“What in the World?” Quiz – Week of Sep 10-16, 2017

Don’t forget to sign up as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.

The only rule is to use the ‘honor system.’  No answer Googling!

Click on image for Quiz

Alternate Link to Quiz
***

Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

David Hillinck, Huntsville, AL
Margaret Franklin, Nashville, TN
Roberta Elliot, Nashville, TN
Colleen Ryan, York, UK
Pete Griffin, Nashville, TN
Charles Bowers, Nashville, TN
Pat Miletich, Nashville, TN
Benjamin Raiford, Huntsville, Al
Sue Lynch, Washington, DC
Pratik Yedla, Huntsville, AL
Stacy Thorne, TX


SEPTEMBER “WHAT IN THE WORLD?” QUIZ PRIZE *

Windfall: How the New Energy Abundance Upends Global Politics and Strengthens America’s Power
Meghan O’Sullivan

Mark Your Calendar – Talk to Meghan O’Sullivan on October 5th at 1pm CT – World Affairs Council’s Cover to Cover Teleconference Series – Stay tuned for details

*Must be a TNWAC Member to win the monthly prize.  See www.TNWAC.org/join for membership info. Monthly prize winner drawn from lists of weekly quiz winners.

Windfall is the boldest profile of the world’s energy resources since Daniel Yergin’s The Quest. Harvard professor and former Washington policymaker Meghan L. O’Sullivan reveals how fears of energy scarcity have given way to the reality of energy abundance. This abundance is transforming the geo-political order and boosting American power.

As a new administration focuses on raising American energy production, O’Sullivan’s Windfall describes how new energy realities have profoundly affected the world of international relations and security. New technologies led to oversupplied oil markets and an emerging natural gas glut. This did more than drive down prices. It changed the structure of markets and altered the way many countries wield power and influence.

America’s new energy prowess has global implications. It transforms politics in Russia, Europe, China, and the Middle East. O’Sullivan explains the consequences for each region’s domestic stability as energy abundance upends traditional partnerships, creates opportunities for cooperation.

The advantages of this new abundance are greater than its downside for the US: it strengthens American hard and soft power. This powerful book describes how new energy realities creates a strategic environment to America’s advantage.

About the Author

Meghan L. O’Sullivan is the Jeane Kirkpatrick Professor of the Practice of International Affairs at Harvard University’s Kennedy School of Government. She is also the Director of the Geopolitics of Energy Project, which explores the complex interaction between energy markets and international politics. Between 2004 and 2007, she was special assistant to President George W. Bush and Deputy National Security Advisor for Iraq and Afghanistan for the last two years of her tenure. She lives in Cambridge, Massachusetts. Windfall: The New Energy Abundance Upends Global Politics is her third book.

More book information and ordering

 

To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD? QUIZ

Week of Sep 3-9, 2017

1. North Korea launched a missile that landed in the ocean off the coast of THIS island, Japan’s largest.

A. Okinawa
B. Honshu
C. Naoshima
D. Hokkaido
Correct Answer: D. Hokkaido
https://www.usip.org/publications/2017/08/troops-reforms-regional-role-define-afghanistan-plan

2. Now that Iraqi forces have regained control of the major road into Baghdad, THIS nation re-opened its border with Iraq for the first time since 2015.

A. Kuwait
B. Jordan
C. Turkey
D. Syria

Correct Answer: B. Jordan
https://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-jordan-iraq-idUSKCN1B92ER

3. The results of the Kenyan presidential election were overturned this week as the country’s Supreme Court ruled that there had been “irregularities,” and that the process for elections outlined by the constitution had not been followed. A new election will be held in 60 days. Who had initially been declared the winner of the August 8 voting?

A. Uhuru Kenyatta
B. Raila Odinga
C. Mohammed Abduba Dida
D. John Ekuru Longoggy Aukot

Correct Answer: A. Uhuru Kenyatta
http://www.bbc.com/news/world-africa-41123329

4. Chilean President Michele Bachelet has signed and sent legislation to congress to make THIS legal; if the bill passes both houses of congress, Chile will become the sixth Latin American nation to adopt such a law.

A. Marijuana
B. Gun ownership
C. Same-sex marriage
D. Abortion

Correct Answer: C. Same-sex marriage
http://www.bbc.com/news/world-latin-america-41081246

5. Officials in Niger have ordered thousands of people in the nation’s capital to leave their homes due to unusually heavy flooding. Which of the following cities is the capital of Niger?

A. Niamey
B. Luanda
C. N’Djamena
D. Moroni

Correct Answer: A. Niamey
http://www.bbc.com/news/world-africa-41081108

6. An unusually strong monsoon season has caused weeks of flooding in Nepal, Bangladesh, and India. Hundreds of thousands of people have been forced from their homes; this week, even more flooding brought THIS Indian city to a standstill.

A. Mumbai
B. Delhi
C. Bangalore
D. Hyderabad

Correct Answer: A. Mumbai
http://www.npr.org/sections/thetwo-way/2017/08/29/547078456/floods-in-south-asia-have-killed-more-than-1-000-people-this-summer

7. Guatemala’s highest court overturned an expulsion order issued by the president, Jimmy Morales. Which of the following people did Mr. Morales order to leave the country?

A. Former vice-president Roxana Baldetti, who claims Mr. Morales assaulted her
B. Dean Barrow, prime minister of Belize, in Guatemala to ease tensions on the nations’ shared border
C. Iván Velásquez, a UN anti-corruption official sent to investigate funding irregularities in Mr. Morales’s 2015 campaign
D. Nicolas Maduro, the embattled president of Venezuela

Correct Answer: C. Iván Velásquez, a UN anti-corruption official sent to investigate funding irregularities in Mr. Morales’s 2015 campaign
http://www.bbc.com/news/world-latin-america-41092774

8. Paul Biya, president of Cameroon, ordered a military court to drop its prosecution of three anglophone activists. The activists were charged with secession, hostility against the homeland, and civil war; they faced a potential death sentence if convicted. The three men were campaigning for civil rights for Cameroon’s English-speaking minority. What is the other European language spoken by the country’s majority?

A. German
B. French
C. Spanish
D. Portuguese

Correct Answer: B. French
https://www.reuters.com/article/us-cameroon-politics-idUSKCN1BA2J2

9. On Sunday North Korea announced THIS event:

A. Launch of an ICBM that landed 150 miles east of Guam.
B. Test of a nuclear weapon capable of use on their short range tactical missiles.
C. Test firing of four intermediate range ballistic missiles toward Japan.
D. Test of a nuclear device capable of mounting on an ICBM.

Correct Answer: D. Test of a nuclear device capable of mounting on an ICBM.
http://www.reuters.com/article/us-northkorea-nuclear/north-korea-says-conducts-perfect-hydrogen-bomb-test-idUSKCN1BD0VW

10. In a move seen as yet another in a string of tit-for-tat diplomatic retaliations, the United States ordered Russia to close two buildings that house trade missions in Washington and New York, as well as its consulate in THIS city.

A. Seattle
B. San Francisco
C. Houston
D. Chicago

Correct Answer: B. San Francisco
https://www.reuters.com/article/us-usa-russia-diplomacy-idUSKCN1BB2CYhttps://www.reuters.com/article/us-usa-russia-diplomacy-idUSKCN1BB2CY


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.

Donate_Button1

join_button

 


FOLLOW US ON TWITTER @TNWAC

THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round

tnwac logo jan15 150

THANKS TO THE SPONSORS OF THE TENNESSEE

ACADEMIC WORLDQUEST PROGRAM – FEDEX

fedex-logo1

The Tennessee World Affairs Council is a nonprofit (501c3), nonpartisan educational charity based in Nashville that works to build understanding of global issues in our communities. Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *