“What in the World?” Quiz – Week of May 6-12, 2018

Donate_Button1

Don’t forget to sign up as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.

The only rule is to use the ‘honor system.’  No answer Googling!

Click on image for Quiz

Alternate Link to Quiz
***

Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

Philip Lovell, Nashville, TN

Brandon, Darr, Bangkok, Thailand

Yessie Dospil, Nashville, TN

David Hillinck, Huntsville, AL

Lizzy Gaviria, Nashville, TN

Pratik Yedla, Huntsville, AL

Charles Bowers, Nashville, TN

Charles Womack, Cookeville, TN

Mike Bush, Nashville, TN

Anthony Campanella, Avola, Italy

(If you’re a weekly winner you’ll be entered for the monthly prize drawing but you must be a TNWAC member to win.  TNWAC.org/join )


MAY 2018 MONTHLY PRIZE

War on Peace: The End of Diplomacy and the Decline of American Influence

By Ronan Farrow

ABOUT THE BOOK

A harrowing exploration of the collapse of American diplomacy and the abdication of global leadership, by the winner of the 2018 Pulitzer Prize in Public Service.

US foreign policy is undergoing a dire transformation, forever changing America’s place in the world. Institutions of diplomacy and development are bleeding out after deep budget cuts; the diplomats who make America’s deals and protect its citizens around the world are walking out in droves. Offices across the State Department sit empty, while abroad the military-industrial complex has assumed the work once undertaken by peacemakers. We’re becoming a nation that shoots first and asks questions later.

In an astonishing journey from the corridors of power in Washington, DC, to some of the most remote and dangerous places on earth―Afghanistan, Somalia, and North Korea among them―acclaimed investigative journalist Ronan Farrow illuminates one of the most consequential and poorly understood changes in American history. His firsthand experience as a former State Department official affords a personal look at some of the last standard bearers of traditional statecraft, including Richard Holbrooke, who made peace in Bosnia and died while trying to do so in Afghanistan.

Drawing on newly unearthed documents, and richly informed by rare interviews with warlords, whistle-blowers, and policymakers―including every living former secretary of state from Henry Kissinger to Hillary Clinton to Rex Tillerson―War on Peace makes a powerful case for an endangered profession. Diplomacy, Farrow argues, has declined after decades of political cowardice, shortsightedness, and outright malice―but it may just offer America a way out of a world at war.

ABOUT THE AUTHOR

Ronan Farrow is an investigative journalist who writes for The New Yorker and makes documentaries for HBO. He has been an anchor and reporter at MSNBC and NBC News, and his writing has appeared in publications including The Wall Street Journal and The Washington Post. A series of stories he wrote in 2017 exposed the first allegations of sexual assault against the movie producer Harvey Weinstein. Prior to his work as a journalist, he served as a State Department official in Afghanistan and Pakistan and reported to the Secretary of State as a senior official focused on youth uprisings. He is a Yale Law School-educated attorney and studied at Oxford as a Rhodes Scholar. He is a winner of the Pulitzer Prize for Public Service, the George Polk Award, and the National Magazine Award, among other commendations, and has been named one of Time magazine’s 100 Most Influential People (and also one of People’s Sexiest Men Alive, which doesn’t have anything to do with his career, but he still brings it up a lot).

More Information and Ordering

To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD? QUIZ

Week of April 29-May 5, 2018

 1. After days of nation-wide demonstrations against what was perceived to be an effort to cling to power, the prime minister of THIS nation resigned. Before being appointed prime minister, Serzh Sargsyan had exhausted his term limits as president of the nation in question:

A. Bulgaria
B. Albania
C. Slovenia
D. Armenia

Correct Response: D. Armenia
https://www.npr.org/sections/thetwo-way/2018/04/23/604927461/amid-protests-armenias-prime-minister-and-former-president-will-resign

2. Announced unpopular social security reforms in Nicaragua sparked nation-wide protests that turned violent last week, prompting the U.S. to withdraw embassy personnel. THIS president and former revolutionary proposed the unpopular reforms:

A. Anastasio Somosa Debayle
B. Daniel Ortega
C. Violeta Chamorro
D. Arnoldo Alemán

Correct Response: B. Daniel Ortega
https://www.reuters.com/article/us-nicaragua-protests-usa/at-least-nine-dead-in-nicaragua-protests-us-curbs-embassy-services-idUSKBN1HU1YA

3. A caravan of migrants from Central America arrived in the Mexican border city of Tijuana to request asylum in the United States, citing dangerous conditions in their home countries. After two days of legal orientation to prepare them for the process, they will present themselves at THIS U.S. port of entry:

A. Santa Teresa, New Mexico
B. San Diego, California
C. El Paso, Texas
D. Laredo, Texas

Correct Response: B. San Diego, California
http://www.latimes.com/local/lanow/la-me-caravan-trump-20180428-story.html

4. As part of his first state visit to the U.S. French president Emmanuel Macron adressed a joint session of Congress. During his speech, he did NOT refer to which of the following:

A. The U.S. withdrawal from the Paris Climate Accords
B. The Iran Nuclear Deal
C. The nuclear threat from North Korea
D. A potential trade war

Correct Response: C. The North Korea threat
https://www.nytimes.com/2018/04/25/us/politics/macron-congress-speech-trump.html

5. The leaders of North and South Korea met for the first time since 1953. During their historic summit, they discussed each of the following issues EXCEPT:

A. Denuclearizing the Korean Peninsula
B. Ending the Korean War
C. Reunification of the two Koreas
D. Reuniting families separated by the conflict

Correct Response: C. Reunification of the two Koreas
https://www.theguardian.com/world/2018/apr/27/north-south-korea-summit-leaders-promise-lasting-peace-denuclearisation-kim-jong-un-moon-jae-in

6. A man drove into pedestrians in THIS Canadian city, killing 10 and injuring 14:

A. Vancouver
B. Calgary
C. Montreal
D. Toronto

Correct Response: D. Toronto
https://www.cnn.com/2018/04/24/americas/toronto-van-investigation/index.html

7. Thousands of angry protestors took to the streets in cities across Spain after a court acquitted five men accused of raping an 18-year-old woman. The men, known by THIS nickname, posted videos and comments of the incident on social media:

A. The Wolf Pack
B. The Brothers
C. The Fabulous 5
D. The Devil’s Disciples

Correct Response: A. The Wolf Pack
http://www.bbc.com/news/world-europe-43915551

8. Archaeologists excavating the capital of the Chimú Empire in Peru have discovered evidence of the largest single incident of THIS event:

A. Child sacrifice
B. Group matrimony
C. Ritual suicide
D. Animal sacrifice

Correct Response: A. Child sacrifice
https://news.nationalgeographic.com/2018/04/mass-child-human-animal-sacrifice-peru-chimu-science/

9. In an effort to curb an obesity epidemic, the UK is levying a tax on sugar, with an eye to limiting the national consumption of soda. Instead of doubling its price to cover the new tax, makers of THIS, Scotland’s favorite soda—often called “the other national drink”—have slashed the fizzy beverage’s sugar content :

A. Lurvill’s Delight
B. Panda Pop
C. Kia-Ora
D. Irn Bru

Correct Response: D. Irn Bru
https://www.npr.org/sections/thesalt/2018/04/27/605870954/britain-s-new-sugar-tax-hits-scotland-s-favorite-oh-so-sweet-soft-drink

10. Cinco de Mayo came to prominence as a celebration of Chicano heritage in the 1960s and 70s. The date, May 5, is the anniversary of THIS important event in Mexican history:

A. Mexican independence from Spain
B. The secession of Texas from Mexico
C. The defeat of the French army in Mexico
D. The unification of Mexico

Correct Response: C. The defeat of the French army in Mexico

https://www.cnn.com/2013/08/14/world/americas/cinco-de-mayo-fast-facts/index.html

COPYRIGHT 2018, Tennessee World Affairs Council


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.

Donate_Button1

join_button

 


SUPPORT OF TNWAC’S EDUCATION OUTREACH

THANKS TO BELMONT UNIVERSITY’S CENTER FOR INTERNATIONAL BUSINESS

THANKS TO THE AWC FAMILY FOUNDATION

THANKS TO THE NASHVILLE AREA CHAMBER OF COMMERCE, INTERNATIONAL BUSINESS COUNCIL


THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round


THE MISSION of the nonprofit, nonpartisan Tennessee World Affairs Council is to promote international awareness, understanding and connections to enhance the region’s global stature and to prepare Tennesseans to thrive in our increasingly complex and connected world.

THE VISION of  the Tennessee World Affairs Council is a well-informed community that thinks critically about the world and the impact of global events.   


Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *