“What in the World?” Quiz – Week of Mar 5-11, 2017

Check your global affairs awareness with these ten questions taken from the week’s news reports provided via @TNWAC #TNWACquiz.

The only rule is to use the ‘honor system.’

Click on image for Quiz

Alternate Link to Quiz
***

FEBRUARY PRIZE FOR THE WHAT IN THE WORLD? QUIZ
Congratulations to Sebastian Williams of Atlanta, GA

Keep up with global current events by following the World Affairs Council on Twitter @TNWAC. #TNWACquiz

QUIZ WINNERS FROM LAST WEEK

Charles Bowers, Nashville, TN

Pat Miletich, Nashville, TN

David Hillinch, Huntsville, AL

Pratik Yedla, Nashville, TN

Sebastian Williams, Atlanta, GA

Doro Rathmell, Akron, OH


 MARCH PRIZE FOR THE WHAT IN THE WORLD? QUIZ

How Everything Became War and the Military Became Everything: Tales from the Pentagon
by Rosa Brooks

The first serious book to examine what happens when the ancient boundary between war and peace is erased.

Once, war was a temporary state of affairs—a violent but brief interlude between times of peace. Today, America’s wars are everywhere and forever: our enemies change constantly and rarely wear uniforms, and virtually anything can become a weapon. As war expands, so does the role of the US military. Today, military personnel don’t just “kill people and break stuff.” Instead, they analyze computer code, train Afghan judges, build Ebola isolation wards, eavesdrop on electronic communications, develop soap operas, and patrol for pirates. You name it, the military does it.

Rosa Brooks traces this seismic shift in how America wages war from an unconventional perspective—that of a former top Pentagon official who is the daughter of two anti-war protesters and a human rights activist married to an Army Green Beret. Her experiences lead her to an urgent warning: When the boundaries around war disappear, we risk destroying America’s founding values and the laws and institutions we’ve built—and undermining the international rules and organizations that keep our world from sliding towards chaos. If Russia and China have recently grown bolder in their foreign adventures, it’s no accident; US precedents have paved the way for the increasingly unconstrained use of military power by states around the globe. Meanwhile, we continue to pile new tasks onto the military, making it increasingly ill-prepared for the threats America will face in the years to come.

By turns a memoir, a work of journalism, a scholarly exploration into history, anthropology and law, and a rallying cry, How Everything Became War and the Military Became Everything transforms the familiar into the alien, showing us that the culture we inhabit is reshaping us in ways we may suspect, but don’t really understand. It’s the kind of book that will leave you moved, astonished, and profoundly disturbed, for the world around us is quietly changing beyond recognition—and time is running out to make things right.

Source: Amazon.com

About the Author

Rosa Brooks is a Senior Fellow at the New America Foundation, a columnist for Foreign Policy, and a law professor at Georgetown University. She previously worked at the Pentagon as Counselor to the Under Secretary of Defense for Policy; in 2011, she was awarded the Secretary of Defense Medal for Outstanding Public Service. Brooks has also served as a senior advisor at the US Department of State, a consultant for Human Rights Watch, and a weekly opinion columnist for the Los Angeles Times. Her articles and essays have appeared in The New York TimesThe Washington Post,The Wall Street Journal, and dozens of other newspapers and magazines, and she is a frequent television guest, with appearances on the Charlie Rose Show, the Rachel Maddow Show, the Today show, Meet the Press, and Erin Burnett OutFront. Brooks lives in Alexandria, Virginia, with her husband Joe, her daughters Anna and Clara, and a Brittany spaniel named Scout.

More Info About This Book


To get in on the quiz make sure you’re getting TNWAC emails (here’s the free subscription link: http://eepurl.com/gt6dn) and make sure you’re following @TNWAC on Twitter.

We’ll post the answers and the names of the winner(s) in next week’s quiz.

Here’s last week’s questions and answers:

WHAT IN THE WORLD? QUIZ

Week of Feb 26-Mar 4, 2017

1. U.S. Secretary of State Rex Tillerson and Homeland Security chief John Kelly met with Mexico’s president last week: who currently holds that office?
A. Enrique Peña Nieto
B. Vicente Fox
C. Felipe Calderón
D. Ernest Zedillo
Correct answer: A. Enrique Peña Nieto
http://www.reuters.com/article/us-usa-mexico-idUSKBN1621X2

2. Omar Abdel-Rahman, aka “The Blind Sheikh,” died in a North Carolina prison at the age of 78. He was convicted of conspiracy related to which terrorist act?
A. the Oklahoma City Bombing
B. the attack on the Pentagon
C. the 1993 World Trade Center bombing
D. the Charlie Hebdo attack
Correct answer: C. the 1993 World Trade Center bombing
http://www.reuters.com/article/us-usa-tradecenter-rahman-funeral-idUSKBN1612DO?utm_campaign=Brookings+Doha+Center&utm_source=hs_email&utm_medium=email&utm_content=43225749

3. The Yemeni army lost its second-in-command when he was killed in a Houthi missile attack. The Houthis are backed by which nation?
A. Saudi Arabia
B. Qatar
C. Yemen
D. Iran
Correct answer: D. Iran
http://www.reuters.com/article/us-yemen-security-idUSKBN1610ND?utm_campaign=Brookings+Doha+Center&utm_source=hs_email&utm_medium=email&utm_content=43225749

4. The Malaysian government announced this week that tests on Kim jong nam’s skin showed that the half-brother of North Korea’s leader died from exposure to which banned chemical weapon?
A. VX
B. Sarin
C. Tabun
D. Ricin
Correct answer: A. VX
http://www.cnn.com/2017/02/23/asia/kim-jong-nam-vx-nerve-agent/

5. For the first time in three years, leaders from Syrian president Bashar Assad’s government met with representatives of the Western-backed rebels for peace talks. This diplomatic initiative, known as what, follows three failed attempts to permanently end the conflict?
A. The Cairo Declaration
B. Geneva I
C. Moscow Protocol
D. Geneva IV
Correct answer: D. Geneva IV
http://abcnews.go.com/International/wireStory/sponsored-syria-talks-resume-geneva-10-months-45680772

6. Iran announced plans to purchase 950 tons of uranium ore from Kazakhstan to turn into nuclear fuel, with the help of which nation?
A. France
B. Russia
C. Saudi Arabia
D. China
Correct answer: B. Russia
http://mobile.reuters.com/article/newsOne/idUSKBN1640DO

7. The world’s oldest leader turned 93 this week: Who was it?
A. Queen Elizabeth II of England
B. Béji Caïd Essebsi of Tunisia
C. Robert Mugabe of Zimbabwe
D. Sheikh Sabah Ahmad Al-Jaber Al-Sabah of Kuwait
Correct answer: C. Robert Mugabe of Zimbabwe
http://mobile.reuters.com/article/worldNews/idUSKBN1640HF

8. A man drove into a crowd, killing one person and injuring two others in which German city?
A. Berlin
B. Heidelberg
C. Frankfurt
D. Hamburg
Correct answer: B. Heidelberg
http://www.reuters.com/article/us-germany-attack-idUSKBN1640NWhttp://www.reuters.com/article/us-germany-attack-idUSKBN1640NW

9. Tensions between Morocco and the Polisario Front over the disputed territory of Western Sahara threaten the 1991 ceasefire that ended a decades-long armed conflict; this week Morocco’s king called on the United Nations to intervene to keep the situation from deteriorating any further. What mineral is known to exist in abundance in Western Sahara, and is likely at the root of the renewed tensions?
A. Copper
B. Coltan
C. Iron ore
D. Phosphate
Correct answer: D. Phosphate
http://www.reuters.com/article/us-westernsahara-morocco-idUSKBN1640OY

10. The scandal over misuse of public funds by which French presidential candidate accused of paying family members for fake parliamentary jobs deepened this week when France’s financial prosecutor appointed a magistrate to investigate the charges?
A. Marine LePen
B. Benoît Hamon
C. François Fillon
D. Emmanuel Macron
Correct answer: C. François Fillon
http://www.reuters.com/article/us-france-election-fillon-idUSKBN1632AC


We need and appreciate your support of 

the World Affairs Council.

Donate_Button1

join_button

 


FOLLOW US ON TWITTER @TNWAC

THANKS TO THE TNWAC WEEKLY QUIZ PARTNERS

Tennessean-Logo-3

cmhof-logo-round

tnwac logo jan15 150

THANKS TO THE SPONSORS OF THE TENNESSEE

ACADEMIC WORLDQUEST PROGRAM – FEDEX

fedex-logo1

The Tennessee World Affairs Council is a nonprofit (501c3), nonpartisan educational charity based in Nashville that works to build understanding of global issues in our communities. Learn more about the Council and find how you can join, donate and volunteer at: www.TNWAC.org  — 

Join / Donate / Volunteer

tnwac logo jan15 300

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *