“What in the World?” Quiz – Week of Dec 24-30, 2017

WorldQuest Teams — January 31st Deadline for February Championship Match Registration

Sign Up Today – Link


Don’t forget to sign up as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.

The only rule is to use the ‘honor system.’  No answer Googling!

Click on image for Quiz

Alternate Link to Quiz
***

Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

David Bordenkircher, Nashville, TN

Charles Bowers, Nashville, TN

Mike Bush, Nashville, TN

Pete Griffin, Nashville, TN

David Hillinck, Huntsville, AL

Pratik Yedla, Huntsville, AL

Well Done!

(If you’re a weekly winner you’ll be entered for the monthly prize drawing but you must be a TNWAC member to win.  TNWAC.org/join )


DECEMBER “WHAT IN THE WORLD?” QUIZ PRIZE *

Destined for War: Can America and China Escape Thucydides’s Trap?

Graham Allison

*Must be a TNWAC Member to win the monthly prize.  See www.TNWAC.org/join for membership info. Monthly prize winner drawn from lists of weekly quiz winners.

“Thucydides’s Trap identifies a cardinal challenge to world order: the impact of a rising power on a ruling power. I read the book with great interest. I can only hope that the US-China relationship becomes the fifth case to resolve itself peacefully, rather than the 13th to result in war.” — HENRY KISSINGER, former United States Secretary of State

“Graham Allison is one of the keenest observers of international affairs around.  He consistently brings his deep understanding of history’s currents to today’s most difficult challenges and makes our toughest foreign policy dilemmas accessible to experts and everyday citizens alike. That’s why I regularly sought his counsel both as a senator and as vice president.  In Destined for War, Allison lays out one of the defining challenges of our time—managing the critical relationship between China and the United States.” — JOE BIDEN, former Vice President of the United States

“One of the most insightful and thought-provoking books I have ever read on the most important relationship in the world: the US and China. If Graham Allison is right—and I think he is—China and the US must heed the lessons in this superb study in order to build a strategic relationship that avoids a war which neither side would win.” — General (Ret.) DAVID PETRAEUS, Chairman of the KKR Global Institute, former Director of the CIA, and former Commander of US Central Command

“The Chinese superpower has arrived. Could America’s failure to grasp this reality pull the United States and China into war? [Destined for War] argue[s] persuasively that adjusting to this global power shift will require great skill on both sides if conflagration is to be avoided…[Destined for War is full of] wide-ranging, erudite cases studies that span human history…[A] fine book.”—NEW YORK TIMES BOOK REVIEW

About the Author

GRAHAM ALLISON is director of Harvard Kennedy School’s Belfer Center for Science and International Affairs and the best-selling author of LeeKuan Yew: The Grand Master’s Insights on China, the United States, and the World; Nuclear Terrorism: The Ultimate Preventable Catastrophe; and Essence of Decision: Explaining the Cuban Missile Crisis. Founding dean of the Harvard Kennedy School, Dr. Allison has served as Assistant Secretary of Defense and advised the secretaries of defense under every president from Reagan to Obama. He lives in Belmont, Massachusetts.

More book information and ordering

To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD? QUIZ

Week of Dec 17-23, 2017

1. THIS world leader praised President Trump and his achievements, especially in boosting the U.S. economy, in a four-hour press conference last week.

A. Canadian Prime Minister Justin Trudeau
B. Russian President Vladimir Putin
C. French President Emmanuel Macron
D. British Prime Minister Theresa May

Correct Answer: B. Russian President Vladimir Putin
http://www.cnn.com/2017/12/14/politics/russia-putin-press-conference-trump-intl/index.html?

2. US Secretary of State Tillerson told the press THIS was the current American position vis a vis North Korea.

A. Renewed negotiations on North Korean compliance with Nuclear Non Proliferation Treaty (NNPT).
B. “Sustained cessation” of weapon testing before talks.
C. Verifiable commitment to the “Universal Declaration of Human Rights.”
D. Release detailed American citizens before negotiations resume on nuclear weapons.

Correct Answer: B. “Sustained cessation” of weapon testing before talks.
https://www.reuters.com/article/us-northkorea-missiles-un-tillerson/tillerson-urges-long-halt-to-north-korea-weapons-tests-before-any-talks-idUSKBN1E922K

3. Despite friction in the bilateral relationship the United States and Russia continue to work together on the International Space Station (ISS). This week an American and a Russian were launched from the space port in Kazakhstan to the ISS along with a third crew member from THIS country.

A. Japan
B. France
C. China
D. Brazil

Correct Answer: A. Japan
https://www.reuters.com/article/us-space-launch/u-s-russian-japanese-crew-blasts-off-for-space-station-idUSKBN1EB06K

4. Theresa May achieved a breakthrough last week with EU negotiators to complete the opening round of Brexit talks that will allow for the main deliberations to proceed. However, EU negotiator Michael Barnier commented that in return for London’s desired for a two-year Brexit transition phase, stability while a trade agreement is put together and keeping single market membership, the UK — among other “wrinkles” – would:

A. Allow Northern Ireland and Scotland to remain in the European Union.
B. Maintain open borders for labor movement.
C. Agree to adopt the Euro as the British currency.
D. Agree to be bound by all EU rules including ones not yet made, without having a say on making them.

Correct Answer: D. Agree to be bound by all EU rules including ones not yet made, without having a say on making them.
https://www.reuters.com/article/us-britain-eu-year/explainer-what-can-possibly-go-wrong-nine-brexit-bear-traps-for-2018-idUSKBN1E91QK

5. Observers are noting an impact on banks, businesses and stock markets in Saudi Arabia resulting from:

A. The ballistic missile attack – with a weapon claimed to be provided by Iran – against Riyadh by Houthi rebels in Yemen.
B. The early November roundup of business people, ministers and princes said to be part of anti-corruption measures.
C. The privatization measures contained in the Vision 2030 doctrine being championed by Crown Prince Mohammed bin Salman.
D. The continuation of depressed global crude oil market prices.

Correct Answer: B. The early November roundup of business people, ministers and princes said to be part of anti-corruption measures.
https://www.npr.org/sections/parallels/2017/12/16/571077132/saudi-banks-and-businesses-feel-effects-of-high-profile-detentions

6. In a summit meeting last week THIS organization condemned President Trump’s recent move about recognition of Jerusalem as Israel’s capital and declared its own recognition of East Jerusalem as the Palestinian capital.

A. The League of Arab States
B. The Organization of Islamic Cooperation
C. The Joint Union of Middle East States
D. The Mahgreb Union

Correct Answer: B. The Organization of Islamic Cooperation
https://www.nytimes.com/2017/12/13/world/middleeast/muslims-jerusalem-palestinians.html

7. Secretary of State Rex Tillerson on Friday said the United States demanded THIS action by the Government of Myanmar.

A. Repatriation of 600,000 Rohingya refugees from Bangladesh who were driven from their homes by government-backed militias.
B. Extradition of Major General Maung Maung Soe to the International Criminal Court.
C. Direct payment to Bangladesh and other regional states who were absorbing the hundreds of thousands of Rohingya refugees fleeting Myanmar.
D. Immediate release or details about the detention of two Reuters journalists covering the atrocities against the Rohingya minority.

Correct Answer: D. Immediate release or details about the detention of two Reuters journalists covering the atrocities against the Rohingya minority.
https://www.reuters.com/article/us-myanmar-journalists/myanmar-faces-mounting-calls-for-release-of-reuters-journalists-idUSKBN1E91KA

8. European far-right leaders who met in Prague to coordinate their positions on immigration and other common issues were met by protests against populism and xenophobia. Among the officials joined together in the so-called Europe of Nations and Freedom coalition were these members EXCEPT:

A. Marine LePen of France
B. Tomio Okamura of the Czech Republic
C. Binali Yildirim of Turkey
D. Gert Wilders of the Netherlands

Correct Answer: C. Binali Yildirim of Turkey
https://www.nytimes.com/2017/12/16/world/europe/prague-far-right-conference.html

9. THIS leader took a victory lap in Syria calling for a consolidation of military gains into a multilateral agreement and staking a claim for a role in future talks on the country’s future.

A. President Bashar Assad of Syria
B. President Hassan Rouhani of Iran
C. President Vladimir Putin of Russia
D. Hezbollah chief Hassan Nasrallah

Correct Answer: C. President Vladimir Putin of Russia
https://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-syria-analysis/in-syria-russia-securing-position-as-assad-presses-war-idUSKBN1E91UU

10. Last week Reuters reported “China is lavishing vast amounts of aid on a small Pakistani fishing town [Gwadar] to win over locals and build a commercial deep-water port that the United States and India suspect may also one day serve the Chinese navy.” Beijing and Islamabad see Chinese investment in Pakistani infrastructure as part of a strategic project known as THIS:

A. “Belt and Road Initiative”
B. “Great Leap Forward”
C. “Repaving the Silk Road”
D. “Vision 2030”

Correct Answer: A. “Belt and Road Initiative”
https://www.reuters.com/article/us-china-silkroad-pakistan-insight/hoping-to-extend-maritime-reach-china-lavishes-aid-on-pakistan-town-idUSKBN1EB00J


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.

Donate_Button1

join_button

 


FOLLOW US ON TWITTER @TNWAC

THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round

tnwac logo jan15 150

THANKS TO THE SPONSORS OF THE TENNESSEE

ACADEMIC WORLDQUEST PROGRAM – FEDEX

fedex-logo1

The Tennessee World Affairs Council is a nonprofit (501c3), nonpartisan educational charity based in Nashville that works to build understanding of global issues in our communities. Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *