“What in the World?” Quiz – Week of Dec 3-9, 2017

Don’t forget to sign up as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.

The only rule is to use the ‘honor system.’  No answer Googling!

Click on image for Quiz

Alternate Link to Quiz
***

Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

Pat Miletich, Nashville, TN

Will Kessler, Huntsville, AL

Kohl Garrett Kraus, Huntsville, AL

Trevor Bane, Nashville, TN

Charles Bowers, Nashville, TN

Pratik Yedla, Huntsville, AL

Jacob Williams

Well Done!

(If you’re a weekly winner you’ll be entered for the monthly prize drawing but you must be a TNWAC member to win.  TNWAC.org/join )


NOVEMBER “WHAT IN THE WORLD?” QUIZ PRIZE WINNER *

BRETT KMIEC, NASHVILLE, TENNESSEE

Windfall: How the New Energy Abundance Upends Global Politics and Strengthens America’s Power
Meghan O’Sullivan


DECEMBER “WHAT IN THE WORLD?” QUIZ PRIZE *

Destined for War: Can America and China Escape Thucydides’s Trap?

Graham Allison

*Must be a TNWAC Member to win the monthly prize.  See www.TNWAC.org/join for membership info. Monthly prize winner drawn from lists of weekly quiz winners.

“Thucydides’s Trap identifies a cardinal challenge to world order: the impact of a rising power on a ruling power. I read the book with great interest. I can only hope that the US-China relationship becomes the fifth case to resolve itself peacefully, rather than the 13th to result in war.” — HENRY KISSINGER, former United States Secretary of State

“Graham Allison is one of the keenest observers of international affairs around.  He consistently brings his deep understanding of history’s currents to today’s most difficult challenges and makes our toughest foreign policy dilemmas accessible to experts and everyday citizens alike. That’s why I regularly sought his counsel both as a senator and as vice president.  In Destined for War, Allison lays out one of the defining challenges of our time—managing the critical relationship between China and the United States.” — JOE BIDEN, former Vice President of the United States

“One of the most insightful and thought-provoking books I have ever read on the most important relationship in the world: the US and China. If Graham Allison is right—and I think he is—China and the US must heed the lessons in this superb study in order to build a strategic relationship that avoids a war which neither side would win.” — General (Ret.) DAVID PETRAEUS, Chairman of the KKR Global Institute, former Director of the CIA, and former Commander of US Central Command

“The Chinese superpower has arrived. Could America’s failure to grasp this reality pull the United States and China into war? [Destined for War] argue[s] persuasively that adjusting to this global power shift will require great skill on both sides if conflagration is to be avoided…[Destined for War is full of] wide-ranging, erudite cases studies that span human history…[A] fine book.”—NEW YORK TIMES BOOK REVIEW

About the Author

GRAHAM ALLISON is director of Harvard Kennedy School’s Belfer Center for Science and International Affairs and the best-selling author of LeeKuan Yew: The Grand Master’s Insights on China, the United States, and the World; Nuclear Terrorism: The Ultimate Preventable Catastrophe; and Essence of Decision: Explaining the Cuban Missile Crisis. Founding dean of the Harvard Kennedy School, Dr. Allison has served as Assistant Secretary of Defense and advised the secretaries of defense under every president from Reagan to Obama. He lives in Belmont, Massachusetts.

More book information and ordering

To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD? QUIZ

Week of Nov 26-Dec 2, 2017

1. This week the United Nations’ Yugoslav war crimes tribunal found former Bosnian Serb general Ratko Mladic guilty of genocide and crimes against humanity for atrocities during Bosnia’s 1992-1995 war. Mr. Mladic commanded forces responsible for the deadly three-year Siege of Sarajevo and the massacre of 8,000 Muslim men and boys—the largest in Europe since World War II—in THIS city:

A. Sarajevo
B. Srebrenica
C. Banja Luka
D. Zenica

Correct response: B. Srebrenica
http://time.com/5034750/un-court-sentences-ratko-mladic-to-life-in-prison-for-bosnian-war-crimes/?xid=homepage

2. Egyptian forces say that men who attacked a mosque in the Sinai during Friday prayers carried flags identifying them with THIS terrorist organization. The attack left over 300 worshippers dead:

A. Islamic State
B. Al Qaeda
C. Hezbollah
D. Hamas

Correct response: A. Islamic State
http://www.bbc.com/news/world-middle-east-42122809

3. For the first time in over 30 years Zimbabwe got a new president this week. Who was sworn in, pledging to “reengage with the world”?

A. Grace Mugabe
B. Emmerson Mnangagwa
C. Ignatius Chombo
D. Robert Mugabe

Correct response: B. Emmerson Mnangagwa
http://www.bbc.com/news/world-africa-42115622

4. One person in France dies every three days from THIS problem, cited by French president Emmanuel Macron as, “France’s shame”:

A. Opioid addiction
B. Hunger
C. Alcoholism
D. Domestic violence

Correct response: D. Domestic violence
http://www.bbc.com/news/world-europe-42121407

5. King Mohammed VI of Morocco asked his citizens to pray for an end to THIS threat to the nation’s primary crops:

A. Flooding
B. Wheat blight
C. Drought
D. Locusts

Correct response: C. Drought
http://www.bbc.com/news/world-africa-42119365

6. THIS circus animal broke loose and roamed the streets of Paris until handlers shot and killed it:

A. Lion
B. Elephant
C. Bear
D. Tiger

Correct response: D. Tiger
http://www.bbc.com/news/world-europe-42117644

7. A Chinese youth soccer team stormed off the field during an exhibition match in THIS country when protesters in the stands unfurled Tibetan flags:

A. United States
B. Brazil
C. Germany
D. Italy

Correct response: C. Germany
http://www.bbc.com/news/world-europe-42124444

8. Bringing in an unmanned submersible, Russia joined more than a dozen other countries that have contributed to the search off the coast of Argentina for THIS:

A. Aircraft carrier
B. Cruise ship
C. Airplane
D. Submarine

Correct response: D. Submarine
http://www.bbc.com/news/world-latin-america-42121663

9. The government of THIS nation has just created a 57,000-square mile marine reserve around a group of islands that are home to many migratory species, including whales, sea turtles, and rays:

A. Mexico
B. Japan
C. Angola
D. Mauritius

Correct response: A. Mexico
http://www.bbc.com/news/world-latin-america-42120610

10. In keeping with its 2015 constitution, THIS Asian nation held its first general election, a decade after a civil war and the end of two centuries of monarchy:

A. Nepal
B. Bhutan
C. Laos
D. Thailand

Correct response: A. Nepal
https://www.usnews.com/news/world/articles/2017-08-21/nepal-calls-general-election-latest-step-on-rocky-path-to-stability


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.

Donate_Button1

join_button

 


FOLLOW US ON TWITTER @TNWAC

THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round

tnwac logo jan15 150

THANKS TO THE SPONSORS OF THE TENNESSEE

ACADEMIC WORLDQUEST PROGRAM – FEDEX

fedex-logo1

The Tennessee World Affairs Council is a nonprofit (501c3), nonpartisan educational charity based in Nashville that works to build understanding of global issues in our communities. Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *