“What in the World?” Quiz – Week of Nov 26- Dec 2, 2017

Don’t forget to sign up as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.

The only rule is to use the ‘honor system.’  No answer Googling!

Click on image for Quiz

Alternate Link to Quiz
***

Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

Pat Miletich, Nashville, Tennessee

David Hillinck, Huntsville, Alabama

Pratik Yedla, Huntsville, Alabama

Charles Bowers, Nashville, Tennessee

Brett Kmiec, Nashville, Tennessee

Mike Bush, Nashville, Tennessee

Keith Simmons, Nashville, Tennessee

Jake Bartel, Cincinnati, Ohio

Kayo Beshir, Antioch, Tennessee

Well Done!

(If you’re a weekly winner you’ll be entered for the monthly prize drawing but you must be a TNWAC member to win.  TNWAC.org/join )


NOVEMBER “WHAT IN THE WORLD?” QUIZ PRIZE *

Windfall: How the New Energy Abundance Upends Global Politics and Strengthens America’s Power
Meghan O’Sullivan

*Must be a TNWAC Member to win the monthly prize.  See www.TNWAC.org/join for membership info. Monthly prize winner drawn from lists of weekly quiz winners.

Windfall is the boldest profile of the world’s energy resources since Daniel Yergin’s The Quest. Harvard professor and former Washington policymaker Meghan L. O’Sullivan reveals how fears of energy scarcity have given way to the reality of energy abundance. This abundance is transforming the geo-political order and boosting American power.

As a new administration focuses on raising American energy production, O’Sullivan’s Windfall describes how new energy realities have profoundly affected the world of international relations and security. New technologies led to oversupplied oil markets and an emerging natural gas glut. This did more than drive down prices. It changed the structure of markets and altered the way many countries wield power and influence.

America’s new energy prowess has global implications. It transforms politics in Russia, Europe, China, and the Middle East. O’Sullivan explains the consequences for each region’s domestic stability as energy abundance upends traditional partnerships, creates opportunities for cooperation.

The advantages of this new abundance are greater than its downside for the US: it strengthens American hard and soft power. This powerful book describes how new energy realities creates a strategic environment to America’s advantage.

About the Author

Meghan L. O’Sullivan is the Jeane Kirkpatrick Professor of the Practice of International Affairs at Harvard University’s Kennedy School of Government. She is also the Director of the Geopolitics of Energy Project, which explores the complex interaction between energy markets and international politics. Between 2004 and 2007, she was special assistant to President George W. Bush and Deputy National Security Advisor for Iraq and Afghanistan for the last two years of her tenure. She lives in Cambridge, Massachusetts. Windfall: The New Energy Abundance Upends Global Politics is her third book.

More book information and ordering

To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD? QUIZ

Week of Nov 19-25, 2017

1. Two political leaders from THIS region of Spain have been released from detention after acknowledging control of the central government in Madrid.

A. Basque
B. Brittany
C. Catalonia
D. Castillia

Correct response: C. Catalonia
https://www.reuters.com/article/us-spain-politics-catalonia-court/detained-catalan-government-members-say-they-accept-madrids-control-idUSKBN1DK23D

2. China was disturbed by the visit of the President of THIS nuclear weapon state to a disputed area, saying it opposed activities in such regions.

A. North Korea
B. Russia
C. Pakistan
D. India

Correct response: D. India
https://www.reuters.com/article/us-china-india/china-upset-as-indian-president-visits-disputed-border-region-idUSKBN1DK0X8

3. What is the capital of Catalonia?

A. Valencia
B. Barcelona
C. Granada
D. Seville

Correct response: B. Barcelona
https://www.reuters.com/article/us-spain-politics-catalonia-court/detained-catalan-government-members-say-they-accept-madrids-control-idUSKBN1DK23D

4. The Kenyan Supreme Court ruled in favor of THIS presidential candidate after several months of violence plagued election battles. The opposition party claimed the ruling was made under duress, a day after a Justice’s body guard was shot and killed. At least 66 people have died surrounding the August and October presidential voting.

A. Uhuru Kenyatta
B. Daniel arap Moi
C. Mwai Kibaki
D. Jomo Kenyatta

Correct response: A. Uhuru Kenyatta
https://www.reuters.com/article/us-kenya-election/kenyas-supreme-court-upholds-kenyattas-presidential-win-idUSKBN1DK0KH

5. The League of Arab States met Sunday in a special session to discuss interference in Arab affairs by THIS nation:

A. Syria
B. Lebanon
C. Russia
D. Iran

Correct response: D. Iran
https://www.reuters.com/article/us-lebanon-politics-aoun/lebanons-president-rejects-terrorism-suggestion-idUSKBN1DK1KG

6. The special meeting of the Arab League on Sunday accused Hezbollah of terrorism and noted it was a part of the coalition government of THIS country.

A. Syria
B. Iraq
C. Iran
D. Lebanon

Correct response: D. Lebanon
https://www.reuters.com/article/us-lebanon-politics-aoun/lebanons-president-rejects-terrorism-suggestion-idUSKBN1DK1KG

7. THIS long-standing autocratic fixture in Zimbabwe is in the midst of being toppled by the country’s army.

A. Emmerson Mnangagwa
B. Robert Mugabe
C. Charles Taylor
D. Ian Khama

Correct response: B. Robert Mugabe
https://www.reuters.com/article/us-zimbabwe-politics/zimbabwes-mugabe-in-contact-with-ousted-vice-president-idUSKBN1DK0H1

8. THIS country called for a ceasefire and sought a role in ending the conflict among Myannmar’s armed forces, militias and the Muslim Rohingya population that has seen upwards of 600,000 Rohingya flee the country.

A. Bangladesh
B. Pakistan
C. United States
D. China

Correct response: D. China
https://www.reuters.com/article/us-myanmar-rohingya/china-draws-three-stage-path-for-myanmar-bangladesh-to-resolve-rohingya-crisis-idUSKBN1DK0AL

9. This week President Trump triggered new sanctions aimed at North Korea by invoking THIS action.

A. Designation as a state sponsor of terrorism.
B. In violation of the Nuclear Non Proliferation Treaty (NNPT).
C. In violation of UN Security Council Resolutions on ICBM flights over neighbors.
D. Violations of the 1953 Armistice that ended the Korea War.

Correct response: A. Designation as a state sponsor of terrorism.
https://www.reuters.com/article/us-northkorea-missiles-usa/trump-declares-north-korea-state-sponsor-of-terrorism-triggers-sanctions-idUSKBN1DK223

10. U.S. forces in Japan were ordered restricted to bases and housing, and to refrain from consumption of alcohol after a servicemember, accused of drunk driving in a military truck, struck and killed a civilian motorist on THIS Japanese Island, causing damage to US-Japanese relations.

A. Okinawa
B. Kyushu
C. Shikoku
D. Hokkaido

Correct response: A. Okinawa
https://www.reuters.com/article/us-japan-usa-okinawa/u-s-marine-accused-of-drunk-driving-after-japanese-man-dies-in-crash-idUSKBN1DK0DV


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.

Donate_Button1

join_button

 


FOLLOW US ON TWITTER @TNWAC

THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round

tnwac logo jan15 150

THANKS TO THE SPONSORS OF THE TENNESSEE

ACADEMIC WORLDQUEST PROGRAM – FEDEX

fedex-logo1

The Tennessee World Affairs Council is a nonprofit (501c3), nonpartisan educational charity based in Nashville that works to build understanding of global issues in our communities. Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *