“What in the World?” Quiz – Week of July 29-August 4, 2018

Donate_Button1

Don’t forget to JOIN as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.


Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.

 

 

Alternate Link to Quiz ***

Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

Anthony Campanella, Avola, Italy
Jane Dillard-Eggers, Brentwood, Tennessee
Patricia Miletich, Nashville, Tennessee
Kathy Ingleson, Nashville, Tennessee
Carlos Ruiz, Fort Myers, Florida
Carlos Guerrero, Suwanee, Georgia
Charles Bowers, Nashville, Tennessee
Rachel Pirani, Collierville, Tennessee
Kat Hendrick, Nashville, Tennessee
Pete Griffin, Nashville, Tennessee
David Hillinck, Huntsville, Alabama

(If you’re a weekly winner you’ll be entered for the monthly prize drawing but you must be a TNWAC member to win.  TNWAC.org/join )


JULY 2018 MONTHLY PRIZE

“Us vs. Them: The Failure of Globalism”

by Ian Bremmer

Review

Source: Amazon.com

About the Author

More Information and Ordering

To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD? QUIZ

Week of July 22-28, 2018

1. President Trump met Russian President Putin in Helsinki last week following all of these events EXCEPT:

A. A meeting of the NATO heads of state in Brussels, Belguim.
B. A visit to a golf resort in Scotland.
C. A head of state visit to England to meet Prime Minister May and Queen Elizabeth.
D. A visit to Rome to meet with Pope Francis.

Correct Response: D. A visit to Rome to meet with Pope Francis.
https://www.cnn.com/2018/07/10/politics/donald-trump-nato-summit-2018/index.html

2. President Trump’s comments at the Helsinki Summit on Monday kicked off a tsunami of accusations from both sides of the political divide about his obeisance to Russian President Vladimir Putin. Especially incendiary were his remarks concerning THIS:

A. His offer to hand over former American diplomats for questioning.
B. His contention that Montenegro might incite World War III.
C. His statement that the European Union was a foe of the U.S. in some respects.
D. His faith in the U.S. Intelligence Community versus President Putin’s denials of meddling.

Correct Response: D. His faith in the U.S. Intelligence Community versus President Putin’s denials of meddling.
https://www.nytimes.com/2018/07/16/us/politics/us-intel-community-reacts-with-fury-to-trumps-rebuke.html

3. With nine months to go until “Brexit” the British government is in crisis over how the separation from the EU will be handled. No plan has been agreed to and the ruling Conservative party is in the midst of cabinet resignations and infighting. Prime Minister May had won agreement within her party for “soft” departure from the EU but subsequent support for that plan has fallen apart. That plan is called:

A. The Birmingham White Paper
B. The 20-Point Plan
C. The Chequers Plan
D. A Separate Unity Proposal

Correct Response: C. The Chequers Plan
https://www.nytimes.com/2018/07/21/world/europe/uk-brexit-no-deal-theresa-may.html

4. Over 400 “White Helmets” – a volunteer guard force that protected civilians in Syrian war zones – and family members were evacuated from Syria by THIS country.

A. Russia
B. Israel
C. Jordan
D. Lebanon

Correct Response: B. Israel
https://www.bbc.com/news/world-middle-east-44915099

5. Foreign Minister Lavrov said charges in the US against a woman arrested as being an agent of Russia were fabricated and she should be released. The woman was accused of infiltrating U.S. political institutions on behalf of Russian intelligence. Her name is:

A. Martina Navratalova
B. Maria Butina
C. Marina Oswald
D. Maria Ivanov

Correct Response: B. Maria Butina
https://www.nytimes.com/2018/07/21/world/europe/butina-russia-pompeo.html

6. “I’m ready to go to 500,” said President Trump in reference to this action.

A. The Pentagon proposal to increase U.S. defense spending to $500 billion in FY 2019.
B. A new limit on the number of U.S. troops deployed inside Syria.
C. The threat to impose sanctions on all $500 billion of imports from China.
D. The upper limit of funds committed to the southern U.S. border wall, $500 million.

Correct Response: C. The threat to impose sanctions on all $500 billion of imports from China.
https://www.bbc.com/news/business-44898629

7. The President of Iran warned U.S. President Trump about hostile action against Tehran in a meeting with diplomats this week. It followed reports Washington has launched a propaganda campaign against the regime. He said, “America should know that peace with Iran is the mother of all peace, and war with Iran is the mother of all wars.” Who is the President of Iran?

A. Ali Khamenei
B. Hassan Rouhani
C. Mahmoud Ahmadinejad
D. Salman Rushdie

Correct Response: B. Hassan Rouhani
https://www.reuters.com/article/us-iran-nuclear-usa-rouhani/irans-rouhani-warns-trump-about-mother-of-all-wars-idUSKBN1KC07Z

8. THIS organization – the “premier forum” for its members economic cooperation – concluded its finance ministers meeting with a communiqué that warned about rising trade tensions warning about, “…rising financial vulnerabilities, heightened trade and geopolitical tensions, global imbalances, inequality and structurally weak growth, particularly in some advanced economies.”

A. Group of Twenty
B. Group of Eight
C. European Commission
D. OECD

Correct Response: A. Group of Twenty
https://www.reuters.com/article/us-usa-russia-butina-exclusive/exclusive-accused-russian-agent-butina-met-with-u-s-treasury-fed-officials-idUSKBN1KC0DC

9. Thirteen Latin America countries have called for an immediate end of repression and violence from paramilitary and government forces in Nicaragua that has resulted in over 300 killed in recent months. Protesters are opposed to the rule of THIS leader.

A. Violeta Chamorro
B. Daniel Ortega
C. Enrique Bolanos
D. Arnoldo Aleman

Correct Response: B. Daniel Ortega
https://www.theguardian.com/world/2018/jul/20/nicaragua-uprising-what-is-it-and-what-comes-next

10. Chinese President Xi Jinping began a tour of Africa in Senegal where he reaffirmed Beijing’s economic ties with Africa. Xi is visiting the continent as part of his planned participation in a summit of the “BRICS” countries. The “BRICS” countries include China and all of these EXCEPT:

A. Brazil
B. Russia
C. Indonesia
D. South Africa

Correct Response: C. Indonesia
https://www.reuters.com/article/us-senegal-china/in-senegal-chinas-president-xi-pledges-stronger-africa-ties-idUSKBN1KB0PL

COPYRIGHT 2018, Tennessee World Affairs Council


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.

Donate_Button1

join_button


SUPPORT OF TNWAC’S EDUCATION OUTREACH

THANKS TO BELMONT UNIVERSITY’S CENTER FOR INTERNATIONAL BUSINESS

THANKS TO THE AWC FAMILY FOUNDATION

THANKS TO THE NASHVILLE AREA CHAMBER OF COMMERCE, INTERNATIONAL BUSINESS COUNCIL


THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3 cmhof-logo-round


Join / Donate / Volunteer

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twelve − 5 =