“What in the World?” Quiz – Week of July 15-21, 2018

Donate_Button1

Don’t forget to JOIN as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.


Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.

Alternate Link to Quiz ***

Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

Elaine Loughlin, Nashville, TN

Anthony Campanella, Avola, Italy

Drew Lorelli, Washington, DC

David Hillinck, Huntsville, AL

Pratik Yedla, Nashville, TN

Mike Bush, Nashville, TN

(If you’re a weekly winner you’ll be entered for the monthly prize drawing but you must be a TNWAC member to win.  TNWAC.org/join )


JULY 2018 MONTHLY PRIZE

“Us vs. Them: The Failure of Globalism”

by Ian Bremmer

Review

Source: Amazon.com

About the Author

More Information and Ordering

To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD? QUIZ

Week of Jul 8-14, 2018

1. Secretary of State Mike Pompeo was in North Korea last week to continue discussions with Pyongyang about denuclearization started last month in Singapore by President Trump. Pompeo said there was more work to do but he was confident Chairman Kim Jong Un was committed to give up nuclear weapons. Meanwhile the Korean response to the talks between Pompeo and his DPRK counterpart included THIS charge:

A. The United States was using cyber warfare against the North Korean missile program.
B. The United States was not keeping its promise to end economic sanctions.
C. The United States did not fulfill an agreement to cancel provocative wargames.
D. The United States was engaged in “gangster-like” diplomacy.

Correct Response: D. The United States was engaged in “gangster-like” diplomacy.
https://www.reuters.com/article/us-northkorea-usa-pompeo/after-pyongyang-put-down-pompeo-stands-by-difficult-denuclearization-talks-idUSKBN1JY029

2. The European Union, international rights groups, domestic opposition groups and even Mick Jagger at a Warsaw concert took aim at THIS action by the Polish government that was seen as anti-democratic.

A. Forcing retirement of Supreme Court justices.
B. Increasing government oversight of the press.
C. Suspending search and seizure provisions of the constitution.
D. Setting aside term limits for the office of the president.

Correct Response: A. Forcing retirement of Supreme Court justices.
https://www.reuters.com/article/us-eu-poland-rollingstones/mick-jagger-quips-about-polish-courts-overhaul-at-warsaw-concert-idUSKBN1JZ007

3. President Trump has a busy international calendar set for July. He will be traveling for all of these events EXCEPT:

A. Meeting Russian President Vladimir Putin in Helsinki.
B. Attending a NATO Summit in Belgium.
C. Visiting Israel to advance US brokered peace talks.
D. Making a state visit to England to meet Queens Elizabeth and Prime Minister May.

Correct Response: C. Visiting Israel to advance US brokered peace talks.
https://www.bbc.com/news/uk-44741671

4. Two people in England were stricken by the same nerve agent that was used in an attack that sickened Russian double agent Sergei Skripal and his daughter in March. One of the new victims died as a result of the exposure. The nerve agent used in these attacks, that has been identified as a unique Russian chemical warfare composition, is known as:

A. Novosibirsk
B. VX
C. Sarin
D. Novichok

Correct Response: D. Novichok
https://www.reuters.com/article/us-britain-poison/uk-woman-dies-after-poisoning-by-soviet-era-nerve-agent-idUSKBN1JY0YI

5. Turkey’s President will be sworn in to a new term with significantly increased powers. He said, “Turkey is entering a new era with the presidential oath ceremony on Monday … With the power granted to us by the new presidential system, we will get quicker and stronger results.” Who is the ruler of Turkey?

A. Nouri al-Maliki
B. Tayyip Erdogan
C. Abdel Fattah el-Sisi
D. Haider al Abadi

Correct Response: B. Tayyip Erdogan
https://www.reuters.com/article/us-turkey-politics-erdogan/erdogan-assumes-new-presidential-powers-tightening-control-over-turkey-idUSKBN1JY10S

6. The national team of the host of the World Cup 2018, Russia, was eliminated from the tournament by THIS team which advanced to a semi-final match with the English national team.

A. Belgium
B. Croatia
C. Brazil
D. Uruguay

Correct Response: B. Russia
https://www.cbssports.com/soccer/world-cup/news/world-cup-2018-whats-at-stake-for-france-belgium-england-croatia-chasing-world-cup-trophy-in-russia/

7. Mexico has a new president who in a campaign rally in May talked about Mexico’s relationship with the United States, “”We are going to change the relationship, and Trump is going to learn to respect us. I can guarantee you that.” Who is Mexico’s new leader?

A. Andres Manuel Lopez Obrador
B. Enrique Pena Nieto
C. Vicente Fox
D. Felipe Calderon

Correct Response: A. Andres Manuel Lopez Obrador
https://www.cnn.com/2018/07/07/americas/amlo-trump-us-mexico-relations/index.html

8. The Trump Administration is pushing OPEC countries to increase production to prevent a global surge of oil prices as THIS country’s output is threatened by sanctions organized by Washington.

A. Syria
B. Russia
C. Iraq
D. Iran

Correct Response: D. Iran
https://www.bloomberg.com/view/articles/2018-07-08/if-trump-s-problem-is-opec-his-solution-is-iran

9. One American soldier was killed and two wounded in Afghanistan last week in an attack referred to as “green on green” meaning that it was:

A. An ambush conducted by Taliban forces operating from Pakistani safe havens.
B. An insider attack by a member of the Afghan security forces.
C. An accidental attack conducted by fellow service members.
D. None of the above.

Correct Response: B. An insider attack by a member of the Afghan security forces.
https://www.nbcnews.com/news/world/u-s-service-member-killed-2-wounded-insider-attack-afghanistan-n889621

10. The leaders of THESE African nations agreed to an unexpected rapprochement following 20 years of animosity including a two-year war that cost 80,000 lives.

A. Sudan and South Sudan
B. Ethiopia and Eritrea
C. Morocco and Western Sahara
D. Angola and Zambia

Correct Response: B. Ethiopia and Eritrea
https://www.reuters.com/article/us-ethiopia-eritrea/foes-ethiopia-eritrea-pledge-to-open-embassies-as-leaders-embrace-idUSKBN1JY05X

COPYRIGHT 2018, Tennessee World Affairs Council


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.

Donate_Button1

join_button


SUPPORT OF TNWAC’S EDUCATION OUTREACH

THANKS TO BELMONT UNIVERSITY’S CENTER FOR INTERNATIONAL BUSINESS

THANKS TO THE AWC FAMILY FOUNDATION

THANKS TO THE NASHVILLE AREA CHAMBER OF COMMERCE, INTERNATIONAL BUSINESS COUNCIL


THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3 cmhof-logo-round


THE MISSION of the nonprofit, nonpartisan Tennessee World Affairs Council is to promote international awareness, understanding and connections to enhance the region’s global stature and to prepare Tennesseans to thrive in our increasingly complex and connected world.

THE VISION of  the Tennessee World Affairs Council is a well-informed community that thinks critically about the world and the impact of global events.   


Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four + 6 =