“What in the World?” Quiz – Week of Sep 3-9, 2017

Don’t forget to sign up as a World Affairs Council member (TNWAC.org/join) to be eligible to win the monthly quiz prize.

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.

The only rule is to use the ‘honor system.’  No answer Googling!

Click on image for Quiz

Alternate Link to Quiz
***

Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

Noelle Suarez, Nashville, TN
Pratik Yedla, Huntsville, TN
Keith Simmons, Nashville, TN
Charles Bowers, Nashville, TN 

WINNER OF AUGUST “WHAT IN THE WORLD?” QUIZ PRIZE *

Charles Womack, Cookeville, TN

Make sure you’re a TNWAC member to be eligible for the monthly quiz prize.

Join the World Affairs Council now – here.

ASIA’S RECKONING

Richard McGregor

Talk to Richard McGregor at 1pm CT  on Tuesday, Sep 5th – World Affairs Council’s Cover to Cover Teleconference Series – Register Today

More book information and ordering

*Must be a TNWAC Member to win.  See www.TNWAC.org/join for membership info. Monthly prize winner drawn from lists of weekly quiz winners.


SEPTEMBER “WHAT IN THE WORLD?” QUIZ PRIZE *

Windfall: How the New Energy Abundance Upends Global Politics and Strengthens America’s Power
Meghan O’Sullivan

Mark Your Calendar – Talk to Meghan O’Sullivan on October 5th at 1pm CT – World Affairs Council’s Cover to Cover Teleconference Series – Stay tuned for details

Windfall is the boldest profile of the world’s energy resources since Daniel Yergin’s The Quest. Harvard professor and former Washington policymaker Meghan L. O’Sullivan reveals how fears of energy scarcity have given way to the reality of energy abundance. This abundance is transforming the geo-political order and boosting American power.

As a new administration focuses on raising American energy production, O’Sullivan’s Windfall describes how new energy realities have profoundly affected the world of international relations and security. New technologies led to oversupplied oil markets and an emerging natural gas glut. This did more than drive down prices. It changed the structure of markets and altered the way many countries wield power and influence.

America’s new energy prowess has global implications. It transforms politics in Russia, Europe, China, and the Middle East. O’Sullivan explains the consequences for each region’s domestic stability as energy abundance upends traditional partnerships, creates opportunities for cooperation.

The advantages of this new abundance are greater than its downside for the US: it strengthens American hard and soft power. This powerful book describes how new energy realities creates a strategic environment to America’s advantage.

About the Author

Meghan L. O’Sullivan is the Jeane Kirkpatrick Professor of the Practice of International Affairs at Harvard University’s Kennedy School of Government. She is also the Director of the Geopolitics of Energy Project, which explores the complex interaction between energy markets and international politics. Between 2004 and 2007, she was special assistant to President George W. Bush and Deputy National Security Advisor for Iraq and Afghanistan for the last two years of her tenure. She lives in Cambridge, Massachusetts. Windfall: The New Energy Abundance Upends Global Politics is her third book.

More book information and ordering

 

To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD? QUIZ

Week of Aug 27 – Sep 2, 2017

1. President Trump announced his policy on Afghanistan in a speech last week. A U.S. official categorized the position of the US Government toward the 16-year old American combat operations there as:

A. “A political settlement between the Afghan government and the Taliban that protects vital U.S. national security interests.”
B. “A surge of US military forces to destroy the combat capabilities of the Taliban insurgency.”
C. “A commitment to anti-government forces inside Pakistan to coax Islamabad to drop support for the Taliban.”
D. “A renewed call for NATO partners to contribute five percent each to the cost of military operations in Afghanistan.”

Correct Answer: A. “A political settlement between the Afghan government and the Taliban that protects vital U.S. national security interests.”
https://www.usip.org/publications/2017/08/troops-reforms-regional-role-define-afghanistan-plan

2. THIS Pacific power launched long-range nuclear-capable bomber aircraft to fly around the Korean Peninsula last week as a rare demonstration of force in the region.

A. Japan
B. South Korea
C. Russia
D. United States

Correct Answer: C. Russia
http://uk.reuters.com/article/uk-russia-southkorea-bombers-idUKKCN1B40MK

3. The Secretary General of NATO urged Russia to be transparent in its troop maneuvers next month in western Russia and Belarus saying, “All countries have the right to exercises of their armed forces, but the countries should also respect the obligation to be transparent.” Who is the Secretary General of NATO.

A. James Mattis
B. Jens Stoltenberg
C. Anders Fogh Rasmussen
D. H.R. McMaster

Correct Answer: B. Jens Stoltenberg
http://uk.reuters.com/article/uk-poland-nato-stoltenberg-idUKKCN1B50VO

4. The Arakan Rohingya Salvation Army claimed responsibility for attacks in THIS Asian country against 30 police posts and an army base in Rakhine state last week that left 59 insurgents and 12 security forces dead. The treatment of the Muslim Rohingya community appears to have spawned an insurgency in THIS country.

A. Laos
B. Bangladesh
C. Myanmar
D. Pakistan

Correct Answer: C. Myanmar
http://uk.reuters.com/article/uk-myanmar-rohingya-idUKKCN1B507C

5. Which head of state is under fire by critics and pundits in the so-called “Makeup Gate” scandal after purchases of over $30,000 in makeup in 100 days was disclosed.

A. Theresa May of the UK
B. Justin Trudeau of Canada
C. Sergio Mattarella of Italy
D. Emmanuel Macron of France

Correct Answer: D. Emmanuel Macron of France
http://uk.reuters.com/article/uk-france-politics-macron-makeup-idUKKCN1B52E5

6. Which foreign minister said, “We are in a Cold War 2.0,” adding “Right in the middle. We face a new phase of nuclear armament in East and West.” He was openly critical of his country’s leader and sought to differentiate his party’s positions in the coalition government in advance of national elections.

A. Foreign Minister Sigmar Gabriel of Germany
B. Foreign Secretary Boris Johnson of the UK
C. Foreign Minister Jean-Yves Le Drian of France
D. Foreign Minister Witold Waszczykowski of Poland

Correct Answer: A. Foreign Minister Sigmar Gabriel of Germany
http://uk.reuters.com/article/uk-germany-election-defence-idUKKCN1B52PC

7. Mysterious “acoustic attacks” were believed to have caused injuries to American and Canadian diplomatic personnel in the capital of THIS COUNTRY starting as far back as 2016. Last week Ottawa announced it did not believe the host nation was necessarily behind the incidents.

A.. South Korea
B. Iran
C. Cuba
D.. Venezuela

Correct Answer: C. Cuba
http://uk.reuters.com/article/uk-usa-cuba-diplomacy-canada-idUKKCN1B6007

8. Militants attacked a police facility in the Kashmir valley killing three police officers in the most serious violence in a year that has seen 134 militants killed by authorities. Kashmir is hotly contested by THESE rivals:

A. Morocco and Algeria
B. Israel and Syria
C. India and Pakistan
D. Laos and Cambodia

Correct Answer: C. India and Pakistan
http://uk.reuters.com/article/uk-india-kashmir-militants-idUKKCN1B60DR

9. The USS John S. McCain collided with a merchant vessel last week resulting in the loss of ten sailors and extensive damage to the guided-missile destroyer. Earlier this month the ship was involved in “freedom of navigation” operations by patrolling areas of THESE east Asian waters subject to conflicting claims of sovereignty.

A. Yellow Sea
B. East China Sea
C. South China Sea
D. Philippine Sea

Correct Answer: C. South China Sea
http://uk.reuters.com/article/uk-usa-navy-crash-commander-idUKKCN1B51C9

10. After French President Macron said THIS EU country was isolating itself from Europe its foreign minister shot back, “President Macron is not following carefully the news, doesn’t know what is happening in this part of Europe. But this happens sometimes.” The response followed Macron’s criticism of Warsaw’s opposition to hosting migrants and EU labor issues.

A. Poland
B. Czech Republic
C. Latvia
D. Turkey

Correct Answer: A. Poland
http://uk.reuters.com/article/uk-france-centraleurope-poland-idUKKCN1B51DY


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.

Donate_Button1

join_button

 


FOLLOW US ON TWITTER @TNWAC

THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round

tnwac logo jan15 150

THANKS TO THE SPONSORS OF THE TENNESSEE

ACADEMIC WORLDQUEST PROGRAM – FEDEX

fedex-logo1

The Tennessee World Affairs Council is a nonprofit (501c3), nonpartisan educational charity based in Nashville that works to build understanding of global issues in our communities. Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *