“What In The World?” Quiz – Oct 29-Nov 4, 2018

Don’t forget to sign up as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.(If you’re a weekly winner you’ll be entered for the monthly prize drawing but you must be a TNWAC member to win.  TNWAC.org/join)

***Alternate Link to Quiz***

Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

Pat Miletich, Nashville, Tennessee

Deb Monroe, Croxton, Cambridgeshire, UK

Allan Ramsaur, Nashville, TN

Charles Bowers, Nashville, TN

Yezzie Dospil, Nashville, TN

Jason Hicks, Cookeville, TN

Brandon Darr, Bangkok, Thailand

If you’re a weekly winner you’ll be entered for the monthly prize drawing but you must be a TNWAC member to win.  TNWAC.org/join

NOVEMBER 2018 MONTHLY QUIZ WINNERS’ PRIZE

The Hell of Good Intentions: America’s Foreign Policy Elite and the Decline of U.S. Primacy by Stephen M. Walt

From the New York Times–bestselling author Stephen M. Walt, The Hell of Good Intentions dissects the faults and foibles of recent American foreign policy―explaining why it has been plagued by disasters like the “forever wars” in Iraq and Afghanistan and outlining what can be done to fix it.

In 1992, the United States stood at the pinnacle of world power and Americans were confident that a new era of peace and prosperity was at hand. Twenty-five years later, those hopes have been dashed. Relations with Russia and China have soured, the European Union is wobbling, nationalism and populism are on the rise, and the United States is stuck in costly and pointless wars that have squandered trillions of dollars and undermined its influence around the world.

The root of this dismal record, Walt argues, is the American foreign policy establishment’s stubborn commitment to a strategy of “liberal hegemony.” Since the end of the Cold War, Republicans and Democrats alike have tried to use U.S. power to spread democracy, open markets, and other liberal values into every nook and cranny of the planet. This strategy was doomed to fail, but its proponents in the foreign policy elite were never held accountable and kept repeating the same mistakes.

Donald Trump won the presidency promising to end the misguided policies of the foreign policy “Blob” and to pursue a wiser approach. But his erratic and impulsive style of governing, combined with a deeply flawed understanding of world politics, are making a bad situation worse. The best alternative, Walt argues, is a return to the realist strategy of “offshore balancing,” which eschews regime change, nation-building, and other forms of global social engineering. The American people would surely welcome a more restrained foreign policy, one that allowed greater attention to problems here at home. This long-overdue shift will require abandoning the futile quest for liberal hegemony and building a foreign policy establishment with a more realistic view of American power.

Clear-eyed, candid, and elegantly written, Stephen M. Walt’s The Hell of Good Intentions offers both a compelling diagnosis of America’s recent foreign policy follies and a proven formula for renewed success.

Source: Amazon


To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD? QUIZ

OCTOBER 22-28, 2018

1. After weeks of claiming that he left its embassy in Turkey alive, Saudi Arabia has finally acknowledged that journalist Jamal Khashoggi died there, due to THIS:

A. A pre-existing heart condition, exacerbated by interrogation
B. A brawl
C. Falling and hitting his head on a restroom sink
D. Being shot by an over-zealous interrogator

Correct Response: B. A brawl
https://www.npr.org/2018/10/20/659132171/world-reacts-with-skepticism-to-saudi-confirmation-of-jamal-khashoggis-death

2. Although the White House has not formally condemned the murder of Jamal Khashoggi, THIS cabinet member did cancel plans to attend a high-level summit in Saudi Arabia:

A. Secretary of State Mike Pompeo
B. Treasury Secretary Steve Mnuchin
C. Secretary of Defense Jim Mattis
D. Secretary of Commerce Wilbur Ross

Correct Response: B. Treasury Secretary Steve Mnuchin
https://www.cnn.com/videos/politics/2018/10/18/mnuchin-tweet-saudi-arabia-investment-summit-vpx.cnn

3. Recreational marijuana became legal in Canada this week. How many other nations in the world have legalized it for recreational use?

A. One: Uruguay
B. Two: Sweden and France
C. Three: Finland, Denmark, Colombia
D. Four: Singapore, South Africa, Sweden, Monaco

Correct Response: A. One: Uruguay
https://www.nytimes.com/2018/10/17/world/canada/marijuana-pot-cannabis-legalization.html

4. The Afghan Independent Election Commission delayed parliamentary elections in Kandahar province for a week, citing THIS event:

A. A larger-than-usual presence of U.S. troops
B. Widespread bomb threats against polling stations
C. The theft of ballots from the Commission’s main office
D. A Taliban attack that killed the province’s chief of police

Correct Response: D. A Taliban attack that killed the province’s chief of police
https://www.npr.org/2018/10/19/658760206/afghanistan-delays-election-in-kandahar-due-to-attack-that-killed-police-chief

5. THIS nation drew strong criticism from the White House for violating the terms of the Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, which prohibits the development of short to mid-range nuclear missiles; the Trump Administration announced that the U.S. would withdraw from the treaty:

A. Russia
B. Iran
C. Syria
D. North Korea

Correct Response: A. Russia
https://www.cnn.com/2018/10/20/politics/donald-trump-us-arms-agreement-russia/index.html

6. Mexican officials began engaging with Hondurans in a migrant caravan as it arrived on the country’s southern border. The U.S. has put increasing pressure on Mexico’s government to stop the hundreds of men, women, and children fleeing violence and poverty in their own country by threatening to do THIS:

A. Cut off aid to Mexico
B. Close the U.S. border with Mexico
C. Deploy U.S. troops to the border with Mexico
D. All of the above

Correct Response: D. All of the above
https://www.france24.com/en/20181019-trump-threatens-shut-mexico-border-send-military-over-migrant-caravan

7. The U.N. called for an end to air strikes in THIS country, where an on-going civil war could lead to the worst famine the world has seen in 100 years, with 13 million people at risk of starvation:

A. Syria
B. Yemen
C. South Sudan
D. Sri Lanka

Correct Response: B. Yemen
https://www.theguardian.com/global-development/2018/oct/15/yemen-on-brink-worst-famine-100-years-un

8. Military officials in Myanmar posed as pop stars and national heroes on THIS social media platform to spread anti-Rohingya propaganda among the larger population, resulting in ethnically motivated murders, rapes, and the largest human migration in recent history:

A. Twitter
B. Instagram
C. Facebook
D. Snapchat

Correct Response: C. Facebook
https://www.nytimes.com/2018/10/15/technology/myanmar-facebook-genocide.html

9. Unusually warm weather has caused THIS normally springtime natural spectacle to occur in fall:

A. The swallows’ return to Capistrano, California
B. Cherry blossoms blooming in Japan
C. Tulips blooming in The Netherlands
D. The annual zebra migration across the Serengeti

Correct Response: B. Cherry blossoms blooming in Japan
https://www.smithsonianmag.com/smart-news/why-are-japans-cherry-blossom-trees-blooming-fall-180970590/

10. In what it called a “training error,” the U.S. embassy in Australia apologized for a widely circulated email inviting recipients to THIS event:

A. A teddy-bear tea party
B. A cat pajama party
C. A dog choir concert
D. A hamster race

Correct Response: B. A cat pajama party
https://www.theguardian.com/australia-news/2018/oct/15/us-embassy-apologises-after-mistakenly-sending-cookie-monster-cat-invitation

COPYRIGHT 2018, Tennessee World Affairs Council


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.

Donate_Button1

join_button


SUPPORT OF TNWAC’S EDUCATION OUTREACH

 

THANKS TO BELMONT UNIVERSITY’S CENTER FOR INTERNATIONAL BUSINESS

THANKS TO THE AWC FAMILY FOUNDATION

THANKS TO THE NASHVILLE AREA CHAMBER OF COMMERCE, INTERNATIONAL BUSINESS COUNCIL


THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round


THE MISSION of the nonprofit, nonpartisan Tennessee World Affairs Council is to promote international awareness, understanding and connections to enhance the region’s global stature and to prepare Tennesseans to thrive in our increasingly complex and connected world.

THE VISION of  the Tennessee World Affairs Council is a well-informed community that thinks critically about the world and the impact of global events.   


Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *