“What in the World?” Quiz – Week of August 5-11, 2018

Donate_Button1

Don’t forget to JOIN as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.


Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.

Alternate Link to Quiz ***

Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

David Hillinck, Huntsville, AL

Elaine Loughlin, Nashville, TN

Nondi Walters, Suwanee, TN

Kathy Ingleson, Nashville, TN

Deb Monroe, UK

Charles Bowers, Nashville, TN

Brandon Darr, Bangkok, Thailand

Jim Knight, Nashville, TN

(If you’re a weekly winner you’ll be entered for the monthly prize drawing but you must be a TNWAC member to win.  TNWAC.org/join )


JULY 2018 MONTHLY PRIZE WINNER

Nondi Walters, Suwanee, TN

Congratulations!

“Us vs. Them: The Failure of Globalism”

by Ian Bremmer


AUGUST 2018 MONTHLY PRIZE

 

“All Measures Short of War: The Contest for the 21st Century & The Future of American Power”

by Thomas J. Wright

Reviews

About the Author


To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD? QUIZ

Week of July 29-August 4, 2018

1. Although there are still voices contesting the result, Imran Khan appears to have won elections in Pakistan, and will likely be that nation’s next prime minister. What was Mr. Khan’s former occupation?

A. General in the Pakistani army
B. CEO of the Adamjee Group
C. Cricket star
D. Airline pilot
Correct Response: C. Cricket star
https://www.nytimes.com/2018/07/26/world/asia/imran-khan-pakistan-election.html

2. Arson is the suspected cause of fires that raged near THIS European capital, destroying homes and prompting mass evacuations:

A. Madrid
B. Zagreb
C. Athens
D. Rome

Correct Response: C. Athens
https://www.bbc.com/news/world-europe-44971351

3. Citing THIS as the reason, the White House postponed a fall 2018 visit to Washington by Russian President Vladimir Putin:

A. Special counsel Robert Mueller’s ongoing investigation into Russian interference in the 2016 U.S. presidential election
B. Russia’s continued occupation of Crimea
C. The indictment of 12 Russian agents accused of hacking the Democratic National Committee
D. The downing of Malaysia Airlines Flight 17 over Ukraine

Correct Response: A. Special counsel Robert Mueller’s ongoing investigation into Russian interference in the 2016 U.S. presidential election
https://www.npr.org/2018/07/25/632367019/white-house-postpones-proposed-putin-visit-citing-russia-witch-hunt

4. Donald Trump and the president of the European Commission agreed to resolve the issue of U.S. tariffs on steel and aluminum imports from Europe, and to impose no additional tariffs while a new trade deal is under negotiation. The European Commission is the executive body of the European Union. Who is its president?

A. Donald Tusk
B. Jean-Claude Juncker
C. Martin Schulz
D. Frans Timmermans

Correct Response: B. Jean-Claude Juncker
https://slate.com/business/2018/07/trump-to-back-down-from-eu-tariffs-after-meeting-with-jean-claude-juncker.html

5. The exchange of threats between the U.S. president and senior Iranian officials, including President Hassan Rouhani, has created anxiety all over the globe. The fear stems from the fact that Iran could disrupt oil supplies and cause prices to skyrocket by blocking THIS sea route, located between Iran and Oman, and through which one-fifth of the world’s oil supply passes:

A. Persian Gulf
B. Strait of Hormuz
C. Red Sea
D. Gulf of Oman

Correct Response: B. Strait of Hormuz
https://www.theguardian.com/world/2018/jul/26/iranian-army-chief-tells-trump-we-are-ready-to-stand-up-against-you

6. Pyongyang has begun complying with THIS agreement that came out of the June summit between the U.S. and North Korea:

A. Denuclearizing the Korean Peninsula
B. Ending the Korean War
C. Reunification of the two Koreas
D. Returning the remains of U.S. soldiers killed in the Korean War

Correct Response: D. Returning the remains of U.S. soldiers killed in the Korean War
https://www.bbc.com/news/world-asia-44976947

7. A radar instrument on the European Space Agency’s Mars Express Orbiter has found signs of THIS on the red planet:

A. Bacteria
B. A lake
C. Debris from NASA’s Mars Rover
D. Debris from two French satellites

Correct Response: B. A lake
https://www.bbc.com/news/science-environment-44952710

8. Iraq’s prime minister suspended the nation’s electricity minister as protests over a 15-year lack of water and electricity continue to sweep the southern part of the country. Iraqis in the south are primarily followers of the Shia branch of Islam, the second-largest branch; Sunni Islam is the largest. Beliefs surrounding THIS constitute the difference between the two branches:

A. Whom the prophet Mohammed designated as his successor
B. Whether or not the faithful should pray more than five times per day
C. Where Mohammed was buried
D. How long to wait before the deceased are buried

Correct Response: A. Whom the prophet Mohammed designated as his successor
https://www.economist.com/middle-east-and-africa/2018/07/26/shias-in-southern-iraq-are-fed-up-with-the-government

9. Asia disasters have pummeled Asia over the last few days. A dam collapse, a typhoon, and an earthquake have all hit THESE nations, respectively:

A. China, Cambodia, South Korea
B. Laos, Japan, Indonesia
C. Singapore, North Korea, Malaysia
D. Philippines, Vietnam, Thailand

Correct Response: B. Laos, Japan, Indonesia
https://www.bbc.com/news/av/world-asia-44982870/laos-dam-collapse-victims-speak-to-bbc
https://www.bbc.com/news/world-asia-44990966
https://www.bbc.com/news/world-asia-44996035

10. An Instagram video of Australian Prime Minister Malcolm Turnbull eating THIS with a knife and fork created a firestorm of controversy among his fellow citizens:

A. A slice of pizza
B. Cookies
C. A meat pie
D. A sandwich

Correct Response: C. A meat pie
https://www.nytimes.com/2018/07/27/world/australia/australian-turnbull-pie.html

COPYRIGHT 2018, Tennessee World Affairs Council


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.

Donate_Button1

join_button


SUPPORT OF TNWAC’S EDUCATION OUTREACH

THANKS TO BELMONT UNIVERSITY’S CENTER FOR INTERNATIONAL BUSINESS

THANKS TO THE AWC FAMILY FOUNDATION

THANKS TO THE NASHVILLE AREA CHAMBER OF COMMERCE, INTERNATIONAL BUSINESS COUNCIL


THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3 cmhof-logo-round


Join / Donate / Volunteer

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × five =