“What in the World?” Quiz – Week of Oct 29-Nov 4, 2017

Don’t forget to sign up as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.

The only rule is to use the ‘honor system.’  No answer Googling!

Click on image for Quiz

Alternate Link to Quiz
***

Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

Yezzie Dospil, Nashville, Tennessee

Alyza Surani, Lawrenceville, Georgia

Charles Womack, Cookeville, Tennessee

David Hillinck, Huntsville, Alabama

Keith Simmons, Nashville, Tennessee

Elma Jashim, Nashville, Tennessee

Well Done!


OCTOBER “WHAT IN THE WORLD?” QUIZ PRIZE *

Windfall: How the New Energy Abundance Upends Global Politics and Strengthens America’s Power
Meghan O’Sullivan

*Must be a TNWAC Member to win the monthly prize.  See www.TNWAC.org/join for membership info. Monthly prize winner drawn from lists of weekly quiz winners.

Windfall is the boldest profile of the world’s energy resources since Daniel Yergin’s The Quest. Harvard professor and former Washington policymaker Meghan L. O’Sullivan reveals how fears of energy scarcity have given way to the reality of energy abundance. This abundance is transforming the geo-political order and boosting American power.

As a new administration focuses on raising American energy production, O’Sullivan’s Windfall describes how new energy realities have profoundly affected the world of international relations and security. New technologies led to oversupplied oil markets and an emerging natural gas glut. This did more than drive down prices. It changed the structure of markets and altered the way many countries wield power and influence.

America’s new energy prowess has global implications. It transforms politics in Russia, Europe, China, and the Middle East. O’Sullivan explains the consequences for each region’s domestic stability as energy abundance upends traditional partnerships, creates opportunities for cooperation.

The advantages of this new abundance are greater than its downside for the US: it strengthens American hard and soft power. This powerful book describes how new energy realities creates a strategic environment to America’s advantage.

About the Author

Meghan L. O’Sullivan is the Jeane Kirkpatrick Professor of the Practice of International Affairs at Harvard University’s Kennedy School of Government. She is also the Director of the Geopolitics of Energy Project, which explores the complex interaction between energy markets and international politics. Between 2004 and 2007, she was special assistant to President George W. Bush and Deputy National Security Advisor for Iraq and Afghanistan for the last two years of her tenure. She lives in Cambridge, Massachusetts. Windfall: The New Energy Abundance Upends Global Politics is her third book.

More book information and ordering

 

To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD? QUIZ

Week of Oct 22-28, 2017

1. THIS country accounted for 40% of global electric vehicle sales last year, overtaking the United States on total electric vehicles in use, with its 2016 sales of 507,000 electric cars up 53 percent from the previous year. Its government aims to boost production to two million a year by 2020 and seven million by 2025 accounting for about 20% of total vehicles built.

A. India
B. France
C. Brazil
D. China

Correct Response: D. China
http://uk.reuters.com/article/us-china-batteries-recycling-insight/chinas-recyclers-eye-looming-electric-vehicle-battery-mountain-idUKKBN1CR0Y8

2. THIS, the largest oil company in the world, is expected to launch an IPO to sell off about 5 percent of its holdings in 2018.

A. Russia’s Gazprom
B. Saudi Aramco
C. China’s Sinopec
D. Iraq National Oil Company

Correct Response: B. Saudi Aramco
http://uk.reuters.com/article/uk-saudi-aramco-ipo/saudi-aramco-ceo-says-listing-on-track-for-2018-cnbc-idUKKBN1CS137?il=0

3. Following a vote for independence in Catalonia the Spanish government’s response is to:

A. Strip Catalonia regional leader Carles Puigdemont of his powers.
B. Impose central government rule on the region.
C. Install a representative from the Madrid government.
D. All of the above.

Correct Response: D. All of the above.
http://uk.reuters.com/article/uk-spain-politics-catalonia-deputypm/catalan-leader-to-lose-all-powers-once-senate-approves-direct-rule-idUKKBN1CS0P2

4. Prime Minister Shinzo Abe is expected to push for reform of Japan’s pacifist restrictions on the military after a decisive victory of 80 percent of seats in the lower house on Sunday. The limitations were put in place by the United States following World War II and are embodied as:

A. The Tokyo Protocol
B. Japan Self-Defense Force Charter
C. Article 9 of the Constitution
D. War Powers Act

Correct Response: C. Article 9 of the Constitution
http://uk.reuters.com/article/uk-japan-election/japans-abe-to-push-pacifist-constitution-reform-after-strong-election-win-idUKKBN1CS0C2

5. President Trump’s increased pressure on Iran – the decision not to certify compliance with the nuclear deal and an uptick in anti-regime rhetoric – may prove a positive development for THIS hardline organization which controls significant pieces of the Iranian economy.

A. Islamic Revolutionary Guard Corps
B. Central Islamic Industrial Organization
C. Islamic Corporation for Economic Development
D. Iranian National Guard

Correct Response: A. Islamic Revolutionary Guard Corps
http://uk.reuters.com/article/uk-iran-nuclear-economy-guards-analysis/trumps-tougher-stance-could-backfire-by-boosting-irans-guards-idUKKBN1CS0S4

6. The commander of the armed forces of THIS majority Muslim country – the largest Muslim country in the world — was stopped from boarding an aircraft bound to the United States despite having a visa and official invitation to a conference hosted by the U.S. Joint Chiefs Chairman resulting in a diplomatic incident that has yet to be explained by Washington.

A. Saudi Arabia
B. Indonesia
C. India
D. Pakistan

Correct Response: B. Indonesia
http://uk.reuters.com/article/uk-indonesia-usa-military/despite-apology-indonesia-asks-why-u-s-blocked-military-chiefs-travel-idUKKBN1CS0HL

7. Ocean acidification can have a significant impact on “a wide range of marine organisms from microbes to fish,” according to the eight-year BIOACID study. A BBC report said the cause of the acidification was:

A. As CO2 from fossil fuels dissolved in seawater it produces carbonic acid which lowers the pH of the water.
B. As CO2 from fossil fuels dissolved in seawater it produces carbonic acid which raises the pH of the water.
C. As glaciers and sea ice melt oceanwater salinity is reduced resulting in pH levels being raised.
D. As glaciers and sea ice melt oceanwater salinity is reduced resulting in pH levels being lowered.

Correct Response: A. As CO2 from fossil fuels dissolved in seawater it produces carbonic acid which lowers the pH of the water.
http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-41653511?ocid=socialflow_twitter

8. Bangladesh told a UN meeting that about one million refugees from Myanmar had entered its territory and posed an “untenable” situation in the country. The refugees fleeing Myanmar represent THIS Muslim ethnic minority.

A. Burmese
B. Basques
C. Bamars
D. Rohingya

Correct Response: D. Rohingya
http://uk.reuters.com/article/uk-myanmar-rohingya-un/bangladesh-says-rohingya-outflow-untenable-seeks-solution-idUKKBN1CS11F

9. President Trump and President Putin are expected to attend a meeting next month in Vietnam of THIS organization which focuses on economic issues among nations that border the Pacific Ocean.

A. Trans Pacific Partnership (TPP)
B. Asia-Americas Economic Council (AAEC)
C. Organization of Pacific Economic Cooperation (OPEC)
D. Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC)

Correct Response: D. Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC)
http://uk.reuters.com/article/uk-usa-trump-russia-putin-apec/putin-trump-meeting-not-yet-planned-for-asia-summit-kremlin-idUKKBN1CS15E

10. On Sunday US Secretary of State Tillerson called for Iranian militias and advisers who helped defeat ISIS to leave Iraq sparking a response from Iraq’s Prime Minister who labeled the statement as interference in Iraqi internal affairs. Who is the Prime Minister of Iraq?

A. Nouri al-Malaki
B. Haider al-Abadi
C. Ibrahim al-Jaafari
D. Ayad Allawi

Correct Response: B. Haider al-Abadi
http://uk.reuters.com/article/uk-mideast-crisis-iraq-tillerson-abadi/iraqi-pms-office-criticises-tillerson-comments-on-iranian-backed-paramilitaries-idUKKBN1CS0VR


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.

Donate_Button1

join_button

 


FOLLOW US ON TWITTER @TNWAC

THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round

tnwac logo jan15 150

THANKS TO THE SPONSORS OF THE TENNESSEE

ACADEMIC WORLDQUEST PROGRAM – FEDEX

fedex-logo1

The Tennessee World Affairs Council is a nonprofit (501c3), nonpartisan educational charity based in Nashville that works to build understanding of global issues in our communities. Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *