“What in the World?” Quiz – Week of June 25-July 1, 2017

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.

The only rule is to use the ‘honor system.’

Click on image for Quiz

Alternate Link to Quiz
***

Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

Pat Miletich, Nashville, TN

Patricia Paiva, Nashville, TN

Pratik Yedla, Huntsville, AL

Charles Bowers, Nashville, TN

David Hillinck, Huntsville, TN


JUNE “WHAT IN THE WORLD?” QUIZ PRIZE
 

Sea Power: The History and Geopolitics of the World’s Oceans
by James Stavridis

From one of the most admired admirals of his generation—and the only admiral to serve as Supreme Allied Commander at NATO—comes a remarkable voyage through all of the world’s most important bodies of water, providing the story of naval power as a driver of human history and a crucial element in our current geopolitical path.

From the time of the Greeks and the Persians clashing in the Mediterranean, sea power has determined world power. To an extent that is often underappreciated, it still does. No one understands this better than Admiral Jim Stavridis. In Sea Power, Admiral Stavridis takes us with him on a tour of the world’s oceans from the admiral’s chair, showing us how the geography of the oceans has shaped the destiny of nations, and how naval power has in a real sense made the world we live in today, and will shape the world we live in tomorrow.

Not least, Sea Power is marvelous naval history, giving us fresh insight into great naval engagements from the battles of Salamis and Lepanto through to Trafalgar, the Battle of the Atlantic, and submarine conflicts of the Cold War. It is also a keen-eyed reckoning with the likely sites of our next major naval conflicts, particularly the Arctic Ocean, Eastern Mediterranean, and the South China Sea. Finally, Sea Power steps back to take a holistic view of the plagues to our oceans that are best seen that way, from piracy to pollution.

When most of us look at a globe, we focus on the shape of the of the seven continents. Admiral Stavridis sees the shapes of the seven seas. After reading Sea Power, you will too. Not since Alfred Thayer Mahan’s legendary The Influence of Sea Power upon History have we had such a powerful reckoning with this vital subject.

About the Author

Adm. Jim Stavridis, USN (Ret.) is a graduate of the U.S. Naval Academy who spent over 35 years on active service in the Navy. He commanded destroyers and a carrier strike group in combat and served for seven years as a four-star admiral, including nearly four years as the first Navy officer chosen as Supreme Allied Commander for Global Operations at NATO. After retiring from the Navy he was named the dean of The Fletcher School of Law and Diplomacy at Tufts University in 2013. He has written articles on global security issues for The New York Times, The Washington Post, and The Atlantic.

More information and ordering


To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD? QUIZ

Week of June 18-24, 2017

1. Most of the June 12th protests against President Vladimir Putin’s government held by some 150,000 people in about 170 Russian cities were put down by riot police. Protests were aimed at declining economic conditions and the lack of political freedom. THIS key leader in anti-Putin protests – he has about 120,000 volunteers in his network opposing the Kremlin – was arrested in Moscow. HIS name is:

A. Aleksei Navalny
B. Leonid Volkov
C. Natan Zubarevich
D. Kirill Rogov

Correct answer: A. Aleksei Navalny
http://www.economist.com/news/europe/21723439-anti-corruption-activist-chief-threat-vladimir-putin-next-years-election-aleksei

2. Qatar was in the news as fellow Gulf partners Saudi Arabia, Bahrain the UAE and other Arab countries broke diplomatic relations over claims it supported terrorist groups. Which country on this map is Qatar?

A. Kuwait
B. Bahrain
C. Qatar
D. UAE

Correct answer: C. Qatar
http://www.reuters.com/article/us-gulf-qatar-boeing-idUSKBN19531Y

3. President Donald Trump announced a reversal of measures launched by President Obama to open ties to Cuba this week in a speech in Miami. The new move will restrict some travel and commercial deals but falls short of claims to undo all of Obama’s sanction relief efforts. The announcement was made in a theater named for a leader in the Bay of Pigs invasion of Cuba which occurred in THIS year:

A. 1957
B. 1961
C. 1964
D. 1970

Correct answer: B. 1961
https://www.nytimes.com/2017/06/16/us/politics/cuba-trump-engagement-restrictions.html

4. Moscow and Beijing recently approved trademarks for entities belonging to the Trump organization sparking new criticism about foreign business entanglements for President Trump, especially those connected with Russia. In 2007 Trump was approved by Russia for a trademark for this product:

A. Trump caviar
B. Trump vacations
C. Trump vodka
D. Trump matryoshkas

Correct answer: C. Trump vodka
https://www.nytimes.com/2017/06/18/us/politics/russia-trump-trademarks.html

5. A deadly forest fire in THIS European nation left over 60 people dead including 30 motorists trapped in their cars.

A. Czech Republic
B. Spain
C. Romania
D. Portugal

Correct answer: D. Portugal
https://www.nytimes.com/2017/06/18/world/europe/portugal-pedrogao-grande-forest-fires.html

6. A tragic collision between the US Navy destroyer USS Fitzgerald and a merchant vessel in the Western Pacific Ocean left seven sailors dead. The ship returned to its homeport in THIS city:

A. Yokohama
B. Kagoshima
C. Yokosuka
D. Sasebo

Correct answer: C. Yokosuka
https://www.navytimes.com/articles/seven-missing-fitzgerald-sailors-discovered-dead

7. US officials are increasing scrutiny of technology transfers to China, looking to strengthen the effectiveness of the Committee on Foreign Investment in the United States (CFIUS). In particular authorities are concerned about THIS technology according to a Reuters report on June 14th:

A. Missile Technology
B. Artificial Intelligence (AI)
C. Micro-miniature Electronics (MME)
D. Genetically Modified Seeds (GMO)

Correct answer: B. Artificial Intelligence (AI)
http://www.reuters.com/article/us-usa-china-artificialintelligence-idUSKBN1942OX

8. President Trump gave Secretary of Defense Mattis authority to set troop levels in THIS country last week, paving the way for increased American boots on the ground.

A. South Korea
B. Afghanistan
C. Iraq
D. Syria

Correct answer: B. Afghanistan
http://www.reuters.com/article/us-usa-afghanistan-troops-idUSKBN19431H

9. An armed rebel group led by Joseph Kony has increased its campaign of violence in the Democratic Republic of Congo, near the South Sudanese border, with the kidnapping of 61 civilians. The group was largely quiet for five years but has been more active since the pull out of a US-backed regional task force that pursued it. Kony’s rebels, notorious for kidnapping children to be used as fighters, fought Ugandan forces for about two decades before being ejected. The group is called THIS:

A. Lord’s Resistance Army (LRA)
B. African Democratic Front (ADF)
C. Army of God (AG)
D. The Kony Battalion

Correct answer: A. Lord’s Resistance Army (LRA)
http://www.reuters.com/article/us-congo-lra-idUSKBN1971ZP

10. Saudi Arabia is about to be rewarded for its financial support to THIS country by the transfer of sovereignty of two islands in the Red Sea. However, protests in THIS country have grown over the arrangement.

A. Sudan
B. Eritrea
C. Egypt
D. Djibouti

Correct answer: C. Egypt
http://www.reuters.com/article/us-egypt-islands-idUSKBN1962DZ


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.

Donate_Button1

join_button

 


FOLLOW US ON TWITTER @TNWAC

THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round

tnwac logo jan15 150

THANKS TO THE SPONSORS OF THE TENNESSEE

ACADEMIC WORLDQUEST PROGRAM – FEDEX

fedex-logo1

The Tennessee World Affairs Council is a nonprofit (501c3), nonpartisan educational charity based in Nashville that works to build understanding of global issues in our communities. Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *