“What in the World?” Quiz – Week of Oct 8-14, 2017

Don’t forget to sign up as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.

The only rule is to use the ‘honor system.’  No answer Googling!

Click on image for Quiz

Alternate Link to Quiz
***

Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

Nondi Walters, Suwanee, Georgia

Jim Knight, Nashville, Tennessee

Pat Miletich, Nashville, Tennessee

Chuck Womack, Cookeville, Tennessee

Patricia Paiva, Nashville, Tennessee

Charles Bowers, Nashville, Tennessee

Sebastian Williams, Atlanta, Georgia

Faith McHan, Lilburn, Georgia

Tonya Sipes, Louisville, Kentucky

Becca Tougher, Louisville, Kentucky

Well Done!


OCTOBER “WHAT IN THE WORLD?” QUIZ PRIZE *

Windfall: How the New Energy Abundance Upends Global Politics and Strengthens America’s Power
Meghan O’Sullivan

*Must be a TNWAC Member to win the monthly prize.  See www.TNWAC.org/join for membership info. Monthly prize winner drawn from lists of weekly quiz winners.

Windfall is the boldest profile of the world’s energy resources since Daniel Yergin’s The Quest. Harvard professor and former Washington policymaker Meghan L. O’Sullivan reveals how fears of energy scarcity have given way to the reality of energy abundance. This abundance is transforming the geo-political order and boosting American power.

As a new administration focuses on raising American energy production, O’Sullivan’s Windfall describes how new energy realities have profoundly affected the world of international relations and security. New technologies led to oversupplied oil markets and an emerging natural gas glut. This did more than drive down prices. It changed the structure of markets and altered the way many countries wield power and influence.

America’s new energy prowess has global implications. It transforms politics in Russia, Europe, China, and the Middle East. O’Sullivan explains the consequences for each region’s domestic stability as energy abundance upends traditional partnerships, creates opportunities for cooperation.

The advantages of this new abundance are greater than its downside for the US: it strengthens American hard and soft power. This powerful book describes how new energy realities creates a strategic environment to America’s advantage.

About the Author

Meghan L. O’Sullivan is the Jeane Kirkpatrick Professor of the Practice of International Affairs at Harvard University’s Kennedy School of Government. She is also the Director of the Geopolitics of Energy Project, which explores the complex interaction between energy markets and international politics. Between 2004 and 2007, she was special assistant to President George W. Bush and Deputy National Security Advisor for Iraq and Afghanistan for the last two years of her tenure. She lives in Cambridge, Massachusetts. Windfall: The New Energy Abundance Upends Global Politics is her third book.

More book information and ordering

 

To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD? QUIZ

Week of Oct 1-7, 2017

1. The referendum for an independent Kurdish state took place this week in the three Kurdish provinces of Iraq, plus the adjoining territory that Kurdish fighters have taken from ISIS. According to Kurdish officials, how many of the 3.3 million votes cast were in favor of Kurdish independence?

A. Over 60%
B. Over 70%
C. Over 80%
D. Over 90%

Correct Response: D. Over 90%
https://www.economist.com/blogs/economist-explains/2017/09/economist-explains-14

2. A stampede claimed 22 lives in THIS Indian city after commuters, sheltering in a crowded pedestrian overpass, became afraid the structure would collapse:

A. New Delhi
B. Kolkata
C. Mumbai
D. Hyderabad

Correct Response: C. Mumbai
http://www.bbc.com/news/world-asia-india-41439379

3. The government of Saudi Arabia issued a royal decree this week, reversing a longstanding policy that prohibited women from doing THIS:

A. Working outside the home
B. Voting in local elections
C. Driving
D. Holding elected office

Correct Response: C. Driving
https://www.nytimes.com/2017/09/26/world/middleeast/saudi-arabia-women-drive.html?mcubz=0

4. U.S. Secretary of State Rex Tillerson revealed that Washington has “direct lines of communication” with the government of THIS nation:

A. Yemen
B. North Korea
C. Iran
D. Syria

Correct Response: B. North Korea
http://www.bbc.com/news/world-us-canada-41454007

5. In an effort to speed up aid distribution to Puerto Rico in the aftermath of hurricane Maria, the White House temporarily suspended the terms of the Jones Act. How does suspending this 1920 maritime law help Puerto Rico cope with the devastation it currently faces?

A. It will allow foreign-registered ships to dock in Puerto Rico and deliver supplies
B. It will allow foreign-registered ships to transport goods between US mainland ports and Puerto Rico
C. It will allow non-US nationals to participate in aid efforts
D. It will temporarily eliminate high docking taxes on ships delivering aid

Correct Response: B. It will allow foreign-registered ships to transport goods between US mainland ports and Puerto Rico
http://www.pbs.org/newshour/rundown/jones-act-explained-waiving-means-puerto-rico/

6. In a compromise that avoids a full-scale inquiry, Saudi Arabia finally agreed to a UN-led investigation into human rights abuses dating back to 2014 in THIS country:

A. Qatar
B. Syria
C. Yemen
D. Iran

Correct Response: C. Yemen
https://www.theguardian.com/world/2017/sep/29/yemen-un-investigation-human-rights-abuses

7. THIS nation announced that it will hold a referendum in 2018 on whether or not to lift its constitutional ban on abortion:

A. Poland
B. Chile
C. Argentina
D. Ireland

Correct Response: D. Ireland
http://www.cnn.com/2017/09/26/europe/ireland-abortion-referendum-2018/index.html

8. Ahead of Catalonia’s referendum on independence on October 1, a Spanish high court has ordered Google to delete which of the following:

A. A Gmail account called Onvotar1oct, used by separatists
B. A mobile app called On Votar 1 Oct, used by separatists
C. A GoogleVoice account called On Votar 1 Oct, used by separatists
D. A Blog on BlogSpot called On Votar 1 Oct, used by separatists

Correct Response: B. A mobile app called On Votar 1 Oct, used by separatists
https://www.reuters.com/article/us-spain-politics-catalonia-google/spanish-court-orders-google-to-delete-app-used-for-catalan-independence-vote-idUSKCN1C42JZ

9. As of this week, new rules in France now require that advertisers do what?

A. Stop using digitally enhanced photographs
B. Use only acid-free processing techniques for print
C. Include a disclaimer on all images where a model’s features have been digitally modified
D. Certify that all models have a healthy body mass index

Correct Response: C. Include a disclaimer on all images where a model’s features have been digitally modified
http://www.npr.org/sections/thetwo-way/2017/09/30/554750939/france-aims-to-get-real-retouched-photos-of-models-now-require-label

10. Threats of THIS natural disaster have forced mass evacuations in Vanuatu and Indonesia:

A. Typhoon Dante
B. Volcanic eruptions
C. Flooding due to heavy rains
D. Mudslides

Correct Response: B. Volcanic eruptions
http://www.cnn.com/2017/09/28/asia/volcano-evacuations-bali-vanuatu/index.html


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.

Donate_Button1

join_button

 


FOLLOW US ON TWITTER @TNWAC

THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round

tnwac logo jan15 150

THANKS TO THE SPONSORS OF THE TENNESSEE

ACADEMIC WORLDQUEST PROGRAM – FEDEX

fedex-logo1

The Tennessee World Affairs Council is a nonprofit (501c3), nonpartisan educational charity based in Nashville that works to build understanding of global issues in our communities. Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *