“What in the World?” Quiz – Week of Dec 4-10, 2016

Don’t forget to click on the Amazon link on our web site when shopping. If you link to Amazon from our web site you’ll earn a referral fee to your World Affairs Council at no additional cost to you. Details.

The Tennessee World Affairs Council is a nonprofit (501c3), nonpartisan educational charity based in Nashville that works to build understanding of global issues in our communities.

Your donation to the World Affairs Council is tax deductible to the fullest extent allowed by law.


Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports.

***

161205-quiz

***

Click on image for Quiz

Alternate Link to Quiz
***

Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

R. Nag, Nashville, TN

Charles Bowers, Nashville, TN

Yezzie Dospil, Nashville, TN

David Hillinck, Huntsville, AL

Will Kessler, Huntsville, AL

Brayden Anderson, Huntsville, AL

Patricia Paiva, Nashville, TN

Bill Ryan, Knoxville, TN

John Rockford, Nashville, TN

Carlos Ruiz, Nashville, TN

Patricia Miletich, Nashville, TN

David Bordenkircher, Nashville, TN

Deanna Kendall, Nashville, TN

Glenn Shirley, Nashville, TN

Katie Smith, Nashville, TN

Pratik Media, Huntsville, AL

Yash Chauhan, La Grange, KY

Stacy Thorne, Plano, TX


NOVEMBER PRIZE FOR WHAT IN THE WORLD? WEEKLY QUIZ WINNER

CONGRATULATIONS

SHAHEER SELJUKI, MADISON, AL

A Weekly Winner from the November 13-19 Quiz

mirage-2

INSIDE THE MIRAGE: AMERICA’S 

FRAGILE PARTNERSHIP WITH SAUDI ARABIA


DECEMBER PRIZE FOR THE WHAT IN THE WORLD? QUIZ

book-friedman

Thank You for Being Late: An Optimist’s Guide to Thriving in the Age of Accelerations

By Thomas Friedman

“Thomas L. Friedman is a self-­confessed ‘explanatory journalist’―whose goal is to be a ‘translator from English to English.’ And he is extremely good at it . . . it is hard to think of any other journalist who has explained as many complicated subjects to so many people . . . Now he has written his most ambitious book―part personal odyssey, part commonsense manifesto . . . As a guide for perplexed Westerners, this book is very hard to beat . . . Thank You for Being Late is a master class in explaining . . . As usual with Friedman, it is all backed up by pages of serious reporting from around the world . . . After your session with Dr. Friedman, you have a much better idea of the forces that are upending your world, how they work together―and what people, companies and governments can do to prosper. You do have a coherent narrative―an honest, cohesive explanation for why the world is the way it is, without miracle cures or scapegoats. And that is why everybody should hope this book does very well indeed.”―John Micklethwait, The New York Times Book Review

About the author

Thomas L. Friedman has been awarded the Pulitzer Prize three times for his work with The New York Times, where he serves as the foreign affairs columnist. Read by everyone from small-business owners to President Obama, Hot, Flat, and Crowded was an international bestseller in hardcover. Friedman is also the author of From Beirut to Jerusalem (1989), The Lexus and the Olive Tree (1999), Longitudes and Attitudes (2002), and The World is Flat (2005). He lives in Bethesda, Maryland.

To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD? QUIZ
WEEK OF Nov 26-Dec 3

1. Cuba’s Fidel Castro died this week. Castro led the island nation from 1959 until officially handing over power to his brother in 2008. Who is the Castro brother who took charge of Cuba?
A. Ernesto
B. Raul
C. Luis
D. Rafael

Correct Answer: B. Raul
http://www.reuters.com/article/us-cuba-castro-obituary-idUSKBN13L05O

2. UN officials used the term “ethnic cleansing” this week to describe the government of Myanmar’s treatment of the Rohingya, who practice which religion?
A. Islam
B. Buddhism
C. Hinduism
D. Christianity

Correct Answer: A. Islam
http://www.aljazeera.com/news/2016/11/rohingya-face-myanmar-ethnic-cleansing-official-161125065731036.html

3. France’s center-right party, Les Républicains, held its second round primary to select a presidential candidate for 2017: Which candidate won the party’s bid?
A. Alain Juppé
B. Nicolas Sarkozy
C. Marine Le Pen
D. François Fillon

Correct Answer: D. François Fillon
http://www.reuters.com/article/us-france-election-idUSKBN13M001?il=0

4. The government of which South American nation was rocked by the resignation of Geddel Vieira Lima, minister in charge of relations with Congress, from his post, following accusations that he’d pressured other members to engage in a development scheme?
A. Colombia
B. Venezuela
C. Brazil
D. Peru

Correct Answer: C. Brazil
http://mobile.reuters.com/article/worldNews/idUSKBN13K14S

5. Five men arrested in anti-terrorism raids in Strasbourg and Marseille were said to have planned attacks on targets in Paris: Strasbourg and Marseille are located in which European country?
A. Germany
B. France
C. Spain
D. Belgium

Correct Answer: B. France
http://www.bbc.com/news/world-europe-38106683

6. The chief of staff of the Iranian armed forces said this week that his country may try to set up a naval base in this country embroiled in a civil war between Houthis and the Sunni-backed government?
A. Iraq
B. Yemen
C. Egypt
D. Somalia

Correct Answer: B. Yemen
http://www.reuters.com/article/us-iran-navy-yemen-syria-idUSKBN13M08M

7. Archeologists have discovered a city dating back 5,000 years in the Sohag province of which nation?
A. China
B. Jordan
C. Chile
D. Egypt

Correct Answer: D. Egypt
http://www.bbc.com/news/world-middle-east-38084391

8. Twelve people suspected of starting fires that have burned for four days were arrested in which Levant nation?
A. UAE
B. India
C. Israel
D. Brazil

Correct Answer: C. Israel
http://www.reuters.com/article/us-israel-fires-idUSKBN13K12E

9. Matteo Renzi, current prime minister of which nation, won a confidence vote in the lower house of parliament this week?
A. Italy
B. Argentina
C. Switzerland
D. Chile

Correct Answer: A. Italy
http://www.reuters.com/article/us-italy-budget-idUSKBN13K1ST

10. Citing both his hope that relations between Moscow and Washington will improve, and his enjoyment of the actor’s films, Russian President Vladimir Putin presented a Russian passport to which action-film star this week?
A. Bruce Willis
B. Sylvester Stallone
C. Steven Seagal
D. Chuck Norris

Correct Answer: C. Steven Seagal
http://www.reuters.com/article/us-russia-putin-seagal-idUSKBN13K1QB

Good luck!


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.

Donate_Button1

join_button

 


FOLLOW US ON TWITTER @TNWAC

THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round

tnwac logo jan15 150

THANKS TO THE SPONSORS OF THE TENNESSEE

ACADEMIC WORLDQUEST PROGRAM – FEDEX

fedex-logo1

The Tennessee World Affairs Council is a nonprofit (501c3), nonpartisan educational charity based in Nashville that works to build understanding of global issues in our communities. Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *