“What in the World?” Quiz – Week of Nov 12-18, 2017

Don’t forget to sign up as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.

The only rule is to use the ‘honor system.’  No answer Googling!

Click on image for Quiz

Alternate Link to Quiz
***

Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

Pat Miletich, Nashville, TN

Elaine Loughlin, Nashville, TN

David Hillinck, Huntsville, AL

Alyza Surani, Lawrenceville, GA

Charles Bowers, Nashville, TN

Ray Narleski, Nashville, TN

Well Done!


NOVEMBER “WHAT IN THE WORLD?” QUIZ PRIZE *

Windfall: How the New Energy Abundance Upends Global Politics and Strengthens America’s Power
Meghan O’Sullivan

*Must be a TNWAC Member to win the monthly prize.  See www.TNWAC.org/join for membership info. Monthly prize winner drawn from lists of weekly quiz winners.

Windfall is the boldest profile of the world’s energy resources since Daniel Yergin’s The Quest. Harvard professor and former Washington policymaker Meghan L. O’Sullivan reveals how fears of energy scarcity have given way to the reality of energy abundance. This abundance is transforming the geo-political order and boosting American power.

As a new administration focuses on raising American energy production, O’Sullivan’s Windfall describes how new energy realities have profoundly affected the world of international relations and security. New technologies led to oversupplied oil markets and an emerging natural gas glut. This did more than drive down prices. It changed the structure of markets and altered the way many countries wield power and influence.

America’s new energy prowess has global implications. It transforms politics in Russia, Europe, China, and the Middle East. O’Sullivan explains the consequences for each region’s domestic stability as energy abundance upends traditional partnerships, creates opportunities for cooperation.

The advantages of this new abundance are greater than its downside for the US: it strengthens American hard and soft power. This powerful book describes how new energy realities creates a strategic environment to America’s advantage.

About the Author

Meghan L. O’Sullivan is the Jeane Kirkpatrick Professor of the Practice of International Affairs at Harvard University’s Kennedy School of Government. She is also the Director of the Geopolitics of Energy Project, which explores the complex interaction between energy markets and international politics. Between 2004 and 2007, she was special assistant to President George W. Bush and Deputy National Security Advisor for Iraq and Afghanistan for the last two years of her tenure. She lives in Cambridge, Massachusetts. Windfall: The New Energy Abundance Upends Global Politics is her third book.

More book information and ordering

To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD? QUIZ

Week of Nov 5-11, 2017

1. Pro-western candidates have filed to run for President of THIS EU country against incumbent Milos Zeman who is said to favor stronger relations with Russia and China. According to Reuters, Zeman adopted a sharp anti-EU turn when he took Russia’s line in the Ukraine conflict and opposed EU sanctions. He also has a sharply anti-immigration stance and said Islam was “anti-civilization.”

A. Macedonia
B. Czech Republic
C. Poland
D. Greece

Correct response: B. Czech Republic
http://www.reuters.com/article/us-czech-president/rivals-of-incumbent-seek-to-sway-czech-policy-towards-west-in-presidential-election-idUSKBN1D72JB

2. THIS country’s parliament is the “latest institution to become embroiled in a sex scandal after abuse allegations against Hollywood producer Harvey Weinstein prompted thousands of women and men to share stories about improper behavior” according to Reuters.

A. France
B. Germany
C. United Kingdom
D. Netherlands

Correct response: C. United Kingdom
http://www.reuters.com/article/us-britain-politics-abuse/britains-may-party-leaders-agree-to-tackle-sexual-harassment-with-new-measures-idUSKBN1D614K

3. President Bashar al-Assad met a senior Iranian official to discuss the civil war in Syria and said:

A. Iranian and Hezbollah fighters would withdraw from Syria following final victory over ISIS elements as a show of good faith for Syrian rebels to end hostilities.
B. The Syrian military has requested the Iranian Islamic Air Force to provide tactical support to Syrian forces battling US-backed Syrian Democratic Forces (SDF).
C. His government called for a third Geneva conference to discuss a ceasefire and end of hostilities with US-backed Syrian Democratic Forces (SDF).
D. Syria’s army and its allies will keep fighting in Syria after the battle ends in Deir al-Zor province, where Islamic State has its last significant stronghold.

Correct response: D. Syria’s army and its allies will keep fighting in Syria after the battle ends in Deir al-Zor province, where Islamic State has its last significant stronghold.
http://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-syria-assad/assad-says-syria-war-does-not-end-in-deir-al-zor-idUSKBN1D71RH

4. THIS Baltic NATO Northern Group member nation which borders the Russian enclave of Kaliningrad expects the alliance to address air defenses according to its Defense Minister last week.

A. Lithuania
B. Slovenia
C. Estonia
D. Macedonia

Correct response: A. Lithuania
http://www.reuters.com/article/us-nato-lithuania/lithuania-expects-nato-to-reach-deal-on-baltic-air-shield-idUSKBN1D72LL

5. France has criticized Washington’s travel restrictions on citizens of this African nation which are part of President Trump’s most recent order banning travel from certain countries. A French Foreign Ministry statement said THIS country was “a decisive partner in the fight against terrorism. It has mobilized from the start and paid a heavy price in this battle.”

A. Niger
B. Nigeria
C. Mali
D. Chad

Correct response: D. Chad
http://www.reuters.com/article/us-usa-immigration-chad-france/france-criticizes-u-s-travel-ban-on-chadian-ally-urges-reversal-idUSKCN1C21H6

6. Spaniards believe THIS issue is more worrisome (66%) than the prospects of Catalonian independence (29%) in a recent poll.

A. EU dismemberment.
B. Unemployment
C. Terrorism
D. Inflation

Correct response: B. Unemployment
http://www.reuters.com/article/us-spain-politics-catalonia-votes/catalonia-independence-drive-second-largest-concern-after-unemployment-poll-idUSKBN1D71IT

7. Following an electoral win by HIS candidate in Sicily THIS former controversial Italian Prime Minister, famous for “Bunga, Bunga” parties, was being touted as on the eve of a political come-back.

A. Berlusconi
B. Andretti
C. Maldonado
D. Ronaldo

Correct response: A. Berlusconi
http://www.reuters.com/article/us-italy-election-berlusconi-scandals/berlusconi-eyes-political-resurrection-unhindered-by-sex-scandals-idUSKBN1D72Q5

8. Reminiscent of the Tunisian who set himself on fire in protest against the government – touching off the Arab Spring in 2011 – a married father of two children in THIS country died after he set himself on fire last month. The act has resulted in silent protests against this Eastern European government which has been criticized by the European Union for policies against the press and an independent judiciary.

A. Hungary
B. Romania
C. Poland
D. Czech Republic

Correct response: C. Poland
http://www.reuters.com/article/us-poland-politics-protests/march-in-poland-mourns-man-who-set-himself-on-fire-in-anti-government-protest-idUSKBN1D62DO

9. President Trump departed on Friday for a 12-day trip to Asia which includes these countries, EXCEPT:

A. Vietnam
B. Philippines
C. Hong Kong
D. South Korea

Correct response: C. Hong Kong
http://www.washingtonexaminer.com/white-house-releases-details-of-trumps-12-day-trip-to-asia/article/2637607

10. NATO is considering forming a new North Atlantic command, a vestige of the Cold War, to organize forces for this military mission.

A. Protecting the sea lines of communication from North America to Europe.
B. Defending against cyber attacks against military IT systems.
C. Establish measures for defending the Baltic NATO members.
D. Prepare for the defense shortfall created when the UK leaves the EU.

Correct response: A. Protecting the sea lines of communication from North America to Europe.
http://www.reuters.com/article/us-nato-russia/echoes-of-cold-war-as-nato-mulls-new-north-atlantic-command-idUSKBN1D61ZP


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.

Donate_Button1

join_button

 


FOLLOW US ON TWITTER @TNWAC

THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round

tnwac logo jan15 150

THANKS TO THE SPONSORS OF THE TENNESSEE

ACADEMIC WORLDQUEST PROGRAM – FEDEX

fedex-logo1

The Tennessee World Affairs Council is a nonprofit (501c3), nonpartisan educational charity based in Nashville that works to build understanding of global issues in our communities. Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *