“What in the World?” Quiz – Week of April 15-21, 2018

Donate_Button1

Don’t forget to sign up as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.

The only rule is to use the ‘honor system.’  No answer Googling!

Click on image for Quiz

Alternate Link to Quiz
***

Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

Patricia Miletich, Nashville, TN

David Hillinck, Huntsville, AL

Anthony Campanella, Avola, Italy

Drew Lorelli, Washington, DC

Charles Bowers, Nashville, TN

(If you’re a weekly winner you’ll be entered for the monthly prize drawing but you must be a TNWAC member to win.  TNWAC.org/join )


APRIL 2018 MONTHLY PRIZE 

From Cold War to Hot Peace

By Michael McFaul

From one of America’s leading scholars of Russia who served as U.S. ambassador to Russia during the Obama administration, a revelatory, inside account of U.S.-Russia relations from 1989 to the present

In 2008, when Michael McFaul was asked to leave his perch at Stanford and join an unlikely presidential campaign, he had no idea that he would find himself at the beating heart of one of today’s most contentious and consequential international relationships. As President Barack Obama’s adviser on Russian affairs, McFaul helped craft the United States’ policy known as “reset” that fostered new and unprecedented collaboration between the two countries. And then, as U.S. ambassador to Russia from 2012 to 2014, he had a front-row seat when this fleeting, hopeful moment crumbled with Vladimir Putin’s return to the presidency. This riveting inside account combines history and memoir to tell the full story of U.S.-Russia relations from the fall of the Soviet Union to the new rise of the hostile, paranoid Russian president. From the first days of McFaul’s ambassadorship, the Kremlin actively sought to discredit and undermine him, hassling him with tactics that included dispatching protesters to his front gates, slandering him on state media, and tightly surveilling him, his staff, and his family.

From Cold War to Hot Peace is an essential account of the most consequential global confrontation of our time.

About the Author

Michael McFaul is Professor of Political Science, Director and Senior Fellow at the Freeman Spogli Institute for International Studies, and the Peter and Helen Bing Senior Fellow at the Hoover Institution. He joined the Stanford faculty in 1995. He is also an analyst for NBC News and a contributing columnist to The Washington Post. Dr. McFaul served for five years in the Obama administration, first as Special Assistant to the President and Senior Director for Russian and Eurasian Affairs at the National Security Council at the White House (2009-2012), and then as U.S. Ambassador to the Russian Federation (2012-2014). Dr. McFaul was born and raised in Montana. He received his B.A. in International Relations and Slavic Languages and his M.A. in Soviet and East European Studies from Stanford University in 1986. As a Rhodes Scholar, he completed his D. Phil. in International Relations at Oxford University in 1991.

More Information and Ordering

To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD? QUIZ

Week of April 8-14, 2018

1. The United States and North Korea have opened discussions on details for the meeting between Donald Trump and Kim Jung-un. THIS American official will take the lead in shaping the summit:

A. NSA Director Mike Rogers
B. CIA Director Mike Pompeo
C. Director of National Intelligence Dan Coates
D. National Security Advisor John Bolton

Correct Response: B. CIA Director Mike Pompeo
https://edition.cnn.com/2018/04/07/politics/north-korea-us-talks/index.html

2. Who was the New York Times talking about in an article that opened this way: “He talked about the movie business with Michael Douglas, Morgan Freeman and Dwayne Johnson over dinner at Rupert Murdoch’s house. He discussed space travel with Richard Branson in the California desert, and philanthropy with Bill Gates and technology with Jeff Bezos in Seattle. He visited Harvard and MIT, brokered arms deals with President Trump and sat down with Wall Street financiers. He even met with Oprah Winfrey.”

A. President Kersti Kaljulaid of Estonia
B. Prime Minister Justin Trudeau of Canada
C. Crown Prince Mohammed bin Salman of Saudi Arabia
D. President Emmanuel Macron of France

Correct Response: C. Crown Prince Mohammed bin Salman of Saudi Arabia
https://www.nytimes.com/2018/04/06/world/middleeast/saudi-prince-mohammed-bin-salman-us.html

3. Violent clashes erupted between Palestinians and Israelis resulting in over 30 Palestinians killed and thousands wounded over the last two weeks as a result of THIS action:

A. Protests over the blockade of Gaza.
B. Palestinian labor action in response to cutbacks in access to Israel from the West Bank.
C. Announcement that a new block of settlements was approved for East Jerusalem.
D. The United States plan to open its new embassy in Jerusalem.

Correct Response: A. Protests over the blockade of Gaza.
https://www.nytimes.com/2018/04/06/world/middleeast/gaza-palestinian-protest-israel.html

4. THIS right-wing, nationalist prime minister, who projected himself as “a savior of Hungary’s Christian culture against Muslim migration into Europe, an image which resonated with millions of voters, especially in rural areas” according to Reuters, won a third term on Sunday.

A. Dragan Covic
B. Victor Orban
C. Rumen Radev
D. Milos Zeman

Correct Response: B. Victor Orban
https://www.reuters.com/article/us-hungary-election/hungarys-strongman-viktor-orban-wins-third-term-in-power-idUSKBN1HE0UC?il=0

5. Canadian Prime Minister Justin Trudeau joined THIS community for a vigil honoring 15 junior hockey players who were killed Friday in an accident when they were traveling by bus to a playoff game.

A. Red Deer, Alberta
B. Portage la Prarie, Manitoba
C. Thunder Bay, Ontario
D. Humboldt, Saskatchewan

Correct Response: D. Humboldt, Saskatchewan
https://www.reuters.com/article/us-canada-crash/trudeau-attends-emotional-vigil-for-canada-bus-crash-victims-idUSKBN1HF0LG

6. On Thursday President Trump indicated the United States would impose $100 billion in tariffs on Chinese goods under the Trade Act to punish Beijing for unfair trading practices. This was on top of $50 billion in tariffs announced earlier in the week. China responded in kind leading to talks of a trade war. What was Trump’s reason for invoking the Trade Act provisions?

A. Intellectual property theft
B. Favoring Canadian timber exports
C. Dumping steel
D. None of the above

Correct Response: A. Intellectual property theft
https://www.brookings.edu/blog/order-from-chaos/2018/04/04/why-a-trade-war-with-china-would-hurt-the-u-s-and-its-allies-too

7. Pick the correct country/capital match.

A. Albania – Tirana
B. Andorra – Luanda
C. Belarus – Kiev
D. Mongolia – Chisinau

Correct Response: A. Albania – Tirana
https://www.countries-ofthe-world.com/capitals-of-the-world.html

8. Houthi rebels took this action they labeled a response for an air strike in the port city of Al Hudaydah, Yemen said to have killed 14 civilians.

A. Launched three surface to surface missiles at Mecca.
B. Kidnapped a UAE diplomat traveling to Sanaa, Yemen.
C. Shot down a cargo plane delivering supplies to Saudi-backed troops.
D. Struck a Saudi oil tanker with a missile.

Correct Response: D. Struck a Saudi oil tanker with a missile.
https://www.nytimes.com/2018/04/03/world/middleeast/houthi-missile-saudi-yemen.html

9. President Trump changed plans for a rapid withdrawal of combat troops from THIS country after his remarks to the press triggered a scramble among American diplomats and the military to respond.

A. Iraq
B. South Korea
C. Syria
D. Qatar

Correct Response: C. Syria
https://www.nytimes.com/2018/04/04/world/middleeast/trump-syria-troops.html

10. In the harshest criticism of Vladimir Putin since taking office President Trump warned the Russian leader that there would be a “big price to pay” for THIS:

A. Russian interference in American political campaigns.
B. Chemical warfare agent attack in Syria that killed 70 people.
C. Nerve agent assassination attempt in Zurich.
D. Deployment of new intermediate nuclear weapons.

Correct Response: B. Chemical warfare agent attack in Syria that killed 70 people.
https://www.telegraph.co.uk/news/2018/04/08/dozens-reported-dead-chemical-attack-insyria-us-blames-russia/

COPYRIGHT 2018, Tennessee World Affairs Council


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.

Donate_Button1

join_button

 


SUPPORT OF TNWAC’S EDUCATION OUTREACH

THANKS TO BELMONT UNIVERSITY’S CENTER FOR INTERNATIONAL BUSINESS

THANKS TO THE AWC FAMILY FOUNDATION

THANKS TO THE NASHVILLE AREA CHAMBER OF COMMERCE, INTERNATIONAL BUSINESS COUNCIL


THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round


THE MISSION of the nonprofit, nonpartisan Tennessee World Affairs Council is to promote international awareness, understanding and connections to enhance the region’s global stature and to prepare Tennesseans to thrive in our increasingly complex and connected world.

THE VISION of  the Tennessee World Affairs Council is a well-informed community that thinks critically about the world and the impact of global events.   


Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *