“What in the World?” Quiz – Week of April 9-15, 2017

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.

The only rule is to use the ‘honor system.’

Click on image for Quiz

Alternate Link to Quiz
***

Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

Yoshie Fukushima, Nashville, TN

David Hillinck, Huntsville, AL

Yedla Pratik, Huntsville, AL

Charles Bowers, Nashville, TN

Alex Morgan, Nashville, TN

Patricia Paiva, Nashville, TN

Elizabeth Ashwood, Nashville, TN


APRIL PRIZE FOR THE WHAT IN THE WORLD? QUIZ

Americans know that something has gone wrong in this country’s effort to prosper in the face of growing global economic competition. The vast benefits promised by the supporters of globalization, and by their own government, have never materialized for most Americans. This book is the story of what went wrong, and how to correct the course. It is a compelling history of the last four decades of US economic and trade policies that have left Americans unable to adapt to or compete in the current global marketplace. Failure to Adjust argues that, despite the deep partisan divisions over how best to respond to America’s competitive challenges, there is achievable common ground on such issues as fostering innovation, overhauling tax rules to encourage investment in the United States, boosting graduation rates, investing in infrastructure, and streamlining regulations. The federal government needs to become more like U.S. state governments in embracing economic competitiveness as a central function of government. The book presents an especially timely analysis of the trade policies of the Obama administration, and discusses how America can reassert itself as the leader in setting rules for international economic competition that would spread the benefits of global trade and investment more broadly.

Source: Amazon.com

About the Author

Edward Alden is the Bernard L. Schwartz senior fellow at the Council on Foreign Relations, and the author of The Closing of the American Border: Terrorism, Immigration and Security Since 9/11 (Harper, 2008), which was a finalist for the J. Anthony Lukas Book Prize.

More Info About This Book


To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD? QUIZ

Week of April 2-8, 2017

1. When and where will the 9th annual Nashville Cherry Blossom Festival be held?

A. Saturday, April 8, at 9:00 a.m. at Nashville Public Square
B. Saturday, April 8, at 9:00 a.m. at Nashville Public Square
C. Saturday, April 8, at 9:00 a.m. at Nashville Public Square
D. Saturday, April 8, at 9:00 a.m. at Nashville Public Square

Correct Answer: A. Saturday, April 8, at 9:00 a.m. at Nashville Public Square
http://www.nashvillecherryblossomfestival.org

2. THIS leader who assumed power in a military coup was welcomed at the White House this week in what the New York Times characterized as more concern for the battle against international terrorism then “concerns over its brutal suppression of domestic dissent.”

A. Sudan President Omar al-Bashir
B. Tunisia President Beji Caid Essebsi
C. Turkey President Recep Tayyip Erdogan
D. Egypt President Abdel Fattah el-Sisi

Correct Answer: D. Egypt President Abdel Fattah el-Sisi
https://www.nytimes.com/2017/04/03/world/middleeast/-egypt-sisi-trump-white-house.html

3. An apparent suicide bombing on a subway car killed 11 people and injured dozens in this European city on April 3rd.
A. Vienna
B. Berlin
C. St. Petersburg
D. Kiev

Correct Answer: C. St. Petersburg
http://www.bbc.com/news/world-europe-39481067

4. U.S. military forces have stepped up attacks against terrorist targets in THIS country launching 20 strikes in less than a week, 70 since February 28th.

A. Yemen
B. Somalia
C. Nigeria
D. Libya

Correct Answer: A. Yemen
http://www.reuters.com/article/us-usa-yemen-strikes-idUSKBN1751XN

5. Exiled Turkish citizen Mahir Zeynalov told a Tennessee World Affairs Council Global Town Hall meeting last week about tactics used by President Recep Tayyip Erdogan to intimidate he and his colleagues before and after the June 2016 coup. What is Zeynalov’s profession?

A. Attorney
B. Journalist
C. Policeman
D. Army Officer

Correct Answer: B. Journalist
http://www.tnwac.org/2017/03/26/global-town-hall-exiled-journalist-talks-about-turkeys-unraveling-democracy-mar-29/

6. United Kingdom Prime Minister Theresa May triggered her country’s exit, or “Brexit,” from the European Union last week and launched a two-year negotiation setting out the “arrangements for the withdrawal” and providing for the “framework for its future relationship with the Union.” The triggering mechanism is delineated in WHAT document?
A. Article 50 of the Lisbon Treaty
B. Section XVII of the Schengen Protocol
C. First Amendment to the 1963 Rome Treaty
D. Section 52 of the Brussels Agreement

Correct Answer: A. Article 50 of the Lisbon Treaty
http://www.economist.com/blogs/economist-explains/2017/03/economist-explains-10?fsrc=scn/tw/twbot/te/bl/ed/

7. The world little noticed when last week the number of refugees from Syria to neighboring countries and Egypt passed THIS mark:

A. 500,000
B. 1,000,000
C. 5,000,000
D. 10,000,000

Correct Answer: C. 5,000,000
http://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-syria-refugees-idUSKBN1710XY

8. Pakistan approved the appointment of one of its general officers to head THIS organization of several dozen countries cobbled together by Saudi Arabia with the professed aim of countering terrorism, although “it has taken no significant military actions, least of all fighting the Islamic State in Syria or Iraq,” according to the New York Times. THIS organization is called:

A. Islamic Military Alliance
B. Organization of the Islamic Conference
C. League of Arab States Militia
D. Muslim Military Coalition

Correct Answer: A. Islamic Military Alliance
https://www.nytimes.com/2017/04/02/world/asia/pakistan-general-saudi-alliance-raheel-sharif.html

9. In the wake of the UK “Brexit” Scotland is seeking a new referendum on independence. The first minister of Scotland responded to the March 29th triggering of Brexit with a letter to UK Prime Minister May that said “The U.K. government has decided to remove Scotland not just from the European Union but from the single market as well, and that’s clearly against the will of the majority of people who live here.” The first minister of Scotland is:

A. Gordon MacLeish
B. David McAllister
C. David Macpherson
D. Nicola Sturgeon

Correct Answer: D. Nicola Sturgeon
https://www.nytimes.com/2017/04/01/world/europe/brexit-scotland-independence-vote.html

10. In the first demonstration of opposition defiance in years over 1,000 protesters were arrested after rallies over two-weekends in several cities including THIS capital:

A. Tehran
B. Minsk
C. Moscow
D. Ankara

Correct Answer: C. Moscow
http://abcnews.go.com/International/wireStory/dozen-reported-arrested-moscow-protest-attempts-46523209


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.

Donate_Button1

join_button

 


FOLLOW US ON TWITTER @TNWAC

THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round

tnwac logo jan15 150

THANKS TO THE SPONSORS OF THE TENNESSEE

ACADEMIC WORLDQUEST PROGRAM – FEDEX

fedex-logo1

The Tennessee World Affairs Council is a nonprofit (501c3), nonpartisan educational charity based in Nashville that works to build understanding of global issues in our communities. Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *