“What in the World?” Quiz – Week of Nov 19-25, 2017

Don’t forget to sign up as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.

The only rule is to use the ‘honor system.’  No answer Googling!

Click on image for Quiz

Alternate Link to Quiz
***

Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

Pat Miletich, Nashville, Tennessee

Will Kessler, Huntsville, Alabama

Pratik Yedla, Huntsville, Alabama

Charles Bowers, Nashville, Tennessee

Brett Kmiec, Nashville, Tennessee

Andrea Carlton, Nashville, Tennessee

Yezzie Dospil, Nashville, Tennessee

Becca Tougher, Louisville, Kentucky

Catherine Kelly, Nashville, Tennessee

Salwa Saba, Nashville, Tennessee

Well Done!

(If you’re a weekly winner you’ll be entered for the monthly prize drawing but you must be a TNWAC member to win.  TNWAC.org/join )


NOVEMBER “WHAT IN THE WORLD?” QUIZ PRIZE *

Windfall: How the New Energy Abundance Upends Global Politics and Strengthens America’s Power
Meghan O’Sullivan

*Must be a TNWAC Member to win the monthly prize.  See www.TNWAC.org/join for membership info. Monthly prize winner drawn from lists of weekly quiz winners.

Windfall is the boldest profile of the world’s energy resources since Daniel Yergin’s The Quest. Harvard professor and former Washington policymaker Meghan L. O’Sullivan reveals how fears of energy scarcity have given way to the reality of energy abundance. This abundance is transforming the geo-political order and boosting American power.

As a new administration focuses on raising American energy production, O’Sullivan’s Windfall describes how new energy realities have profoundly affected the world of international relations and security. New technologies led to oversupplied oil markets and an emerging natural gas glut. This did more than drive down prices. It changed the structure of markets and altered the way many countries wield power and influence.

America’s new energy prowess has global implications. It transforms politics in Russia, Europe, China, and the Middle East. O’Sullivan explains the consequences for each region’s domestic stability as energy abundance upends traditional partnerships, creates opportunities for cooperation.

The advantages of this new abundance are greater than its downside for the US: it strengthens American hard and soft power. This powerful book describes how new energy realities creates a strategic environment to America’s advantage.

About the Author

Meghan L. O’Sullivan is the Jeane Kirkpatrick Professor of the Practice of International Affairs at Harvard University’s Kennedy School of Government. She is also the Director of the Geopolitics of Energy Project, which explores the complex interaction between energy markets and international politics. Between 2004 and 2007, she was special assistant to President George W. Bush and Deputy National Security Advisor for Iraq and Afghanistan for the last two years of her tenure. She lives in Cambridge, Massachusetts. Windfall: The New Energy Abundance Upends Global Politics is her third book.

More book information and ordering

To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD? QUIZ

Week of Nov 12-18, 2017

1. THIS part of the United Kingdom announced that it would not remain part of the EU single market or customs union after Brexit.

A. Northern Ireland
B. Wales
C. Scotland
D. Guernsey and Jersey

Correct response: A. Northern Ireland
http://www.reuters.com/article/us-britain-eu-ireland-nireland/northern-ireland-wont-stay-in-eu-market-customs-after-brexit-uk-idUSKBN1D626O

2. The Philippines has begun upgrading its military facilities on Thitu Island, the largest bit of territory it holds in the Spratly Islands. The Spratly Islands are located in the South China Sea, nearly all of which China currently claims as its own. Which of the following nations does NOT also claim territory in the disputed South China Sea?

A. Brunei
B. Malaysia
C. Taiwan
D. Thailand

Correct response: D. Thailand
http://www.reuters.com/article/us-southchinasea-philippines/philippines-starts-construction-near-chinas-manmade-islands-in-disputed-waters-idUSKBN1D71F2

3. Saad Hariri, Prime Minister of Lebanon, announced his resignation while on a visit to THIS country, which Lebanese officials accuse of detaining Mr. Hariri against his will.

A. United States
B. Iran
C. Egypt
D. Saudi Arabia

Correct response: D. Saudi Arabia
http://www.aljazeera.com/news/2017/11/michel-aoun-presses-saudis-saad-hariri-status-171111142135957.html

4. Officials in Delhi closed schools and delayed flights because of THIS:

A. Flooding
B. Fire
C. Diwali festivities
D. Smog

Correct response: D. Smog
https://www.nytimes.com/2017/11/07/world/asia/delhi-pollution-gas-chamber.html

5. Commemorative ceremonies were held world-wide to mark the 99th anniversary of the end of World War I; the Sydney Opera House was adorned with images of THIS flower:

A. Roses
B. Peace lilies
C. Daisies
D. Poppies

Correct response: D. Poppies
https://www.nytimes.com/2017/11/11/world/europe/armistice-day-remembrance-day-world-war-i.html

6. An American woman was granted bail after being held on charges of attempting to overthrow the government for tweets allegedly criticizing Robert Mugabe. Four other people were arrested on charges of “undermining the authority of the government,” when they heckled Mr. Mugabe’s wife, Grace, while she was speaking at a political rally. Mr. Mugabe is president of THIS nation:

A. Zimbabwe
B. Kenya
C. Rwanda
D. South Africa

Correct response: A. Zimbabwe
https://www.theguardian.com/world/2017/nov/10/zimbabwe-grace-robert-mugabe-four-in-court-heckled-rally-speech

7. After an initial investigation—plagued by accusation of missteps and mishandled evidence—by federal police ruled Argentinian attorney Alberto Nisman’s death a suicide, another investigation, this time by a team comprised of international border police, ruled this week that Mr. Nisman had been murdered. Mr. Nisman had been investigating the link between Argentinian officials and a 1994 bombing of a Jewish community center in Buenos Aires that left 85 people dead. Days before his death, Mr. Nisman had publicly accused THIS person of making deals to protect Iranian officials believed to have been involved in planning the 1994 attack.

A. Marcos Peña, chief of the Cabinet of Ministers
B. Susana Malcorra, Minister of Foreign Relations
C. Current president, Mauricio Macri
D. Former president, Cristina Fernández de Kirchner

Correct response: D. Former president, Cristina Fernández de Kirchner
https://www.theguardian.com/world/2017/nov/06/argentinian-lawyer-alberto-nisman-was-murdered-police-report-finds

8. Three Chinese students were injured when a driver intentionally drove into a group of pedestrians in a suburb of THIS French city:

A. Toulouse
B. Lyon
C. Lille
D. Bordeaux

Correct response: A. Toulouse
http://www.bbc.com/news/world-europe-41948298

9. International outrage prompted a museum in Jakarta to remove an exhibit that allowed visitors to take selfies with a life-size model of THIS infamous person:

A. Pol Pot
B. Idi Amin
C. Stalin
D. Hitler

Correct response: D. Hitler
http://www.bbc.com/news/world-asia-41953468

10. A state-of-the art light show, projected twice nightly on THIS Parisian monument in commemoration of the end of World War I, features a storyline that includes a wounded American soldier telling a French nurse that he’s afraid of dying without having seen the structure in question.

A. Notre Dame Cathedral
B. Arc de Triomphe
C. Eiffel Tower
D. Sacré Cœur Basilica

Correct response: A. Notre Dame Cathedral
https://www.npr.org/sections/thetwo-way/2017/11/10/563424315/spectacular-light-show-at-notre-dame-cathedral-commemorates-world-war-i

 


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.

Donate_Button1

join_button

 


FOLLOW US ON TWITTER @TNWAC

THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round

tnwac logo jan15 150

THANKS TO THE SPONSORS OF THE TENNESSEE

ACADEMIC WORLDQUEST PROGRAM – FEDEX

fedex-logo1

The Tennessee World Affairs Council is a nonprofit (501c3), nonpartisan educational charity based in Nashville that works to build understanding of global issues in our communities. Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *