“What in the World?” Quiz – Week of Sep 24-30, 2017

Don’t forget to sign up as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.

The only rule is to use the ‘honor system.’  No answer Googling!

Click on image for Quiz

Alternate Link to Quiz
***

Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

Elaine Loughlin, Nashville, TN

Pat Miletich, Nashville, TN

Yezzie Dospil, Nashville, TN

Charles Bowers, Nashville, TN

Pratik Yedla, Hunstville, AL


SEPTEMBER “WHAT IN THE WORLD?” QUIZ PRIZE *

Windfall: How the New Energy Abundance Upends Global Politics and Strengthens America’s Power
Meghan O’Sullivan

Mark Your Calendar – Talk to Meghan O’Sullivan on October 5th at 1pm CT – World Affairs Council’s Cover to Cover Teleconference Series – Stay tuned for details

*Must be a TNWAC Member to win the monthly prize.  See www.TNWAC.org/join for membership info. Monthly prize winner drawn from lists of weekly quiz winners.

Windfall is the boldest profile of the world’s energy resources since Daniel Yergin’s The Quest. Harvard professor and former Washington policymaker Meghan L. O’Sullivan reveals how fears of energy scarcity have given way to the reality of energy abundance. This abundance is transforming the geo-political order and boosting American power.

As a new administration focuses on raising American energy production, O’Sullivan’s Windfall describes how new energy realities have profoundly affected the world of international relations and security. New technologies led to oversupplied oil markets and an emerging natural gas glut. This did more than drive down prices. It changed the structure of markets and altered the way many countries wield power and influence.

America’s new energy prowess has global implications. It transforms politics in Russia, Europe, China, and the Middle East. O’Sullivan explains the consequences for each region’s domestic stability as energy abundance upends traditional partnerships, creates opportunities for cooperation.

The advantages of this new abundance are greater than its downside for the US: it strengthens American hard and soft power. This powerful book describes how new energy realities creates a strategic environment to America’s advantage.

About the Author

Meghan L. O’Sullivan is the Jeane Kirkpatrick Professor of the Practice of International Affairs at Harvard University’s Kennedy School of Government. She is also the Director of the Geopolitics of Energy Project, which explores the complex interaction between energy markets and international politics. Between 2004 and 2007, she was special assistant to President George W. Bush and Deputy National Security Advisor for Iraq and Afghanistan for the last two years of her tenure. She lives in Cambridge, Massachusetts. Windfall: The New Energy Abundance Upends Global Politics is her third book.

More book information and ordering

 

To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD? QUIZ

Week of Sep 17-23, 2017

1. Citing the need to allow employees to take vacation time, and to increase its punctuality rate, THIS budget European airline announced that it would cancel 40-50 flights a day for the next six weeks.

A. Easyjet
B. Germanwings
C. Ryan Air
D. Air Berlin

Correct Response: C. Ryan Air
http://www.bbc.com/news/business-41291483

2. Once again, a European capital has been rocked by a terrorist bombing, as a homemade explosive device went off in the subway of THIS city.

A. London
B. Paris
C. Berlin
D. Rome

Correct Response: A. London
https://www.theguardian.com/uk-news/live/2017/sep/15/parsons-green-tube-explosion-closes-london-district-line-live-updates

3. THIS North African nation abolished a 1973 declaration that banned Muslim women from marrying non-Muslims; the nation’s president congratulated his fellow female citizens on being able to choose their spouses.

A. Morocco
B. Algeria
C. Tunisia
D. Libya

Correct Response: C. Tunisia
http://www.bbc.com/news/world-africa-41278610

4. Lucia Topolansky, former left-wing guerrilla, current senator, and wife of ex-president Jose Mujica, became THIS Latin American nation’s first female VP.

A. Colombia
B. Ecuador
C. Argentina
D. Uruguay

Correct Response: D. Uruguay
http://www.bbc.com/news/world-latin-america-41262661

5. Conservative Prime Minister Erna Solberg’s party retained power after parliamentary elections in THIS nation. Ms. Solberg promised continued management of her country’s economy; this promise, along with her steady management of the nation’s resources, helped her party retain its ruling majority, something no other conservative leader has managed to do since 1985.

A. Sweden
B. Norway
C. Denmark
D. Finland

Correct Response: B. Norway
https://www.reuters.com/article/us-norway-election/norways-right-wing-government-wins-re-election-fought-on-oil-tax-idUSKCN1BL0J3

6. THIS hurricane battered several Caribbean nations, killing 36 people, setting records for wind strength and sustained wind speeds, and becoming the first category-5 storm to hit the region in almost 20 years.

A. Harvey
B. Irma
C. Jose
D. Katia

Correct Response: B. Irma
http://www.npr.org/sections/thetwo-way/2017/09/12/550188154/hurricane-irma-blasts-into-the-record-books-with-lasting-intensity

7. Once again, North Korea launched a missile that landed in the ocean off the coast of THIS island, Japan’s northernmost.

A. Okinawa
B. Honshu
C. Naoshima
D. Hokkaido
Correct Answer: D. Hokkaido
http://www.npr.org/sections/thetwo-way/2017/09/14/551095592/north-korea-fires-another-missile-over-japan

8. At least 16 people, believed to be critical of Saudi Arabia’s crown prince, have been arrested on believed to be working on behalf of foreign entities to undermine the monarchy. Even the son of a former king was rumored to be under house arrest, although those rumors have not been substantiated. Who is Saudi Arabia’s crown prince?

A. Abdul Aziz bin Fahd
B. Mohammed bin Salman
C. Mohammed bin Nayef
D. Salman bin Abdulaziz al Saud

Correct Response: B. Mohammed bin Salman
https://www.nytimes.com/2017/09/15/world/middleeast/saudi-arabia-arrests.html?rref=collection%2Fsectioncollection%2Fmiddleeast

9. Forces in the Democratic Republic of the Congo have shot and killed 37 migrants from THIS country who were protesting the deportation of four of their countrymen.

A. Rwanda
B. Burundi
C. Zambia
D. Angola

Correct Response: B. Burundi
http://www.bbc.com/news/world-africa-41294643

10. Facing threat of arrest over their support of an upcoming independence referendum deemed illegal by Madrid, 700 of THESE government officials enjoyed support from large numbers of Catalan separatists rallying in Barcelona.

A. Police officers
B. Mayors
C. Members of Parliament
D. Regional representatives

Correct Response: B. Mayors
http://www.bbc.com/news/world-europe-41292318


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.

Donate_Button1

join_button

 


FOLLOW US ON TWITTER @TNWAC

THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round

tnwac logo jan15 150

THANKS TO THE SPONSORS OF THE TENNESSEE

ACADEMIC WORLDQUEST PROGRAM – FEDEX

fedex-logo1

The Tennessee World Affairs Council is a nonprofit (501c3), nonpartisan educational charity based in Nashville that works to build understanding of global issues in our communities. Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *