“What in the World?” Quiz – Week of April 1-7, 2018

Donate_Button1

Don’t forget to sign up as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.

The only rule is to use the ‘honor system.’  No answer Googling!

Click on image for Quiz

Alternate Link to Quiz
***

Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

David Hillinck, Huntsville, AL

Deanna Kendall, Nashville, TN

Drew Lorelli, Washington, DC

Patricia Miletich, Nashville, TN

Olivia Spray, Nashville, TN

Keith Simmons, Nashville, TN

Mike Bush, Nashville, TN

Charles Bowers, Nashville, TN

(If you’re a weekly winner you’ll be entered for the monthly prize drawing but you must be a TNWAC member to win.  TNWAC.org/join )


MARCH 2018 MONTHLY PRIZE WINNER

Pratik Yedla, Huntsville, AL

Radical Inclusion: What the Post-9/11 World Should Have Taught Us About Leadership

By Martin Dempsey

Radical Inclusion: What the Post-9/11 World Should Have Taught Us About Leadership examines today’s leadership landscape and describes the change it demands of leaders. Dempsey and Brafman persuasively explain that today’s leaders are in competition for the trust and confidence of those they lead more than ever before. They assert that the nature of power is changing and should not be measured by degree of control alone. They offer principles for adaptation and bring them to life with examples from business, academia, government, and the military.

More Information and Ordering

To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD? QUIZ

Week of March 25-31, 2018

1. The United States, European Union and Australia are leading the global response to THIS Russian provocation, through the expulsion of Moscow’s diplomats.

A. International Criminal Court ruling on Russian responsibility for the shoot down of Malaysia Airline Flight 17 over Ukraine.
B. Bombing civilian targets in Ghouta, Syria.
C. Assassination attempt of former Russian spy in the UK.
D. Cyber attacks on democratic elections.

Correct Response: C. Assassination attempt of former Russian spy in the UK.
https://www.reuters.com/article/us-britain-russia-expulsions-factbox/diplomatic-moves-against-russia-after-nerve-gas-attack-idUSKBN1H21VA

2. North Korea ruler Kim Jung-un was reported to be on a visit to this neighbor in advance of a meeting with US President Donald Trump.

A. South Korea
B. Japan
C. Russia
D. China

Correct Response: D. China
https://www.reuters.com/article/us-northkorea-missiles-china/north-korea-leader-kim-jong-un-visits-china-bloomberg-idUSKBN1H21TU

3. THIS president of Egypt is expected to easily win reelection – with serious challengers having been sidelined by arrest or pressure – but hopes for a large voter turnout to provide a mandate for his rule.

A. Hamad bin Isa Al Khalifa
B. Ismaïl Omar Guelleh
C. Abdel Fattah al-Sisi
D. Qaboos bin Said al Said

Correct Response: C. Abdel Fattah al-Sisi
https://www.reuters.com/article/us-egypt-election/sisi-to-win-egyptian-election-but-seeks-high-turnout-idUSKBN1H20OP

4. Which country-capital pair is INCORRECT?

A. Kuwait – Kuwait City
B. Qatar – Doha
C. Saudi Arabia – Islamabad
D. Oman – Muscat

Correct Response: C. Saudi Arabia – Islamabad

5. Riyadh claimed to have shot down seven ballistic missiles that were fired at targets in the Kingdom by rebels in Yemen, where Saud Arabia is leading a coalition, supported by the United States, against THIS group.

A. Baluchis
B. Houthis
C. Jihadis
D. ISIS

Correct Response: B. Houthis
https://www.reuters.com/article/us-yemen-security-missiles/barrage-of-missiles-on-saudi-arabia-ramps-up-yemen-war-idUSKBN1H21HQ

6. Wall Street posted a two-day drop of over 1,100 points on the Dow, the worst downturn in two years, in reaction to THIS:

A. President Trump’s threat to veto the US government spending bill.
B. Fears of a trade war with China.
C. Rapid increases in global crude oil prices.
D. Prospects of a renewed “Cold War” between Russia and the West.

Correct Response: B. Fears of a trade war with China.
http://money.cnn.com/2018/03/23/investing/dow-jones-stocks-trade-war-china/index.html

7. John Bolton was named as the next National Security Advisor after President Trump fired THIS person:

A. McMaster
B. Pompeo
C. Tillerson
D. Mattis

Correct Response: A. McMaster
https://www.nytimes.com/2018/03/22/us/politics/john-bolton-national-security-adv.html

8. Which leader-country pair is correct?

A. Australia – Malcolm Turnbull
B. Germany – Theresa May
C. United Kingdom – Angela Merkel
D. Japan – Junichiro Koizumi

Correct Response: A. Australia – Malcolm Turnbull

9. Former President of France Nicolar Sarkozy is under investigation and was detained by authorities over reports he accepted illegal contributions to his 2007 campaign by THIS country:

A. Russia
B. Algeria
C. Sierra Leone
D. Libya

Correct Response: D. Libya
https://www.nytimes.com/2018/03/23/world/europe/nicolas-sarkozy.html

10. South Sudan announced it had ended the spread of the Guinea Worm, a parasite that grows to about one foot long inside the body. The global effort to eradicate Guinea Worms has been led by:

A. Jeff Bezos
B. Bill Gates
C. Jimmy Carter
D. George H W Bush

Correct Response: C. Jimmy Carter
https://www.nytimes.com/2018/03/22/health/south-sudan-guinea-worms.html


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.

Donate_Button1

join_button

 


SUPPORT OF TNWAC’S EDUCATION OUTREACH

THANKS TO BELMONT UNIVERSITY’S CENTER FOR INTERNATIONAL BUSINESS

THANKS TO THE AWC FAMILY FOUNDATION

THANKS TO THE NASHVILLE AREA CHAMBER OF COMMERCE, INTERNATIONAL BUSINESS COUNCIL


THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round


THE MISSION of the nonprofit, nonpartisan Tennessee World Affairs Council is to promote international awareness, understanding and connections to enhance the region’s global stature and to prepare Tennesseans to thrive in our increasingly complex and connected world.

THE VISION of  the Tennessee World Affairs Council is a well-informed community that thinks critically about the world and the impact of global events.   


Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *