“What in the World?” Quiz – Week of Sep 17-23, 2017

Don’t forget to sign up as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.

The only rule is to use the ‘honor system.’  No answer Googling!

Click on image for Quiz

Alternate Link to Quiz
***

Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

David Hillinck, Huntsville, AL
Mike Bush, Nashville, TN
Keith Simmons, Nashville, TN
Patricia Paiva, Nashville, TN
Charles Bowers, Nashville, TN
Yezzie Dospil, Nashville, TN
Will Kessler, Huntsville, Al
Pratik Yedla, Huntsville, AL


SEPTEMBER “WHAT IN THE WORLD?” QUIZ PRIZE *

Windfall: How the New Energy Abundance Upends Global Politics and Strengthens America’s Power
Meghan O’Sullivan

Mark Your Calendar – Talk to Meghan O’Sullivan on October 5th at 1pm CT – World Affairs Council’s Cover to Cover Teleconference Series – Stay tuned for details

*Must be a TNWAC Member to win the monthly prize.  See www.TNWAC.org/join for membership info. Monthly prize winner drawn from lists of weekly quiz winners.

Windfall is the boldest profile of the world’s energy resources since Daniel Yergin’s The Quest. Harvard professor and former Washington policymaker Meghan L. O’Sullivan reveals how fears of energy scarcity have given way to the reality of energy abundance. This abundance is transforming the geo-political order and boosting American power.

As a new administration focuses on raising American energy production, O’Sullivan’s Windfall describes how new energy realities have profoundly affected the world of international relations and security. New technologies led to oversupplied oil markets and an emerging natural gas glut. This did more than drive down prices. It changed the structure of markets and altered the way many countries wield power and influence.

America’s new energy prowess has global implications. It transforms politics in Russia, Europe, China, and the Middle East. O’Sullivan explains the consequences for each region’s domestic stability as energy abundance upends traditional partnerships, creates opportunities for cooperation.

The advantages of this new abundance are greater than its downside for the US: it strengthens American hard and soft power. This powerful book describes how new energy realities creates a strategic environment to America’s advantage.

About the Author

Meghan L. O’Sullivan is the Jeane Kirkpatrick Professor of the Practice of International Affairs at Harvard University’s Kennedy School of Government. She is also the Director of the Geopolitics of Energy Project, which explores the complex interaction between energy markets and international politics. Between 2004 and 2007, she was special assistant to President George W. Bush and Deputy National Security Advisor for Iraq and Afghanistan for the last two years of her tenure. She lives in Cambridge, Massachusetts. Windfall: The New Energy Abundance Upends Global Politics is her third book.

More book information and ordering

 

To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD? QUIZ

Week of Sep 10-16, 2017

1. China announced it wants electric or plug in hybrids to account for 1/5th of vehicle sales by 2025 and it would ban the same of gas and diesel cars and vans at a date still to be announced. China joins other large countries that are moving away from fossil fuel vehicles including THESE two nations which will completely quit by 2040:

A. Germany and France
B. Japan and the UK
C. France and the UK
D. Germany and Japan

Correct Response: C. France and the UK
http://www.bbc.co.uk/news/business-41218243?ocid=socialflow_twitter

2. Government forces of THIS Asian nation have responded to attacks last month by insurgents with a campaign against Rohingya Muslims that has seen about a dozen villages burned, as many as 3,000 killed and a massive refugee exodus. The Army is said to have planted anti-personnel land-mines along the border with a neighboring country that have killed fleeting refugees.

A. Laos
B. Cambodia
C. Myanmar
D. Bangladesh

Correct Response: C. Myanmar
http://www.reuters.com/article/us-myanmar-rohingya-fire/fires-destroy-more-villages-in-myanmars-rohingya-region-sources-idUSKCN1BK0HS

3. China is investing heavily in infrastructure in Serbia as part of this $900 billion initiative that goes by THIS name, boldly challenging European Union economic interests and projects in southeast Europe.

A. “One Belt, One Road”
B. “Silk Road, 2.0”
C. “Markets 2025”
D. “The Great Leap Forward”

Correct Response: A. “One Belt, One Road”
https://www.nytimes.com/2017/09/09/world/europe/china-serbia-european-union.html

4. WHICH world leader chided Washington’s response to North Korea’s nuclear weapons and missile developments at an international economic forum in Vladivostok last week, saying, “It’s a provocation from North Korea, it’s obvious,” and “They count on a specific reaction from the partners and they get it. Why are you playing along with it? Have ever you thought about it?”

A. Moon Jae-in of South Korea
B. Shinzo Abe of Japan
C. Vladimir Putin of Russia
D. Theresa May of the United Kingdom

Correct Response: C. Vladimir Putin of Russia
http://edition.cnn.com/2017/09/07/asia/north-korea-russia/index.html

5. When President Trump met Thursday with the Emir of Kuwait at the White House they discussed the dispute between Qatar and a handful of Arab states that allege it supports terrorism and have issued a bill of demands. Qatar and the countries involved are members of all of these EXCEPT:

A. League of Arab States
B. Gulf Cooperation Council
C. Organization of Islamic Conference
D. Group of Twenty

Correct Response: D. Group of Twenty
https://www.nytimes.com/2017/09/09/world/middleeast/trump-qatar-saudi-arabia.html

6. An advisory referendum that may put a major region of Iraq on the path to independence is set for September 25th but is not without consequences as the central government, militias and neighboring countries pose challenges to THESE people, said to be part of the largest ethnic group in the world without its own state.

A. Shia
B. Yazidi
C. Sunni
D. Kurds

Correct Response: D. Kurds
https://www.nytimes.com/2017/09/09/world/middleeast/iraq-kurdistan-kurds-kurdish-referendum-independence.html

7. THIS far-right leader in France who was defeated by President Emmanual Macron this spring sought to recapture the position of primary political alternative from the far-left France Unbowed party in a speech where she labeled them, “Islamo-Trotskysts,” saying, ““Our political family is the only one capable of being a proper alternative.”

A. Jean-Luc Melenchon
B. Marine Le Pen
C. Laurent Wauquiez
D. François Fillon

Correct Response: B. Marine Le Pen
http://www.reuters.com/article/us-france-politics-lepen/frances-le-pen-seeks-to-bill-herself-as-macrons-main-opponent-idUSKCN1BK0FS

8. Moscow criticized the German Defense Minister over warnings about Russian military maneuvers code-named “West” to be held in THIS country on NATO’s eastern flank. Minister Ursula von der Leyen said more than 100,000 troops were involved in the war games and were a clear demonstration of Russian strength. The Russian Defense Ministry called those claims “bewildering” and that the exercises were defensive and involved just 13,000 troops.

A. Belarus
B. Latvia
C. Ukraine
D. Moldova

Correct Response: A. Belarus
http://www.reuters.com/article/us-russia-nato/russia-berates-german-defense-minister-for-war-games-remarks-idUSKCN1BK0G3

9. The 69th anniversary of North Korea’s founding came and went on Saturday without the expected test of an ICBM. Meanwhile this official claimed Pyongyang was acting recklessly although he did not respond on whether his organization would invoke Article 5 – a mutual defense agreement – if North Korea attacked the United States. Instead he called for dialogue to resolve the crisis peacefully.

A. European Union
B. Group of Twenty
C. North Atlantic Treaty Organization
D. Association of South East Asian Nations

Correct Response: C. North Atlantic Treaty Organization
http://uk.reuters.com/article/uk-northkorea-missiles-nato/natos-stoltenberg-says-north-koreas-reckless-behaviour-requires-global-response-idUKKCN1BL0BE

10. Brazil’s unfolding corruption scandal added six lawmakers to the list of officials as THIS sitting president’s Democracy Movement Party (PMDB) were charged with forming a criminal organization. The charges involve cartels of companies bribing public officials for public contracts according to Reuters.

A. Dilma Roussef
B. Michel Temer
C. Luiz Inacio Lula da Silva
D. Aecio Neves

Correct Response: B. Michel Temer
http://uk.reuters.com/article/uk-brazil-corruption/brazil-prosecutor-charges-members-of-temers-party-with-criminal-organisation-idUKKCN1BJ2PM


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.

Donate_Button1

join_button

 


FOLLOW US ON TWITTER @TNWAC

THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round

tnwac logo jan15 150

THANKS TO THE SPONSORS OF THE TENNESSEE

ACADEMIC WORLDQUEST PROGRAM – FEDEX

fedex-logo1

The Tennessee World Affairs Council is a nonprofit (501c3), nonpartisan educational charity based in Nashville that works to build understanding of global issues in our communities. Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *