“What in the World?” Quiz – Week of March 25-31, 2018

Donate_Button1

Don’t forget to sign up as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.

The only rule is to use the ‘honor system.’  No answer Googling!

Click on image for Quiz

Alternate Link to Quiz
***

Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

Drew Lorelli, Washington, DC

Mike Bush, Nashville, TN

Patricia Miletich, Nashville, TN

Pratik Yedla, Huntsville, AL

Amanda Boeing, Nashville, TN

Joshua Patrick, Nashville, TN

Elma J, Nashville, TN

(If you’re a weekly winner you’ll be entered for the monthly prize drawing but you must be a TNWAC member to win.  TNWAC.org/join )


MARCH 2018 MONTHLY PRIZE

Radical Inclusion: What the Post-9/11 World Should Have Taught Us About Leadership

By Martin Dempsey

Radical Inclusion: What the Post-9/11 World Should Have Taught Us About Leadership examines today’s leadership landscape and describes the change it demands of leaders. Dempsey and Brafman persuasively explain that today’s leaders are in competition for the trust and confidence of those they lead more than ever before. They assert that the nature of power is changing and should not be measured by degree of control alone. They offer principles for adaptation and bring them to life with examples from business, academia, government, and the military.

More Information and Ordering

To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD? QUIZ

Week of Mar 24-31, 2018

1. The U.S. announced sanctions against 19 Russia individuals and entities for meddling in the 2016 presidential elections, as well as for launching a series of cyber attacks against nuclear, commercial, electrical, water, aviation and manufacturing facilities. An analysis by cybersecurity company Symantec shows that a group of hackers, known by THIS nickname, was successful in gaining access to energy companies’ core operating systems in the U.S. and Europe:

A. Dragonfly
B. Draconius
C. Condor
D. Hacker Group #5

Correct Response: A. Dragonfly
https://uk.reuters.com/article/uk-usa-russia-sanctions-energygrid/in-a-first-u-s-blames-russia-for-cyber-attacks-on-energy-grid-idUKKCN1GR2GN

2. Outrage over the killing of a journalist investigating government corruption has rocked Bratislava, the capital of THIS nation. Over 65,000 people have protested in Bratislava alone, with tens of thousands taking to the streets in other cities, leading to the resignation of the nation-in-question’s prime minister, Robert Fico:

A. Macedonia
B. Serbia
C. Slovenia
D. Slovakia

Correct Response: D. Slovakia
http://www.bbc.com/news/world-europe-43437993

3. Migrants clashed with police officers over the death of a Senegalese street vendor in THIS Spanish city. Mame Mbaye Ndiaye collapsed from a heart attack after reportedly running over a kilometer from police who were pursuing him on motorcycles:

A. Valencia
B. Madrid
C. Seville
D. Malaga

Correct Response: B. Madrid
http://www.bbc.com/news/world-europe-43426962

4. An estimated 50,000 people have fled two separate offensives in Syria, one by Syria’s government to retake Ghouta and supported by Russian air strikes, and the other by Turkish forces targeting a US-backed Kurdish militia. The refugees, attacks, and number of factions fighting all seem to keep multiplying as the war in Syria reaches the grim marker of THIS many years, and still raging:

A. 10
B. 6
C. 7
D. 5

Correct Response: C. 7
https://www.brookings.edu/blog/order-from-chaos/2018/03/16/7-years-into-the-syrian-war-is-there-a-way-out/

5. The UN Sustainable Development Solutions Network released its World Happiness Report, which polls residents of 156 different countries on variables such as GDP per capita, social support, healthy life expectancy, and generosity. All of the Scandinavian nations ranked high, but THIS one edged out all of its neighbors for the title of “Happiest Country”:

A. Denmark
B. Finland
C. Iceland
D. Norway

Correct Response: B. Finland
https://www.smithsonianmag.com/smart-news/finland-happiest-country-world-180968510/

6. Africa’s only female head of state, Ameenah Gurib-Fakim, announced that she will resign as president of THIS nation, following accusations that she used a credit card belonging to an NGO to make personal purchases:

A. Liberia
B. Tunisia
C. Lesotho
D. Mauritius

Correct Response: D. Mauritius
http://www.bbc.com/news/world-africa-43443266

7. Following the announcement that he would be investigated for crimes against humanity, Philippines president Rodrigo Duterte announced that he was withdrawing his nation from membership in the International Criminal Court by rescinding ratification of THIS treaty:

A. Rome Statute
B. Ottawa Treaty
C. Kumanovo Agreement
D. Treaty of Nice

Correct Response: A. Rome Statute
https://www.theguardian.com/world/2018/mar/14/rodrigo-duterte-to-pull-philippines-out-of-international-criminal-court-icc

8. As Russians head to the polls to elect a president for the next 6 years, THIS candidate is predicted to win, with 70% of the electorate’s support, or close to 10 times the support of the closest challenger. In fact, the only thing that could shake up the contest, whose outcome has been predicted for months, would be an exceptionally low voter turnout:

A. Vladimir Putin
B. Ksenia Sobchak
C. Pavel Grudinin
D. Grigory Yavlinsky

Correct Response: A. Vladimir Putin
https://www.reuters.com/article/us-russia-election/putin-on-track-for-commanding-win-as-russians-head-to-polls-idUSKCN1GT0TL

9. 63 year-old Constantin Reliu appeared in court in his native Romania to have THIS official court document overturned, but his request was denied because, according the court, the time limit on the appeal had expired:

A. Divorce decree
B. Revocation of citizenship
C. Death certificate
D. Certification of origin

Correct Response: C. Death certificate
https://www.theguardian.com/world/2018/mar/16/romanian-court-tells-man-he-is-not-alive

10. The White House nominated Gina Haspel to be the first woman to lead the CIA in the agency’s 70-year history. Ms. Haspel is expected to have difficulty gaining the Senate’s approval, however, due to her involvement in this agency-related scandal:

A. The Iran-Contra Affair
B. The U.S. embassy security failure in Benghazi, Libya
C. Drug trafficking in Southeast Asia and racketeering
D. Overseeing the waterboarding of terrorism suspects held in a secret prison

Correct Response: D. Overseeing the waterboarding of suspects held in a secret prison
https://www.theguardian.com/us-news/2018/mar/16/gina-haspel-cia-torture-allegations


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.

Donate_Button1

join_button

 


SUPPORT OF TNWAC’S EDUCATION OUTREACH

THANKS TO BELMONT UNIVERSITY’S CENTER FOR INTERNATIONAL BUSINESS

THANKS TO THE AWC FAMILY FOUNDATION

THANKS TO THE NASHVILLE AREA CHAMBER OF COMMERCE, INTERNATIONAL BUSINESS COUNCIL


THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round


THE MISSION of the nonprofit, nonpartisan Tennessee World Affairs Council is to promote international awareness, understanding and connections to enhance the region’s global stature and to prepare Tennesseans to thrive in our increasingly complex and connected world.

THE VISION of  the Tennessee World Affairs Council is a well-informed community that thinks critically about the world and the impact of global events.   


Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *