of its forces and heavy weapons from a demilitarized zone in THIS region to comply with an agreement with Turkey and Russia. The move comes ahead of an expected Syrian army attack against THIS city of 3 million people.

A. Damascus
B. Raqqa
C. Idlib
D. Aleppo

Correct Response: C. Idlib
https://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-syria-idlib/first-rebel-group-begins-withdrawal-from-demilitarized-zone-in-syrias-idlib-idUSKCN1MA06S

6. Brazil’s run up to an October 7th election is stirring strong passions especially among those opposing THIS far-right candidate. Supporters of the former army officer who has spoken in admiration of the decades of military dictatorship in the country, like his populist rhetoric and tough on crime positions. The tens of thousands of women-led protestors who took to the streets Saturday criticize HIM as sexist, homophobic and misogynistic. THIS controversial candidate recently returned home from hospital after recovering from a near-fatal stab wound.

A. Michel Temer
B. Luiz Inacio Lula da Silva
C. Jair Bolsonaro
D. Fernando Haddad

Correct Response: C. Jair Bolsonaro
https://www.reuters.com/article/us-brazil-election-protest/brazilian-women-lead-nationwide-protests-against-far-right-candidate-idUSKCN1M90E5

7. THIS former British Foreign Secretary and BREXIT hardliner said Prime Minister May’s plan for UK to leave the EU would leave the country “half in and half out.” Touting his “My plan for a better Brexit,” THIS politician is seen as more and more likely to challenge May for leadership of the Conservative party.

A. Edward Milliband
B. David Camerson
C. Jeremy Corbyn
D. Boris Johnson

Correct Response: D. Boris Johnson
https://www.reuters.com/article/us-britain-eu-johnson/boris-johnson-demands-uk-pm-may-scrap-her-brexit-proposals-idUSKCN1M72T8

8. What international leader was President Trump talking about when he said, “Then we fell in love” during a rally Friday night in West Virginia?

A. Marion Le Pen
B. Angela Merkel
C. Kim Jong Un
D. Vladimir Putin

Correct Response: C. Kim Jong Un
https://www.reuters.com/article/us-northkorea-usa-trump/we-fell-in-love-trump-swoons-over-letters-from-north-koreas-kim-idUSKCN1MA03Q

9. The U.S. State Department ordered the evacuation of a consulate in THIS city because of increased threats to the staff. Secretary of State Pompeo blamed militias supported by Iran for ““repeated incidents of indirect fire.” Pompeo blamed Iranian Quds Force commander Qassem Suleimani for the attacks.

A. Basra, Iraq
B. Mosul, Iraq
C. Damascus, Syria
D. Beirut, Lebanon

Correct Response: A. Basra, Iraq

https://www.nytimes.com/2018/09/28/world/middleeast/iraq-iran-consulate-basra-closed.html

10. Turkish President Tayyip Erdogan was in this country looking for improvements in trade relations while THIS country’s leader wanted to focus on human rights and prisoners issues. Among the contentious issues were Erdogan’s effort to have the Gulen movement labeled as a terrorist organization, to have Turkish military officers claiming asylum returned, and to release prisoners from THIS country released.

A. United Kingdom
B. France
C. Germany
D. Poland

Correct Response: C. Germany
https://www.reuters.com/article/us-germany-turkey/erdogan-comes-seeking-rapprochement-with-wary-berlin-idUSKCN1M637T

COPYRIGHT 2018, Tennessee World Affairs Council


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.

Donate_Button1

join_button


SUPPORT OF TNWAC’S EDUCATION OUTREACH

 

THANKS TO BELMONT UNIVERSITY’S CENTER FOR INTERNATIONAL BUSINESS

THANKS TO THE AWC FAMILY FOUNDATION

THANKS TO THE NASHVILLE AREA CHAMBER OF COMMERCE, INTERNATIONAL BUSINESS COUNCIL


THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round


THE MISSION of the nonprofit, nonpartisan Tennessee World Affairs Council is to promote international awareness, understanding and connections to enhance the region’s global stature and to prepare Tennesseans to thrive in our increasingly complex and connected world.

THE VISION of  the Tennessee World Affairs Council is a well-informed community that thinks critically about the world and the impact of global events.   


Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *