“What in the World?” Quiz – Week of August 19-25, 2018

Don’t forget to sign up as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.

***Alternate Link to Quiz***

Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

Jennifer Gustafson, Brentwood, TN

Rudolf Mittermeier, Cookeville, TN

Charles Bowers, Nashville, TN

Brandon Darr, Bangkok, Thailand

(If you’re a weekly winner you’ll be entered for the monthly prize drawing but you must be a TNWAC member to win.  TNWAC.org/join)


AUGUST 2018 MONTHLY PRIZE

“All Measures Short of War: The Contest for the 21st Century & The Future of American Power”

by Thomas J. Wright

Reviews

“Wright makes a compelling case that the US and the world have benefitted from the liberal international order that Donald Trump threatens to discard, and also lucidly describes the challenges to US power around the world.”—Gideon Rachman, Financial Times

“A bracing antidote to simplistic thinking about complex policies.”—Publishers Weekly

All Measures Short of War. . . offers a lively, engaging roadmap to a world that, as Wright notes, is characterized less by global convergence and more by rising nationalism and cutthroat national competition.”—Keith Johnson, Foreign Policy

“Important and timely. . . . Among the many virtues of this book are its clarity and precision. . . . An essential starting place to debate how the United States might mix confrontation and accommodation in an era of crafty revisionists, diminished resources, and ideological turmoil.”—Paul K. MacDonald, Political Science Quarterly

Thomas Wright’s All Measures Short of War: The Contest for the Twenty-First Century and the Future of American Powerhas been selected for the shortlist of the Council on Foreign Relations’ 2018 Arthur Ross Book Award!

All Measures Short of Warpresents a clear-eyed analysis of the return of geopolitics and points a way for U.S. foreign policy to navigate this new landscape.”—Francis Fukuyama, author of Political Order and Political Decay

About the Author

Thomas Wright is a senior fellow with the Project on International Order and Strategy and Director of the Center for the U.S. and Europe at the Brookings Institution. Previously, he was executive director of studies at the Chicago Council on Global Affairs, a lecturer at the Harris School of Public Policy at the University of Chicago, and senior researcher for the Princeton Project on National Security. Wright has a PhD in government from Georgetown University, an M Phil in international studies from Cambridge University, and a BA and MA from University College Dublin. He has also held a pre-doctoral fellowship at Harvard University’s Belfer Center for Science and International Affairs and a post doctoral fellowship at Princeton University. He has written and commented on world affairs for The Financial Times, The Washington Post, The New York Times, Foreign Affairs, Foreign Policy, NBC, CBS, BBC, NPR, and Bloomberg, amongst other outlets. His book All Measures Short of War: The Contest for the 21st Century and the Future of American Power was published by Yale University Press in May 2017.

To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD? QUIZ

Week of August 5-11, 2018

1.  What country accused Washington of trade blackmail as it announced retaliatory tariffs on $60 billion of U.S. goods Friday that they characterized as rational restraint? The response follows the Trump administration’s proposal of a 25-percent tariff on $200 billion worth of THIS country’s imports and follows July’s tit for tat $34 billion tariff levies.

A.  United Kingdom
B.  China
C.  Mexico
D.  The European Union

Correct Response: B. China
https://www.reuters.com/article/us-usa-trade-china/china-wont-accept-u-s-trade-blackmail-state-media-idUSKBN1KP04W 

2.  At last week’s ASEAN regional ministerial meeting US Secretary of State Pompeo announced a $300 million pledge for security funding — humanitarian assistance, peacekeeping capabilities and counter “transnational threats” — in THIS region:

A.  Indo-Pacific
B.  Arabian Peninsula
C.  Horn of Africa
D.  West Bank and Gaza

Correct Response: A.  Indo-Pacific
https://www.reuters.com/article/us-asean-singapore-usa-security/u-s-pledges-nearly-300-million-security-funding-for-southeast-asia-idUSKBN1KP022 

3. North Korea’s foreign minister was critical of US calls for maintaining sanctions on Pyongyang until it gives up its nuclear weapons program at a regional ministers meeting last week. All of THESE circumstances continue in the wake of the June summit between President Trump and Chairman Kim Jong-un except THIS one:

A.  North Korea has yet to return of remains of MIA US servicemen lost in the Korean War.
B.  Detection of renewed activity at a North Korean ICBM factory.
C.  Pyongyang continues to produce weapons grade nuclear materials.
D. Trump and Kim exchanged letters last week.

Correct Response: A.  North Korea has yet to return of remains of MIA US servicemen lost in the Korean War.
https://www.reuters.com/article/us-asean-singapore-northkorea-usa/north-korea-u-s-spar-over-nuclear-deal-at-singapore-forum-idUSKBN1KP042

4. Post-election violence roiled Harare following presidential elections hoped to transform THIS country following decades of Robert Mugabe’s authoritarian rule and international isolation. The opposition to a Mugabe protégé claimed election rigging and protests were put down by troops shooting civilians in the streets.

A.  Rwanda
B.  Zimbabwe
C.  Zambia
D.  Angola

Correct Response: B.  Zimbabwe
https://www.telegraph.co.uk/news/2018/08/04/future-uncertain-zimbabwe-contentious-election-deadly-clashes/

5.  Saudi Arabia resumed seaborne shipments of oil through THIS 12 nautical mile wide chokepoint between the Gulf of Aden and the Red Sea following attacks on its ships in the area late last month.

A.  Strait of Hormuz
B.  Malacca Strait
C.  Bab al-Mandeb Strait
D.  Suez Strait

Correct Response: C.  Bab al-Mandeb Strait
https://www.reuters.com/article/us-yemen-security/saudi-arabia-resumes-oil-exports-through-red-sea-lane-idUSKBN1KP0B7 

6.   Demonstrators in from of THIS country’s parliament building shouted, “Death to freeloading bigwigs,” as protests and strikes continued over the weak economy, strict Islamic rules, water shortages, religious disputes, and local grievances.  The currency has lost 80% of its value since last year and renewed economic sanctions following Washington’s cancellation of the JCPOA suggests the economy has not found bottom yet.

A.  Iraq
B.  Russia
C.  Iran
D.  Pakistan

Correct Response: C.  Iran
https://www.nytimes.com/2018/08/04/world/middleeast/iran-protests.html 

7.  What American action-thriller actor received a passport from Vladimir Putin in 2016 to show US-Russian goodwill and was named by the Foreign Ministry last week as a special representative for Russo-American humanitarian ties at a time when relations are “under siege.”

A.  Arnold Schwarzenegger
B.  Dolph Lundgren
C.  Sylvester Stallone
D.  Steven Seagal

Correct Response: D.  Steven Seagal
https://www.reuters.com/article/us-russia-usa-seagal/russia-tasks-hollywood-actor-seagal-with-improving-u-s-ties-idUSKBN1KP0NP?il=0 

8.  President Trump said he would meet with this world leader without “preconditions” following an exchange of insults that included Trump tweeeting further threats would have, “CONSEQUENCES THE LIKES OF WHICH FEW THROUGHOUT HISTORY HAVE EVER SUFFERED BEFORE.”

A.  Qasem Soleimani
B.  Hassan Rouhani
C.  Ali Khamenei
D.  Bashir al Assad

Correct Response: B.  Hassan Rouhani
https://www.nytimes.com/2018/07/30/us/politics/trump-iran-rouhani.html

9.  Leader/capital city match game. Pick the incorrect match.

A.  Justin Trudeau / Toronto
B.  Guiseppe Conte / Rome
C.  Narendra Modi / New Delhi
D.  Ashraf Ghani / Kabul

Correct Response: A.  Justin Trudeau / Toronto

10.  THIS new Mexican leader traded polite greetings with President Trump and meetings with senior officials from the White House following his recent electoral victory. However, cordiality aside the Mexican-American relationship is headed for rocky times. The Mexican president told Mr. Trump any improvements in migration, security and commerce would depend on his country’s economic advancement – including investment from Washington.

A.  Andres Manuel Lopez Obrador
B.  Enrique Pena Nieto
C.  Vincente Fox
D.  Nicolas Maduro

Correct Response: A.  Andres Manuel Lopez Obrador
https://www.cfr.org/blog/coming-us-mexico-blow?utm_medium=email&utm_source=public&utm_content=080318&sp_mid=57112200&sp_rid=cGF0cnlhbmFzc29jaWF0ZXNAZ21haWwuY29tS0 

COPYRIGHT 2018, Tennessee World Affairs Council


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.

Donate_Button1

join_button


SUPPORT OF TNWAC’S EDUCATION OUTREACH

 

THANKS TO BELMONT UNIVERSITY’S CENTER FOR INTERNATIONAL BUSINESS

THANKS TO THE AWC FAMILY FOUNDATION

THANKS TO THE NASHVILLE AREA CHAMBER OF COMMERCE, INTERNATIONAL BUSINESS COUNCIL


THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round


THE MISSION of the nonprofit, nonpartisan Tennessee World Affairs Council is to promote international awareness, understanding and connections to enhance the region’s global stature and to prepare Tennesseans to thrive in our increasingly complex and connected world.

THE VISION of  the Tennessee World Affairs Council is a well-informed community that thinks critically about the world and the impact of global events.   


Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *