“What in the World?” Quiz – Week of April 2-8, 2017

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.

The only rule is to use the ‘honor system.’

Click on image for Quiz

Alternate Link to Quiz
***

Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

Patricia Miletich, Nashville, TN

David Hillinck, Huntsville, AL

David Bordenkircher, Nashville, TN

Charles Bowers, Nashville, TN

Scott Hoskins, Clarksville

Patricia Paiva, Nashville, TN

Elizabeth Ashwood, Nashville, TN


 MARCH PRIZE WINNER
Yezzie Dospil, Nashville, TN
Congratulations!

How Everything Became War and the Military Became Everything: Tales from the Pentagon
by Rosa Brooks


APRIL PRIZE FOR THE WHAT IN THE WORLD? QUIZ

Americans know that something has gone wrong in this country’s effort to prosper in the face of growing global economic competition. The vast benefits promised by the supporters of globalization, and by their own government, have never materialized for most Americans. This book is the story of what went wrong, and how to correct the course. It is a compelling history of the last four decades of US economic and trade policies that have left Americans unable to adapt to or compete in the current global marketplace. Failure to Adjust argues that, despite the deep partisan divisions over how best to respond to America’s competitive challenges, there is achievable common ground on such issues as fostering innovation, overhauling tax rules to encourage investment in the United States, boosting graduation rates, investing in infrastructure, and streamlining regulations. The federal government needs to become more like U.S. state governments in embracing economic competitiveness as a central function of government. The book presents an especially timely analysis of the trade policies of the Obama administration, and discusses how America can reassert itself as the leader in setting rules for international economic competition that would spread the benefits of global trade and investment more broadly.

Source: Amazon.com

About the Author

Edward Alden is the Bernard L. Schwartz senior fellow at the Council on Foreign Relations, and the author of The Closing of the American Border: Terrorism, Immigration and Security Since 9/11 (Harper, 2008), which was a finalist for the J. Anthony Lukas Book Prize.

More Info About This Book


To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD? QUIZ

Week of Mar 26-Apr 1, 2017

1. Police in which European capital gunned down a lone attacker after he used his car to run down pedestrians, killing three, before he stabbed a police officer?
A. London
B. Rome
C. Berlin
D. Paris
Correct answer: A. London
http://www.bbc.com/news/uk-39360719

2. The government of which country, set to host the Eurovision singing contest in May, has banned former contestant Julia Samoilova, because she allegedly entered the region of Crimea directly from Russia?
A. Moldova
B. Russia
C. Ukraine
D. Georgia
Correct answer: C. Ukraine
http://www.bbc.com/news/world-europe-39354775

3. The death of which former Irish Republican Army commander turned peacemaker this week added an extra layer of uncertainty to the survival of the fragile Good Friday Peace Accord that ended decades of sectarian fighting in Northern Ireland?
A. Gerry Adams
B. Ian Paisley
C. Michelle O’Neill
D. Martin McGuinness
Correct answer: D. Martin McGuinness
http://www.reuters.com/article/us-nireland-mcguinness-politics-idUSKBN16T2X8

4. Based on intelligence that the Islamic State is developing new types of bombs, it was announced that passengers on direct flights to the U.S. and Britain from 10 Muslim-majority countries will no longer be allowed to have what in their carry-on luggage?
A. batteries
B. cellphones
C. laptops
D. all liquids
Correct answer: C. laptops
https://mobile.nytimes.com/2017/03/21/us/politics/tsa-ban-electronics-laptops-cabin.html?emc=edit_na_20170321&nl=breaking-news&nlid=67583361&ref=cta&referer=

5. Which former Egyptian leader was cleared of murder charges and allowed to go free this week after having spent the last six years in prison?
A. Adly Mansour
B. Abdel Fattah el-Sisi
C. Mohammed Morsi
D. Hosni Mubarak
Correct answer: D. Hosni Mubarak
http://www.reuters.com/article/us-egypt-mubarak-idUSKBN16V12V

6. 2017 marks the tenth anniversary of Earth Hour, an event sponsored by the World Wildlife Fund. In 170 countries around the world, all non-essential lights at monuments such as the Kremlin, the Acropolis, the Petronas Towers, and the Eiffel Tower were switched off to draw attention to which issue?
A. Endangered wildlife
B. Climate change
C. Food security
D. Human rights
Correct answer: B. Climate change
http://www.bbc.com/news/in-pictures-39396407

7. Which country announced this week that thousands of gay men who were prosecuted and jailed under an anti-homosexuality abolished in 1969 would receive compensation?
A. Mexico
B. Thailand
C. Germany
D. South Africa
Correct answer: C. Germany
http://www.reuters.com/article/us-germany-homosexuals-idUSKBN16T1RX

8. European leaders meeting in the Italian capital this week signed the Rome Declaration to emphasize their unity, as well as to mark the 60th anniversary of what?
A. the Eurovision singing contest
B. the European Union
C. NATO
D. the end of WWII
Correct answer: B. the European Union
http://www.reuters.com/article/us-eu-summit-idUSKBN16W01Y

9. Demonstrators marched in Hong Kong this week to express their opposition against the perceived interference of which nation in the territory’s election of a new leader?
A. Russia
B. China
C. Taiwan
D. United States
Correct answer: B. China
http://www.reuters.com/article/us-hongkong-election-idUSKBN16W0WF

10. People in Minsk took to the streets to march against the establishment of a $230 tax levied on people who have been unemployed for more than six months. Minsk is the capital of which nation?
A. Moldova
B. Ukraine
C. Belarus
D. Georgia
Correct answer: C. Belarus
http://www.bbc.com/news/world-us-canada-39393351


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.

Donate_Button1

join_button

 


FOLLOW US ON TWITTER @TNWAC

THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round

tnwac logo jan15 150

THANKS TO THE SPONSORS OF THE TENNESSEE

ACADEMIC WORLDQUEST PROGRAM – FEDEX

fedex-logo1

The Tennessee World Affairs Council is a nonprofit (501c3), nonpartisan educational charity based in Nashville that works to build understanding of global issues in our communities. Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *