“What in the World?” Quiz – Week of April 30-May 6, 2017

Congratulations to the Academic WorldQuest team from Gwinnett School of Math, Science and Technology on their trip to the National Championship Match on April 29th in Washington, DC, representing the Tennessee World Affairs Council.  Mr. Adam Brown, teacher/coach; Theodora Abah; Sebastian Williams; Sahana Shridhar and Nondi Walters; well done!


Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.

The only rule is to use the ‘honor system.’

Click on image for Quiz

Alternate Link to Quiz
***

Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

Rohan Pethkar, Nashville, TN

Sebastian Williams, Atlanta, GA

Pete Griffin, Nashville, TN

Charles Bowers, Nashville,

Deanna Kendall, Nashville, TN

Yezzie Dospil, Nashville, TN


CONGRATULATIONS TO

SEBASTIAN WILLIAMS

APRIL WHAT IN THE WORLD? QUIZ WINNER


MAY “WHAT IN THE WORLD?” QUIZ PRIZE

 

COUNTRY MUSIC HALL OF FAME AND MUSEUM NASHVILLE

GIFT OF FAMILY MEMBERSHIP
*

To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD? QUIZ

Week of April 23-29, 2017

1. Three people were killed as hundreds of thousands of people took to the streets in Venezuela this week to express their anger against THIS leader:
A. Hugo Chavez
B. Donald Trump
C. Juan Manuel Santos
D. Nicolas Maduro
Correct answer: D. Nicolas Maduro
http://www.reuters.com/article/us-venezuela-politics-idUSKBN17L178

2. After a gunman opened fire on the Champs-Elysées in Paris, killing a police officer, THIS French presidential candidate called for all French terror suspects who hold “two nationalities” [i.e., born to immigrant parents] to be expelled from the country:
A. Marine Le Pen
B. François Fillon
C. Benoît Hamon
D. Emmanuel Macron
Correct answer: A. Marine Le Pen
http://www.npr.org/2017/04/21/525025327/presidential-candidates-emphasize-security-after-paris-attack

3. This week British Prime Minister Theresa May won Parliament’s backing for THIS:
A. Brexit
B. Early elections
C. Dissolution of the House of Commons
D. New immigration restrictions
Correct answer: B. Early elections
http://www.reuters.com/article/us-britain-election-idUSKBN17L0LU

4. People flocked to the tiny town of Ferryland in Newfoundland, Canada, to take pictures of THIS unusual offshore site:
A. Ten pods of blue whales
B. A flock of migrating penguins
C. An iceberg that had gotten stuck
D. Manoeuvers by the Canadian navy
Correct answer: C. An iceberg that had gotten stuck
http://www.cbc.ca/news/canada/newfoundland-labrador/ferryland-iceberg-traffic-1.4073428

5. Analysts charged with monitoring activity at North Korea’s Punggye-ri nuclear facility reported seeing three groups of people engaged in THIS:
A. Military manoeuvers
B. Volleyball matches
C. Radiation leakage
D. Evacuation drills
Correct answer: B. Volleyball matches
http://www.npr.org/2017/04/21/525010775/nuclear-researchers-spot-north-korean-volleyball-games

6. Afghan president Ashraf Ghani declared a national day of mourning after more than 100 soldiers were killed or injured in an attack on a military base in Mazar-i-Sharif. The 10 attackers were Taliban fighters disguised as THIS:
A. Women
B. Afghan soldiers
C. Medics
D. Journalists
Correct answer: B. Afghan soldiers
http://www.reuters.com/article/us-afghanistan-attack-idUSKBN17O04C

7. An Italian prosecutor told La Stampa newspaper this week that he has evidence that members of THIS group have been colluding with human traffickers in Libya to smuggle migrants across the Mediterranean to Europe.
A. Police officers
B. UN officials
C. Charities
D. Medical personnel
Correct answer: C. Charities
http://www.bbc.com/news/world-europe-39686239

8. Great Britain celebrated its first entire working day since the Industrial Revolution without THIS:
A. Electricity
B. Coal
C. Tea
D. Steam-powered machinery
Correct answer: B. Coal
http://www.npr.org/sections/thetwo-way/2017/04/21/525109411/uk-may-have-24-hours-without-coal-power

9. Citing a significantly reduced possibility of threat by Joseph Kony, THIS country joined the United States and called off the manhunt for the infamous warlord, commander of the Lord’s Resistance Army:
A. Uganda
B. Kenya
C. Somalia
D. Rwanda
Correct answer: A. Uganda
http://www.npr.org/sections/thetwo-way/2017/04/21/525073251/u-s-uganda-call-off-search-for-infamous-warlord-joseph-kony

10. According to the Foreign Minister of THIS country, his nation’s Defense Intelligence Service’s unit for cyber security found that Russia had spied against government entities, gaining access to non-classified documents:
A. France
B. Saudi Arabia
C. Denmark
D. China
Correct answer: C. Denmark
http://www.reuters.com/article/us-denmark-security-russia-idUSKBN17P0NR


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.

Donate_Button1

join_button

 


FOLLOW US ON TWITTER @TNWAC

THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round

tnwac logo jan15 150

THANKS TO THE SPONSORS OF THE TENNESSEE

ACADEMIC WORLDQUEST PROGRAM – FEDEX

fedex-logo1

The Tennessee World Affairs Council is a nonprofit (501c3), nonpartisan educational charity based in Nashville that works to build understanding of global issues in our communities. Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *