“What in the World?” Quiz – Week of Nov 5-11, 2017

Don’t forget to sign up as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.

The only rule is to use the ‘honor system.’  No answer Googling!

Click on image for Quiz

Alternate Link to Quiz
***

Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

Pat Miletich, Nashville, TN

James Dittes, Gallatin, TN

Pratik Yedla, Huntsville, AL

Alyza Surani, Lawrenceville, GA

Charles Bowers, Nashville, TN

Well Done!


NOVEMBER “WHAT IN THE WORLD?” QUIZ PRIZE *

Windfall: How the New Energy Abundance Upends Global Politics and Strengthens America’s Power
Meghan O’Sullivan

*Must be a TNWAC Member to win the monthly prize.  See www.TNWAC.org/join for membership info. Monthly prize winner drawn from lists of weekly quiz winners.

Windfall is the boldest profile of the world’s energy resources since Daniel Yergin’s The Quest. Harvard professor and former Washington policymaker Meghan L. O’Sullivan reveals how fears of energy scarcity have given way to the reality of energy abundance. This abundance is transforming the geo-political order and boosting American power.

As a new administration focuses on raising American energy production, O’Sullivan’s Windfall describes how new energy realities have profoundly affected the world of international relations and security. New technologies led to oversupplied oil markets and an emerging natural gas glut. This did more than drive down prices. It changed the structure of markets and altered the way many countries wield power and influence.

America’s new energy prowess has global implications. It transforms politics in Russia, Europe, China, and the Middle East. O’Sullivan explains the consequences for each region’s domestic stability as energy abundance upends traditional partnerships, creates opportunities for cooperation.

The advantages of this new abundance are greater than its downside for the US: it strengthens American hard and soft power. This powerful book describes how new energy realities creates a strategic environment to America’s advantage.

About the Author

Meghan L. O’Sullivan is the Jeane Kirkpatrick Professor of the Practice of International Affairs at Harvard University’s Kennedy School of Government. She is also the Director of the Geopolitics of Energy Project, which explores the complex interaction between energy markets and international politics. Between 2004 and 2007, she was special assistant to President George W. Bush and Deputy National Security Advisor for Iraq and Afghanistan for the last two years of her tenure. She lives in Cambridge, Massachusetts. Windfall: The New Energy Abundance Upends Global Politics is her third book.

More book information and ordering

To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD? QUIZ

Week of Oct 29-Nov 4, 2017

1. When residents of a camp for displaced persons in THIS country—the world’s newest—became upset because they were told she wouldn’t be able to meet with them, Nikki Haley, U.S. ambassador to the United Nations, was evacuated from the camp.

A. South Sudan
B. Eritrea
C. Kosovo
D. East Timor

Correct Response: A. South Sudan
https://www.cbsnews.com/news/nikki-haley-evacuation-south-sudan-africa/

2. Catalonian independence from Spain was announced this week, almost a month after the regional government held a referendum on the topic. Who declared Catalonia’s independence?

A. Spain’s General State Administration
B. King Felipe VI
C. Carles Puigdemont, regional president of Catalonia
D. Catalonia’s parliament

Correct Response: D. Catalonia’s parliament
https://www.washingtonpost.com/world/a-day-of-fireworks-in-catalonia-both-spanish-and-catalan-parliaments-are-scheduled-to-convene/2017/10/27/09685d34-ba90-11e7-9b93-b97043e57a22_story.html?utm_term=.427e01803bbc

3. Citizens of THIS nation went to the polls again to cast their ballots for president, after the results of the August 8 presidential election were nullified due to reported voting irregularities.

A. Democratic Republic of Congo
B. Liberia
C. Kenya
D. Mozambique

Correct Response: C. Kenya
http://www.npr.org/sections/thetwo-way/2017/10/26/560147713/amid-opposition-boycott-kenyans-vote-in-re-run-of-presidential-election

4. The collapse due to scandal of a second coalition government in less than a year caused THIS nation to hold snap parliamentary elections this week. Last year, the Panama Papers revealed that the then-prime minister owned an offshore company that he had not declared; this year, the current prime minister’s father wrote a letter supporting a convicted pedophile’s request to have certain civil rights restored.

A. Finland
B. Iceland
C. Norway
D. Denmark

Correct Response: B. Iceland
http://www.bbc.com/news/world-europe-41787919

5. Tensions are high in northern Brazil after protestors set fire to the local offices of Ibama, the Brazilian environmental protection agency, and the Chico Mendes Institute for Biodiversity Conversation. The fires were allegedly set in retaliation because the government seized boats belonging to people engaged in THIS illegal activity:

A. Gold prospecting
B. Poaching
C. Marijuana production
D. Trafficking in rare and endangered species

Correct Response: A. Gold prospecting
http://www.bbc.com/news/world-latin-america-41791591

6. Rome’s Lazio soccer club faced international denunciation because it used images of THIS person to launch insults at a rival team:

A. Hitler
B. Mussolini
C. Malala Yousafzai
D. Anne Frank

Correct Response: D. Anne Frank

http://beta.latimes.com/world/europe/la-fg-italy-anne-frank-20171025-story.html

7. Australia’s High Court has ruled that the nation’s deputy prime minister, Barnaby Joyce, is disqualified from holding office because of THIS:

A. He has a criminal record
B. He was not born in Australia
C. His business holdings create a conflict of interest
D. He held dual citizenship when he was elected to office

Correct Response: D. He held dual citizenship when he was elected to office
http://www.bbc.com/news/world-australia-41772372

8. The United Nations and international chemical weapons inspectors issued a joint report that determined WHO was responsible for the sarin gas attack that killed more than 80 people in the Syrian village of Khan Sheikhoun in April?

A. ISIL
B. Kurdish fighters from the Syrian Democratic Forces
C. Syrian President Bashar al-Assad’s regime
D. Free Syrian Army

Correct Response: C. Syrian President Bashar al-Assad’s regime
http://www.cnn.com/2017/10/26/middleeast/syria-khan-sheikhoun-chemical-attack-sarin/index.html

9. Teodorin Obiang, vice president of Equatorial Guinea, was convicted in absentia in France this week on charges of embezzlement of public money. What is Mr. Obiang’s relationship to the president of Equatorial Guinea?

A. Mr. Obiang is the president’s brother
B. Mr. Obiang is the president’s son
C. Mr. Obiang also serves as the president’s personal attorney
D. Mr. Obiang also serves as the president’s economic advisor

Correct Response: B. Mr. Obiang is the president’s son

http://www.bbc.com/news/world-europe-41775070

10. Two notes, each containing an aphorism for happiness, were hand-written by THIS Nobel Prize winner and given to a courier years ago, in lieu of a tip. The notes sold at auction this week for a combined $1.8 million.

A. Nelson Mandela
B. Albert Einstein
C. Mother Teresa
D. Ernest Hemingway

Correct Response: B. Albert Einstein
http://www.cnn.com/style/article/einstein-handwritten-notes-auction/index.html


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.

Donate_Button1

join_button

 


FOLLOW US ON TWITTER @TNWAC

THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round

tnwac logo jan15 150

THANKS TO THE SPONSORS OF THE TENNESSEE

ACADEMIC WORLDQUEST PROGRAM – FEDEX

fedex-logo1

The Tennessee World Affairs Council is a nonprofit (501c3), nonpartisan educational charity based in Nashville that works to build understanding of global issues in our communities. Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *