“What in the World?” Quiz – Week of March 4-10, 2018

CONGRATULATIONS TO HUME-FOGG ACADEMIC MAGNET HIGH SCHOOL ON TAKING THE TITLE AS TENNESSEE’S 2018 ACADEMIC WORLDQUEST CHAMPIONS

We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.

Donate_Button1

Don’t forget to sign up as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.

The only rule is to use the ‘honor system.’  No answer Googling!

Click on image for Quiz

Alternate Link to Quiz
***

Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

Kat Hendrick, Nashville, Tennessee

Pratik Yedla, Huntsville, Alabama

Pete Griffin, Nashville, Tennessee

Pat Miletich, Nashville, Tennessee

David Hillinck, Huntsville, Alabama

Mike Bush, Nashville, Tennessee

Elma Jashin, Nashville, Tennessee

Charles Bowers, Nashville, Tennessee

(If you’re a weekly winner you’ll be entered for the monthly prize drawing but you must be a TNWAC member to win.  TNWAC.org/join )


FEBRUARY 2018 “WHAT IN THE WORLD?” QUIZ PRIZE  *

WINNER

Pete Griffin, Nashville, Tennessee

Putin County: A Journey Into the Real Russia

Anne Garrels

More Information and Ordering

To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD? QUIZ

Week of Feb 25-Mar 3, 2018

1. U.S. Secretary of State Rex Tillerson and Homeland Security chief John Kelly met with Mexico’s president last week: who currently holds that office?
A. Enrique Peña Nieto
B. Vicente Fox
C. Felipe Calderón
D. Ernest Zedillo
Correct answer: A. Enrique Peña Nieto
http://www.reuters.com/article/us-usa-mexico-idUSKBN1621X2

2. Omar Abdel-Rahman, aka “The Blind Sheikh,” died in a North Carolina prison at the age of 78. He was convicted of conspiracy related to which terrorist act?
A. the Oklahoma City Bombing
B. the attack on the Pentagon
C. the 1993 World Trade Center bombing
D. the Charlie Hebdo attack
Correct answer: C. the 1993 World Trade Center bombing
http://www.reuters.com/article/us-usa-tradecenter-rahman-funeral-idUSKBN1612DO?utm_campaign=Brookings+Doha+Center&utm_source=hs_email&utm_medium=email&utm_content=43225749

3. The Yemeni army lost its second-in-command when he was killed in a Houthi missile attack. The Houthis are backed by which nation?
A. Saudi Arabia
B. Qatar
C. Yemen
D. Iran
Correct answer: D. Iran
http://www.reuters.com/article/us-yemen-security-idUSKBN1610ND?utm_campaign=Brookings+Doha+Center&utm_source=hs_email&utm_medium=email&utm_content=43225749

4. The Malaysian government announced this week that tests on Kim jong nam’s skin showed that the half-brother of North Korea’s leader died from exposure to which banned chemical weapon?
A. VX
B. Sarin
C. Tabun
D. Ricin
Correct answer: A. VX
http://www.cnn.com/2017/02/23/asia/kim-jong-nam-vx-nerve-agent/

5. For the first time in three years, leaders from Syrian president Bashar Assad’s government met with representatives of the Western-backed rebels for peace talks. This diplomatic initiative, known as what, follows three failed attempts to permanently end the conflict?
A. The Cairo Declaration
B. Geneva I
C. Moscow Protocol
D. Geneva IV
Correct answer: D. Geneva IV
http://abcnews.go.com/International/wireStory/sponsored-syria-talks-resume-geneva-10-months-45680772

6. Iran announced plans to purchase 950 tons of uranium ore from Kazakhstan to turn into nuclear fuel, with the help of which nation?
A. France
B. Russia
C. Saudi Arabia
D. China
Correct answer: B. Russia
http://mobile.reuters.com/article/newsOne/idUSKBN1640DO

7. The world’s oldest leader turned 93 this week: Who was it?
A. Queen Elizabeth II of England
B. Béji Caïd Essebsi of Tunisia
C. Robert Mugabe of Zimbabwe
D. Sheikh Sabah Ahmad Al-Jaber Al-Sabah of Kuwait
Correct answer: C. Robert Mugabe of Zimbabwe
http://mobile.reuters.com/article/worldNews/idUSKBN1640HF

8. A man drove into a crowd, killing one person and injuring two others in which German city?
A. Berlin
B. Heidelberg
C. Frankfurt
D. Hamburg
Correct answer: B. Heidelberg
http://www.reuters.com/article/us-germany-attack-idUSKBN1640NW

9. Tensions between Morocco and the Polisario Front over the disputed territory of Western Sahara threaten the 1991 ceasefire that ended a decades-long armed conflict; this week Morocco’s king called on the United Nations to intervene to keep the situation from deteriorating any further. What mineral is known to exist in abundance in Western Sahara, and is likely at the root of the renewed tensions?
A. Copper
B. Coltan
C. Iron ore
D. Phosphate
Correct answer: D. Phosphate
http://www.reuters.com/article/us-westernsahara-morocco-idUSKBN1640OY

10. The scandal over misuse of public funds by which French presidential candidate accused of paying family members for fake parliamentary jobs deepened this week when France’s financial prosecutor appointed a magistrate to investigate the charges?
A. Marine LePen
B. Benoît Hamon
C. François Fillon
D. Emmanuel Macron
Correct answer: C. François Fillon
http://www.reuters.com/article/us-france-election-fillon-idUSKBN1632AC

We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.

Donate_Button1

join_button

 


SUPPORT OF TNWAC’S EDUCATION OUTREACH

THANKS TO BELMONT UNIVERSITY’S CENTER FOR INTERNATIONAL BUSINESS

THANKS TO THE AWC FAMILY FOUNDATION

THANKS TO THE NASHVILLE AREA CHAMBER OF COMMERCE, INTERNATIONAL BUSINESS COUNCIL


THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round


THE MISSION of the nonprofit, nonpartisan Tennessee World Affairs Council is to promote international awareness, understanding and connections to enhance the region’s global stature and to prepare Tennesseans to thrive in our increasingly complex and connected world.

THE VISION of  the Tennessee World Affairs Council is a well-informed community that thinks critically about the world and the impact of global events.   


Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *