“What in the World?” Quiz – Week of May 14-20, 2017

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.

The only rule is to use the ‘honor system.’

Click on image for Quiz

Alternate Link to Quiz
***

Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

Charles Bowers, Nashville, TN

Elaine Liughlin, Nashville, TN

Alex Morgan, Huntsville, AL

Pratik Yedla, Huntsville, AL

Bill Zechman, McMinnville, TN


MAY “WHAT IN THE WORLD?” QUIZ PRIZE

 

COUNTRY MUSIC HALL OF FAME AND MUSEUM NASHVILLE

GIFT OF FAMILY MEMBERSHIP
*

To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD? QUIZ

Week of May 7- May 13, 2017

1. Citing previous successful attacks by ISIS and Al-Qaeda, the U.S. Department of State issued a summer travel alert for those planning on visiting THIS area. The alert urges people to be vigilant when in high-target areas, such as transportation centers and tourist attractions :
A. the Caribbean
B.the Mediterranean
C.Europe
D.Asia
Correct answer: C. Europe
http://time.com/4762417/state-department-travel-alert-europe-al-qaeda-isis/

2.U.S. Secretary of State Rex Tillerson told employees in his department that, in the interest of advancing the United States’ economic and national security concerns, the nation needs to lessen its emphasis on THIS issue in its global dealings:
A.Climate change
B.Gender equality
C.Education
D.Human rights
Correct answer: D. Human rights
http://www.cfr.org/about/newsletters/archive/newsletter/n4512?cid=soc-twitter-in-db-082216

3.THIS country was angered when Saudi Arabia’s defense minister stated that his nation would never engage in dialogue with them, because they want to dominate the Muslim world:
A.United States
B.Iran
C.Israel
D.Russia
Correct answer: B. Iran
https://www.nytimes.com/2017/05/04/world/middleeast/iran-saudi-arabia-mohammed-bin-salman.html?ribbon-ad-idx=3&rref=world/middleeast&module=Ribbon&version=context&region=Header&action=click&contentCollection=Middle%20East&pgtype=article&_r=0

4.THIS country accused the U.S. of colluding to assassinate its leader, and warned of an unspecified counter response:
A.Russia
B.Venezuela
C.North Korea
D.Syria
Correct answer: C. North Korea
https://www.nytimes.com/2017/05/05/world/asia/kim-jong-un-north-korea-us-assassination.html?src=trending&module=Ribbon&version=origin&region=Header&action=click&contentCollection=Trending&pgtype=article

5.Less than 48 hours before France’s second round of voting in the presidential election the campaign of pro-Europe candidate Emmanuel Macron was hacked. French cybersecurity experts suspect propaganda teams working in THIS country:
A.Great Britain
B.Russia
C.Germany
D.China
Correct answer: B. Russia
http://www.npr.org/sections/thetwo-way/2017/05/06/527154146/french-candidate-emmanuel-macron-says-campaign-has-been-hacked-hours-before-elec

6.Researchers have confirmed that, for the first time in 200 years, a group of THIS animal has taken up residence in Denmark:
A.Reindeer
B.Wolves
C.Bears
D.Moose
Correct answer: B. Wolves
http://www.npr.org/sections/thetwo-way/2017/05/04/526937018/denmark-now-has-a-wild-wolf-pack-again-for-the-first-time-in-200-years

7.As the UK held its local elections this week, Sally Cogley, the leader of a one-person party won as many votes as the Independence Party, and more than Jeremy Corbyn’s Labour Party, in her district of Irvine Valley. Ms. Cogley’s party carries THIS name, which reflects the issue that is its primary focus:
A.Parking Party
B.Tax Party
C.Rubbish Party
D.Education Party
Correct answer: C. Rubbish Party
http://www.npr.org/sections/thetwo-way/2017/05/05/527050352/scotlands-one-woman-rubbish-party-wins-seat-on-anti-litter-platform

8.After years of wanting to break into the Western-dominated market for THIS type of passenger vehicle, China tested its first model this week:
A.Hybrid car
B.Jetliner
C.Cruise ship
D.High-speed passenger train
Correct answer: B. Jetliner
http://www.npr.org/sections/thetwo-way/2017/05/05/527006895/chinese-made-passenger-jet-takes-off-for-its-first-test-flight

9.Eighty-two of the 200 Chibok school girls kidnapped by militants belonging to THIS terrorist group have been released as a result of negotiations with the Nigerian government:
A.Al-Qaeda
B.ISIS
C.Boko Haram
D.Ansar al-Sharia
Correct answer: C. Boko Haram
http://www.cnn.com/2017/05/06/africa/chibok-girls-released/

10.Dressed in white, chanting “liberty,” and demanding elections, tens of thousands of women marched in cities across Venezuela to protest against the policies of current president, Nicolas Maduro. As they marched, the women offered THESE to the security forces they encountered:
A.Blessings
B.Hugs
C.Roses
D.Chocolates
Correct answer: C. Roses
http://www.reuters.com/article/us-venezuela-politics-idUSKBN1820NM


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.

Donate_Button1

join_button

 


FOLLOW US ON TWITTER @TNWAC

THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round

tnwac logo jan15 150

THANKS TO THE SPONSORS OF THE TENNESSEE

ACADEMIC WORLDQUEST PROGRAM – FEDEX

fedex-logo1

The Tennessee World Affairs Council is a nonprofit (501c3), nonpartisan educational charity based in Nashville that works to build understanding of global issues in our communities. Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *