“What in the World?” Quiz – Week of April 16-22, 2017

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.

The only rule is to use the ‘honor system.’

Click on image for Quiz

Alternate Link to Quiz
***

Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

Sebastian Williams, Atlanta, GA

David Hillinck, Huntsville, AL

Deanna Kendall, Nashville, TN

Charles Bowers, Nashville, TN

Yezzie Dospil, Nashville, TN


APRIL PRIZE FOR THE WHAT IN THE WORLD? QUIZ

Americans know that something has gone wrong in this country’s effort to prosper in the face of growing global economic competition. The vast benefits promised by the supporters of globalization, and by their own government, have never materialized for most Americans. This book is the story of what went wrong, and how to correct the course. It is a compelling history of the last four decades of US economic and trade policies that have left Americans unable to adapt to or compete in the current global marketplace. Failure to Adjust argues that, despite the deep partisan divisions over how best to respond to America’s competitive challenges, there is achievable common ground on such issues as fostering innovation, overhauling tax rules to encourage investment in the United States, boosting graduation rates, investing in infrastructure, and streamlining regulations. The federal government needs to become more like U.S. state governments in embracing economic competitiveness as a central function of government. The book presents an especially timely analysis of the trade policies of the Obama administration, and discusses how America can reassert itself as the leader in setting rules for international economic competition that would spread the benefits of global trade and investment more broadly.

Source: Amazon.com

About the Author

Edward Alden is the Bernard L. Schwartz senior fellow at the Council on Foreign Relations, and the author of The Closing of the American Border: Terrorism, Immigration and Security Since 9/11 (Harper, 2008), which was a finalist for the J. Anthony Lukas Book Prize.

More Info About This Book


To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD? QUIZ

Week of April 9-15, 2017

1. Dozens of Syrian civilians were killed in the village of Khan Sheikhoun, vicitims of a bombing that used THIS banned nerve agent:
A. VX
B. Ricin
C. Tabun
D. Sarin
Correct answer: D. Sarin
https://www.nytimes.com/2017/04/06/world/middleeast/sarin-nerve-agent.html?

2. With the first round of voting in the French presidential election set for Sunday, April 23, banks are beginning to estimate the political impact of the Elysée Palace’s new occupant. According to most estimates, a win by THIS candidate would result in sharp losses in European stocks —up to 35 percent according to UBS; according to JP Morgan, the euro could fall to $0.98:
A. Marine Le Pen
B. François Fillon
C. Benoît Hamon
D. Emmanuel Macron
Correct answer: A. Marine Le Pen
http://www.reuters.com/article/us-france-election-factbox-idUSKBN17719U

3. Chinese President Xi Jinping’s visit to the U.S. this week did not include THIS activity, viewed by his country’s Communist Party as a capitalist symbol of corruption, and forbidden to its members:
A. Tennis
B. Golf
C. Sailing
D. Dining in public
Correct answer: B. Golf
https://www.nytimes.com/2017/04/05/world/asia/xi-jinping-golf-trump-mar-a-lago.html?

4. The leader of THIS country ordered troops to occupy some of the Spratly Islands, located in the disputed South China Sea:
A. China
B. Taiwan
C. Philippines
D. South Korea
Correct answer: C. Philippines
http://www.npr.org/sections/thetwo-way/2017/04/06/522891024/duterte-orders-philippine-army-to-occupy-disputed-islands-in-south-china-sea

5. April 6 marked the 100th anniversary of the beginning of the United States’ involvement in THIS armed conflict:
A. Spanish Civil War
B. World War I
C. Korean War
D. Russian Civil War
Correct answer: B. World War I
http://www.npr.org/sections/parallels/2017/04/06/521793810/at-a-hefty-cost-world-war-i-made-the-u-s-a-major-military-power

6. A truck plowed into a department store, killing four and injuring 15 in the main shopping district of THIS Scandinavian city:
A. Helsinki
B. Stockholm
C. Oslo
D. Copenhagen
Correct answer: B. Stockholm
https://www.nytimes.com/2017/04/07/world/europe/stockholm-attack.html?

7. Six years after it called a cease-fire, the Basque separatist group ETA surrendered WHAT to police in Bayonne, France, this week?
A. Classified intelligence files
B. Names of its main operatives
C. Locations of its weapons caches
D. Surveillance footage of French politicians
Correct answer: C. Locations of its weapons caches
http://www.bbc.com/news/world-europe-39540081

8. Beginning in July 2017, THIS Latin American nation will be the world’s first to sell marijuana for recreational purposes:
A. Chile
B. Uruguay
C. Bolivia
D. Colombia
Correct answer: B. Uruguay
http://www.bbc.com/news/world-latin-america-39522345

9. Tens of thousands of protestors have taken to the streets across South Africa this week, demanding the resignation of the nation’s president. Who currently holds that title?
A. Jacob Zuma
B. Thabo Mbeki
C. F.W. de Klerk
D. Kgalema Motlanthe
Correct answer: A. Jacob Zuma
http://www.bbc.com/news/world-africa-39526313

10. Citing the risk of injury by slipping or falling, as well as potential damage to feet, legs, and backs, the government of THIS Canadian province passed a law banning requirements that women wear high heels at work:
A. Ontario
B. Quebec
C. British Columbia
D. Newfoundland
Correct answer: C. British Columbia
http://www.bbc.com/news/world-us-canada-39536117


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.

Donate_Button1

join_button

 


FOLLOW US ON TWITTER @TNWAC

THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round

tnwac logo jan15 150

THANKS TO THE SPONSORS OF THE TENNESSEE

ACADEMIC WORLDQUEST PROGRAM – FEDEX

fedex-logo1

The Tennessee World Affairs Council is a nonprofit (501c3), nonpartisan educational charity based in Nashville that works to build understanding of global issues in our communities. Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *