“What in the World?” Quiz – Week of July 22-28, 2018

Donate_Button1

Don’t forget to JOIN as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.


Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.

 

Alternate Link to Quiz ***

Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

Anthony Campanella, Avola, Italy
Michael Xie, Brentwood, Tennessee
Patrick Higgins, Nashville, Tennessee
Kathy Ingleson, Nashville, Tennessee
Mike Bush, Nashville, Tennessee
Lana James, Nashville, Tennessee
Charles Bowers, Nashville, Tennessee
Deb Monroe, Croxton, UK
Kat Hendrick, Nashville, Tennessee
Pete Griffin, Nashville, Tennessee
David Durham, Nashville, Tennessee

(If you’re a weekly winner you’ll be entered for the monthly prize drawing but you must be a TNWAC member to win.  TNWAC.org/join )


JULY 2018 MONTHLY PRIZE

“Us vs. Them: The Failure of Globalism”

by Ian Bremmer

Review

Source: Amazon.com

About the Author

More Information and Ordering

To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD? QUIZ

Week of Jul 15-21, 2018

1. Escalating violence between Israel and Hamas over months-long Palestinian protests for the right of return has led to the heaviest fighting in THIS region since the 2014 war:

A. West Bank
B. Golan Heights
C. Gaza Strip
D. East Jerusalem

Correct Response: C. Gaza Strip
https://www.bbc.com/news/world-middle-east-44834480

2. At the annual NATO summit, U.S. president Donald Trump demanded that other members do THIS:

A. Refuse to sign unilateral energy agreements with Russia
B. Double their military spending immediately
C. Refuse to engage in talks with North Korea
D. Rescind sanctions against Russia for its 2014 invasion of Crimea

Correct Response: B. Double their military spending immediately https://www.nytimes.com/2018/07/11/world/europe/trump-nato-live-updates.html

3. Following the NATO summit in Brussels, Mr. Trump traveled to the UK for a state visit, where he was met by widespread protests in several cities. As part of the protests, a grassroots movement had UK citizens downloading THIS song in order to make it number one on the UK charts the day Mr. Trump arrived:

A. Tom Petty’s “Don’t Come Around Here No More”
B. Pink Floyd’s “Another Brick in the Wall”
C. Alice Cooper’s “No More Mr. Nice Guy”
D. Green Day’s “American Idiot”

Correct Response: D. Green Day’s “American Idiot”
https://www.newyorker.com/culture/culture-desk/britain-greets-donald-trump-with-green-day-american-idiot

4. THIS former Pakistani prime minister and his daughter were arrested as they arrived in Lahore from London this week. The former leader and his family were convicted on corruption charges in absentia, and were returning home to help galvanize their flailing Muslim League-Nawaz party ahead of elections on July 25:

A. Pervez Musharraf
B. Benazir Bhutto
C. Shahid Khaqan Abassi
D. Nawaz Sharif

Correct Response: D. Nawaz Sharif
https://www.theguardian.com/world/2018/jul/13/suicide-bomb-attack-kills-85-and-wounds-100-at-mastung-pakistan-election-rally

5. THIS natural phenomenon is threatening to wreak havoc on the tiny village of Innaarsuit, in Greenland, prompting some residents to evacuate:

A. Especially intense underwater volcanic activity
B. An extremely large herd of polar bears
C. Intense seismic activity
D. A very large iceberg

Correct Response: D. A very large iceberg
https://www.nytimes.com/2018/07/13/climate/greenland-giant-iceberg.html

6. Algeria drew international condemnation when it came to light that it had been dealing with a stream of over 100,000 migrants across its southern borders by doing THIS to them:

A. Setting them adrift in the Mediterranean Sea
B. Releasing them in the Sahara and forcing them—at gunpoint—to start walking towards its borders with Mali and Niger
C. Holding them in internment camps
D. Taking children from parents and deporting both separately

Correct Response: B. Releasing them in the Sahara and forcing them—at gunpoint—to start walking towards its borders with Mali and Niger
https://www.bbc.com/news/world-africa-44825056

7. Mere days after declaring that their “state of war” was over, Ethiopia and Eritrea cemented theirs ties with THIS action:

A. A state visit by Eritrean President Isaias Afwerki to Ethiopia
B. Joint military exercises
C. Accepting the other country’s ambassador
D. Declaring war on Djibouti

Correct Response: A. A state visit by Eritrean President Isaias Afwerki to Ethiopia
https://www.bbc.com/news/world-africa-44824676

8. Lawmakers in the Dail, the Republic of Ireland’s lower house of parliament, passed an environmentally friendly bill requiring the country to do THIS, “as soon as practicable.” The bill is expected to pass the Seanad, or upper house, when it’s taken up in September:

A. Ban all single-use plastic
B. Institute nation-wide mandatory recycling
C. Divest from fossil fuels by selling off shares in gas, coal, and peat
D. Switch all government facilities to green energy

Correct Response: C. Divest from fossil fuels by selling off shares in gas, coal, and peat
https://www.npr.org/2018/07/12/628501744/ireland-expected-to-become-worlds-first-country-to-divest-from-fossil-fuels

9. An effort to save a diminishing population of THIS critically endangered animal had a heavy setback when eight of eleven animals died after being relocated to a wildlife reserve in Kenya. The relocation was meant to boost breeding:

A. Grévy’s zebra
B. Black rhinoceros
C. Bonobo
D. West African giraffe

Correct Response: B. Black rhinoceros
https://www.npr.org/2018/07/13/628862085/critically-endangered-black-rhinos-die-after-transportation-to-kenya-national-pa

10. The national team of THIS country won the FIFA 2018 World Cup:

A. France
B. Croatia
C. Belgium
D. England

Correct Response: A. France
http://www.france24.com/en/20180715-live-player-france-24-special-coverage-after-world-cup-final-2018

COPYRIGHT 2018, Tennessee World Affairs Council


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.

Donate_Button1

join_button


SUPPORT OF TNWAC’S EDUCATION OUTREACH

THANKS TO BELMONT UNIVERSITY’S CENTER FOR INTERNATIONAL BUSINESS

THANKS TO THE AWC FAMILY FOUNDATION

THANKS TO THE NASHVILLE AREA CHAMBER OF COMMERCE, INTERNATIONAL BUSINESS COUNCIL


THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3 cmhof-logo-round


THE MISSION of the nonprofit, nonpartisan Tennessee World Affairs Council is to promote international awareness, understanding and connections to enhance the region’s global stature and to prepare Tennesseans to thrive in our increasingly complex and connected world.

THE VISION of  the Tennessee World Affairs Council is a well-informed community that thinks critically about the world and the impact of global events.   


Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fifteen − two =