“What in the World?” Quiz – Week of April 23-29, 2017

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.

The only rule is to use the ‘honor system.’

Click on image for Quiz

Alternate Link to Quiz
***

Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

Sebastian Williams, Atlanta, GA

David Hillinck, Huntsville, AL

Julia Lydon, Nashville, TN

Charles Bowers, Nashville, TN

Andrew Daffron, Nashville, TN


APRIL PRIZE FOR THE WHAT IN THE WORLD? QUIZ

Americans know that something has gone wrong in this country’s effort to prosper in the face of growing global economic competition. The vast benefits promised by the supporters of globalization, and by their own government, have never materialized for most Americans. This book is the story of what went wrong, and how to correct the course. It is a compelling history of the last four decades of US economic and trade policies that have left Americans unable to adapt to or compete in the current global marketplace. Failure to Adjust argues that, despite the deep partisan divisions over how best to respond to America’s competitive challenges, there is achievable common ground on such issues as fostering innovation, overhauling tax rules to encourage investment in the United States, boosting graduation rates, investing in infrastructure, and streamlining regulations. The federal government needs to become more like U.S. state governments in embracing economic competitiveness as a central function of government. The book presents an especially timely analysis of the trade policies of the Obama administration, and discusses how America can reassert itself as the leader in setting rules for international economic competition that would spread the benefits of global trade and investment more broadly.

Source: Amazon.com

About the Author

Edward Alden is the Bernard L. Schwartz senior fellow at the Council on Foreign Relations, and the author of The Closing of the American Border: Terrorism, Immigration and Security Since 9/11 (Harper, 2008), which was a finalist for the J. Anthony Lukas Book Prize.

More Info About This Book


To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD? QUIZ

Week of April 16-22, 2017

1. Tensions in the Korean peninsula are running high as the North threatened “all out war” if the U.S. took action against its military and nuclear programs. WHICH U.S. official was on the way for a visit to South Korea as the North tested another ballistic missile?
A. Secretary of Defense Mattis
B. Vice President Pence
C. Secretary of State Tillerson
D. National Security Advisor McMaster
Correct Answer: B. Vice President Pence
http://www.bbc.com/news/world-asia-39623882

2. American military forces in Afghanistan attacked ISIS fighters in a tunnel complex in a remote eastern province using a bomb described as the largest non-nuclear weapon in the inventory. The official name of the weapon is WHAT?
A. GBU-43 Mother of all Bombs
B. GBU-43 Massive Ground Penetrator Warhead
C. GBU-43 Missile Ordnance Ground Penetrator
D. GBU-43 Massive Ordnance Air Blast
Correct Answer: D. GBU-43 Massive Ordnance Air Blast
http://www.foxnews.com/world/2017/04/17/former-afghan-president-moab-drop-was-atrocity.html

3. Turks voted over the weekend to approve a referendum that is seen as increasing the authoritarian rule of President Recep Tayip Erdogan by eliminating the post of Prime Minister and extending the presidency to two-five year terms, among other structural changes to the government. The referendum was rejected in Turkey’s three largest cities which included all of the following EXCEPT:
A. Izmir
B. Istanbul
C. Erbil
D. Ankara
Correct Answer: C. Erbil
http://www.bbc.com/news/world-europe-39622335

4. China reported its economy, second largest in the world behind the United States, grew in the first quarter of 2017 by THIS amount, demonstrating a slight increase in performance and reflecting a long period of stability.
A. 4.3%
B. 6.9%
C. 9.8%
D. 13.2%
Correct Answer: B. 6.9%
https://www.nytimes.com/2017/04/16/business/china-gdp.html

5. Over 1,600 candidates have registered for the May 19 presidential vote in Iran including THIS incumbent:
A. Hassan Rouhani
B. Mahmoud Ahmadinejad
C. Ali Khamenei
D. Ebrahim Raisi
Correct Answer: A. Hassan Rouhani
https://www.bloomberg.com/politics/articles/2017-04-17/iran-poll-shows-rouhani-is-popular-but-victory-far-from-assured

6. The Pentagon is sending troops to THIS conflict zone for the first time since 1994 in order to train forces fighting the al-Shabab militant group. What country is it?
A. South Sudan
B. Democratic Republic of the Congo
C. Nigeria
D. Somalia
Correct Answer: D. Somalia
http://www.bbc.com/news/world-africa-39600419

7. A week after the United States attacked a Syrian airfield in response to President Bashar al-Assad’s regime using chemical weapons against civilians in Idlib Province the Trump Administration charged THIS country in attempting to aid in a coverup of the gas attack.
A. Iran
B. Syria
C. Russia
D. Lebanon
Correct Answer: C. Russia
https://www.nytimes.com/2017/04/11/world/europe/russia-putin-trump.html

8. The U.S. State Department released a statement of concern over credible reports of detention, torture and death of citizens because of sexual orientation that THIS government had perpetrated.
A. Chechnya
B. Moldova
C. Ingushetia
D. Crimea
Correct Answer: A. Chechnya
https://www.state.gov/r/pa/prs/ps/2017/04/269628.htm

9. Which of these statements regarding the United States and North Korea are NOT CORRECT?
A. The US and North Korea are technically at a state of war.
B. North Korea has developed a nuclear weapon that can reach the United States on an ICBM.
C. North Korea has enough nuclear material to construct about 25-30 nuclear weapons.
D. The United States has about 30,000 troops stationed in South Korea.
Correct Answer: B. North Korea has developed a nuclear weapon that can reach the United States on an ICBM.
https://www.nytimes.com/2017/04/17/world/asia/trump-north-korea-nuclear-us-talks.html

10. National Security Advisor, Lt. Gen McMaster was in Kabul for talks with Afghan leaders about the conflict with the Taliban. He suggested that THIS COUNTRY should reevaluate their support of the Taliban as proxies in the region.
A. Tajikistan
B. Iran
C. Pakistan
D. India
Correct Answer: C. Pakistan
https://www.nytimes.com/2017/04/16/world/asia/us-afghanistan-talks-hard-line-pakistan.html?


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.

Donate_Button1

join_button

 


FOLLOW US ON TWITTER @TNWAC

THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round

tnwac logo jan15 150

THANKS TO THE SPONSORS OF THE TENNESSEE

ACADEMIC WORLDQUEST PROGRAM – FEDEX

fedex-logo1

The Tennessee World Affairs Council is a nonprofit (501c3), nonpartisan educational charity based in Nashville that works to build understanding of global issues in our communities. Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *