“What in the World?” Quiz – Week of Oct 1-7, 2017

Don’t forget to sign up as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.

The only rule is to use the ‘honor system.’  No answer Googling!

Click on image for Quiz

Alternate Link to Quiz
***

Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

Pat Miletich, Nashville, TN

Yash Chauhan, Louisville, KY

Charles Bowers, Nashville, TN

Stacy Thorne, Irving, TX


SEPTEMBER “WHAT IN THE WORLD?” QUIZ PRIZE *

Windfall: How the New Energy Abundance Upends Global Politics and Strengthens America’s Power
Meghan O’Sullivan

Mark Your Calendar – Talk to Meghan O’Sullivan on October 5th at 1pm CT – World Affairs Council’s Cover to Cover Teleconference Series – Stay tuned for details

*Must be a TNWAC Member to win the monthly prize.  See www.TNWAC.org/join for membership info. Monthly prize winner drawn from lists of weekly quiz winners.

Windfall is the boldest profile of the world’s energy resources since Daniel Yergin’s The Quest. Harvard professor and former Washington policymaker Meghan L. O’Sullivan reveals how fears of energy scarcity have given way to the reality of energy abundance. This abundance is transforming the geo-political order and boosting American power.

As a new administration focuses on raising American energy production, O’Sullivan’s Windfall describes how new energy realities have profoundly affected the world of international relations and security. New technologies led to oversupplied oil markets and an emerging natural gas glut. This did more than drive down prices. It changed the structure of markets and altered the way many countries wield power and influence.

America’s new energy prowess has global implications. It transforms politics in Russia, Europe, China, and the Middle East. O’Sullivan explains the consequences for each region’s domestic stability as energy abundance upends traditional partnerships, creates opportunities for cooperation.

The advantages of this new abundance are greater than its downside for the US: it strengthens American hard and soft power. This powerful book describes how new energy realities creates a strategic environment to America’s advantage.

About the Author

Meghan L. O’Sullivan is the Jeane Kirkpatrick Professor of the Practice of International Affairs at Harvard University’s Kennedy School of Government. She is also the Director of the Geopolitics of Energy Project, which explores the complex interaction between energy markets and international politics. Between 2004 and 2007, she was special assistant to President George W. Bush and Deputy National Security Advisor for Iraq and Afghanistan for the last two years of her tenure. She lives in Cambridge, Massachusetts. Windfall: The New Energy Abundance Upends Global Politics is her third book.

More book information and ordering

 

To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD? QUIZ

Week of Sep 24-30, 2017

1. This week and next here are important votes scheduled in all of these places EXCEPT:

A. A referendum on secession in the Catalonia region of Spain on October 1st.
B. German Chancellor Merkel is running for a fourth-term in voting on September 24th.
C. A referendum on independence for the Kurdish region in Iraq on September 24th.
D. A constituent assembly vote in support of President Maduro in Venezuela on September 26th.

Correct Response: D. A constituent assembly vote in support of President Maduro in Venezuela on September 26th.
http://www.latimes.com/world/europe/la-fg-spain-catalonia-protests-20170920-story.html

2. The C5+1, according to the State Department, is a forum for the U.S. and five countries from THIS region “to focus on three sectors of common interest – security, with a focus on terrorist threats; economics, with a focus on improving regional trade flows and prospects for U.S. trade and investment; and environmental challenges.”

A. Central America
B. Central Asia
C. Southeast Asia
D. The Horn of Africa

Correct Response: B. Central Asia
https://www.state.gov/r/pa/prs/ps/2017/09/274386.htm

3. President Trump told the UN General Assembly he wants to reopen negotiations on the Iran nuclear deal signed in 2015. What is the agreement called?

A. Joint Comprehensive Plan of Action
B. Agreement to Forestall Nuclear Weapons Developments
C. P5+1 Nuclear Enrichment Treaty
D. Iran Nuclear Development Agreement

Correct Response: A. Joint Comprehensive Plan of Action
https://mobile.nytimes.com/2017/09/20/world/middleeast/trump-iran-nuclear-deal.html?referer=

4. A referendum for independence for Kurdistan from Iraq drew hostile reaction from neighboring countries including THIS state:

A. Saudi Arabia
B. Jordan
C. Iran
D. Syria

Correct Response: C. Iran
http://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-kurds-referendum-minis/turkey-iran-iraq-consider-counter-measures-over-kurdish-referendum-idUSKCN1BW1EA

5. Angela Merkel won a fourth term as Chancellor of Germany but the election was marked by the performance of THIS right-wing political party which will now be seated in the Bundestag.

A. Social Democrats (SD)
B. Green Party
C. Alternative for Germany (AFD)
D. National Democrat Party (DND)

Correct Response: C. Alternative for Germany (AFD)
https://www.theguardian.com/world/ng-interactive/2017/sep/24/german-elections-2017-latest-results-live-merkel-bundestag-afd

6. THIS country claimed to have completed destruction of its chemical weapon stockpile in accordance with a multinational agreement and claimed that the United States was dragging its feet in completing the job.

A. China
B. Syria
C. Russia
D. Turkey

Correct Response: C. Russia
http://www.reuters.com/article/us-france-eu-macron-merkel/merkel-welcomes-a-lot-of-material-from-macron-for-eu-reform-debate-idUSKCN1C21HA

7. A new US travel ban included THIS country which was criticized by France as counterproductive in the war on terror.

A. Burma
B. Iraq
C. Venezuela
D. Chad

Correct Response: D. Chad
http://www.reuters.com/article/us-usa-immigration-chad-france/france-criticizes-u-s-travel-ban-on-chadian-ally-urges-reversal-idUSKCN1C21H6

8. China said THIS entity was “not a country” and would “reap the consequences” of a formal declaration of independence.

A. Hong Kong
B. Taiwan
C. Macau
D. Hainan

Correct Response: B. Taiwan
http://www.reuters.com/article/us-china-taiwan/china-says-taiwan-not-a-country-taiwan-says-china-needs-reality-check-idUSKCN1C20YF

9. The head of the UN “watchdog” agency monitoring Iranian compliance with the 2015 nuclear deal asked the major powers that participated in the agreement to clarify portions of the pact dealing with technology that could be used to develop an atom bomb. What is the agency?

A. Nuclear Monitoring Council
B. UN Security Council Proliferation Committee
C. The Geneva Council
D. International Atomic Energy Agency

Correct Response: D. International Atomic Energy Agency
http://www.reuters.com/article/us-iran-nuclear-iaea/iaea-chief-calls-for-clarity-on-disputed-section-of-iran-nuclear-deal-idUSKCN1C12AN

10. In response to North Korean saber-rattling the U.S. conducted a show of force this weekend designed to send a message to Pyongyang. What was this action?

A. Announced deployment of an aircraft carrier to the Sea of Japan near North Korean waters.
B. Conducted a sortie of strategic bombes near North Korean airspace.
C. Conducted armored forces maneuvers near the DMZ across from North Korea.
D. All of the above.

Correct Response: B. Conducted a sortie of strategic bombes near North Korean airspace.
http://www.reuters.com/article/us-northkorea-missiles-arms-analysis/north-koreas-bark-may-be-worse-than-bite-in-threat-to-shoot-down-u-s-bombers-idUSKCN1C12X2


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.

Donate_Button1

join_button

 


FOLLOW US ON TWITTER @TNWAC

THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round

tnwac logo jan15 150

THANKS TO THE SPONSORS OF THE TENNESSEE

ACADEMIC WORLDQUEST PROGRAM – FEDEX

fedex-logo1

The Tennessee World Affairs Council is a nonprofit (501c3), nonpartisan educational charity based in Nashville that works to build understanding of global issues in our communities. Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *