“What in the World?” Quiz – Week of Oct 22-28, 2017

Don’t forget to sign up as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.

The only rule is to use the ‘honor system.’  No answer Googling!

Click on image for Quiz

Alternate Link to Quiz
***

Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

Nondi Walters, Suwanee, Georgia

Charles Bowers, Nashville, Tennessee

Alyza Surani, Lawrenceville, Georgia

Pat Miletich, Nashville, Tennessee

Jeff Overby, Nashville, Tennessee

Pete Griffin, Nashville, Tennessee

Pratik Yedla, Huntsville, Alabama

Elaine Loughlin, Nashville, Tennessee

Well Done!


OCTOBER “WHAT IN THE WORLD?” QUIZ PRIZE *

Windfall: How the New Energy Abundance Upends Global Politics and Strengthens America’s Power

Meghan O’Sullivan

*Must be a TNWAC Member to win the monthly prize.  See www.TNWAC.org/join for membership info. Monthly prize winner drawn from lists of weekly quiz winners.

Windfall is the boldest profile of the world’s energy resources since Daniel Yergin’s The Quest. Harvard professor and former Washington policymaker Meghan L. O’Sullivan reveals how fears of energy scarcity have given way to the reality of energy abundance. This abundance is transforming the geo-political order and boosting American power.

As a new administration focuses on raising American energy production, O’Sullivan’s Windfall describes how new energy realities have profoundly affected the world of international relations and security. New technologies led to oversupplied oil markets and an emerging natural gas glut. This did more than drive down prices. It changed the structure of markets and altered the way many countries wield power and influence.

America’s new energy prowess has global implications. It transforms politics in Russia, Europe, China, and the Middle East. O’Sullivan explains the consequences for each region’s domestic stability as energy abundance upends traditional partnerships, creates opportunities for cooperation.

The advantages of this new abundance are greater than its downside for the US: it strengthens American hard and soft power. This powerful book describes how new energy realities creates a strategic environment to America’s advantage.

About the Author

Meghan L. O’Sullivan is the Jeane Kirkpatrick Professor of the Practice of International Affairs at Harvard University’s Kennedy School of Government. She is also the Director of the Geopolitics of Energy Project, which explores the complex interaction between energy markets and international politics. Between 2004 and 2007, she was special assistant to President George W. Bush and Deputy National Security Advisor for Iraq and Afghanistan for the last two years of her tenure. She lives in Cambridge, Massachusetts. Windfall: The New Energy Abundance Upends Global Politics is her third book.

More book information and ordering

To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD? QUIZ

Week of Oct 15-21, 2017

1. Pointing out that the Iran Nuclear Deal was not a bilateral agreement, and that Mr. Trump did not have the authority to treat it as such, the leaders of THESE three countries issued a rare joint statement reaffirming their commitment to the deal, in spite of the U.S. president’s announcement that he would withdraw his nation from it.

A. China, France, Germany
B. Germany, China, United Kingdom
C. United Kingdom, Germany, Russia
D. Germany, United Kingdom, France

Correct Response: D. Germany, United Kingdom, France
https://www.nytimes.com/2017/10/13/world/europe/trump-iran-nuclear-deal.html

2. Citing anti-Israel bias and the agency’s need for fundamental reform, the U.S. Department of State announced that it would withdraw from THIS United Nations’ specialized agency:

A. World Tourism Organization (UNWTO)
B. United Nations Industrial Development Organization (UNIDO)
C. United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO)
D. International Monetary Fund (IMF)

Correct Response: C. United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO)
https://www.state.gov/r/pa/prs/ps/2017/10/274748.htm

3. Two full weeks after Catalonia’s historic referendum on independence from Spain, the region’s leader, Carlos Puigdemont had yet to answer THIS crucial question:

A. Whether or not Catalonia has actually declared independence from Spain
B. Whether or not the results of the referendum indicate a desire to separate from Spain
C. Whether or not Spanish direct rule will be imposed on Catalonia
D. Whether or not the Catalonian government considers the referendum binding

Correct Response: A. Whether or not Catalonia has actually declared independence from Spain
http://www.bbc.com/news/world-europe-41628341

4. If projections prove true, the conservative People’s Party (OVP) will win Austrian’s general election, giving the OVP’s leader, Sebastian Kurz, THIS distinction:

A. The world’s youngest leader
B. The first male leader of the OVP
C. The first conservative leader of Austria since 1952
D. The first Austrian party head forced to build a coalition government

Correct Response: A. The world’s youngest leader
http://www.bbc.com/news/world-europe-41627586

5. Despite allegations of meddling from neighboring Kazakhstan, Kyrgyzstan’s presidential election has been considered free and fair, and historic because of THIS factor:

A. Both candidates are not pro-Russia
B. The outcome was not widely known before the polling started
C. One of the candidates is a woman
D. Both candidates were born outside of Kyrgyzstan

Correct Response: B. The outcome was not widely known before the polling started
http://www.bbc.com/news/world-asia-41625540

6. THIS terrorist group is being blamed for a truck bombing that may have claimed over 300 lives in Somalia’s capital, Mogadishu.

A. Al Qaeda
B. Lord’s Resistance Army
C. Ansar Dine
D. Al-Shabab

Correct Response: D. Al-Shabab

http://www.npr.org/sections/thetwo-way/2017/10/15/557895226/bombing-in-somalia-kills-dozens-death-toll-expected-to-rise

7. The United Nations has ordered staff to leave two districts in Malawi after vigilante mobs killed five people believed to be what?

A. Human traffickers
B. Witches
C. Vampires
D. Western intelligence agents

Correct Response: C. Vampires
http://www.bbc.com/news/world-africa-41574608

8. THIS nation, where Ernesto “Che” Guevara’s paternal ancestors had their roots, ignited controversy by issuing a stamp honoring the Argentinian-born communist guerilla leader.

A. Germany
B. Russia
C. Ireland
D. Canada

Correct Response: C. Ireland
https://www.reuters.com/article/us-ireland-stamp-che/irish-postage-stamp-homage-to-che-guevara-stokes-criticism-idUSKBN1CG259

9. The British overseas territory of St. Helena is best known for its remoteness, and for being the site of French Emperor Napoleon Bonaparte’s exile after the Battle of Waterloo. This week the tiny island in the south Atlantic saw THIS facility—dubbed the “world’s most useless”—become operational.

A. Stock exchange
B. Airport
C. 15,000-seat sports arena
D. Shopping mall

Correct Response: B. Airport
http://www.bbc.com/news/world-africa-41620003

10. THIS hurricane, the strongest ever recorded in the eastern Atlantic, is set to hit the Irish coast with 90 mph winds.

A. Ophelia
B. Philippe
C. Rina
D. Sean

Correct Response: A. Ophelia
https://www.washingtonpost.com/news/capital-weather-gang/wp/2017/10/15/ophelia-strongest-eastern-atlantic-hurricane-on-record-roars-toward-ireland/?utm_term=.9e5594c38e16

We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.

Donate_Button1

join_button


FOLLOW US ON TWITTER @TNWAC

THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round

tnwac logo jan15 150

THANKS TO THE SPONSORS OF THE TENNESSEE

ACADEMIC WORLDQUEST PROGRAM – FEDEX

fedex-logo1

The Tennessee World Affairs Council is a nonprofit (501c3), nonpartisan educational charity based in Nashville that works to build understanding of global issues in our communities. Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *